Μυρτώ Μαραγκού: 10 βιβλία που αξίζει να διαβάσει κανείς

Η Μυρτώ Μαραγκού, συγγραφέας του βιβλίου Kυνηγός που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993  και σπούδασε Γλωσσολογία στη Ρόδο. Η οικογένειά της της δίδαξε την αγάπη για τα βιβλία από μικρή ηλικία, όμως για εκείνη η συγγραφή ξεκίνησε κατά τα φοιτητικά της χρόνια. Χόμπι της είναι η μελέτη αρχαίων κειμένων και ψυχολογίας, οι χειροτεχνίες, το gaming και, φυσικά, το διάβασμα. Οι ιδέες για τα βιβλία της είναι συνήθως εμπνευσμένες από τους ανθρώπους γύρω της, τις σχέσεις και τα συναισθήματα της, ενώ η ίδια θεωρεί ότι ένας φανταστικός κόσμος είναι “πολύ καλύτερος από ένα συνηθισμένο”. Η Μυρτώ Μαραγκού μας προτείνει δέκα βιβλία που αξίζει να διαβάσει κανείς.

     1. Jane Eyre – Brontë Charlotte ( Εκδ. Σμίλη)

Τι μπορώ να πω γι΄ αυτό το έργο; Έχουν ήδη ειπωθεί πάρα πολλά. Μια κλασική ιστορία αγάπης, αμέτρητες σελίδες, αρκετές συναισθηματικές διακυμάνσεις που σε βάζουν μέσα στην ιστορία και ένας καταπληκτικός Edward Rochester. Προτείνω τη συγκεκριμένη έκδοση καθώς περιλαμβάνει κατατοπιστικές σημειώσεις, σχόλια και κριτικές για το έργο και τη συγγραφέα και εικόνες. Το δικό μου αντίγραφο είναι γεμάτο από γραμμές μολυβιού, γεγονός που δεν έχω μετανιώσει ακόμα και σήμερα.

     2. Ποτέ και πουθενά – Gaiman Neil (Εκδ. Ίκαρος)

Ένας υπόγειος κόσμος κάτω από τους δρόμους του Λονδίνου, τέρατα και άγγελοι, καλόγεροι και φονιάδες, κυνηγοί και θηρία, τυχοδιώκτες και πρόβατα, και ένας πρωταγωνιστής που δεν έχει ιδέα τι του συμβαίνει. Αποτελεί αναθεωρημένη έκδοση του Neverwhere που περιλαμβάνει πρόλογο του συγγραφέα, αλλά και μια επιπλέον ιστορία. Η ανακάλυψη του συγγραφέα αποτελεί έκπληξη για μένα και μια αξέχαστη εμπειρία. Κατάλαβα ότι όσο βολική κι αν είναι μια συνηθισμένη ζωή, πάντα θα μας κερδίζει η περιπέτεια, καθώς και ότι πολλές φορές “there is nothing you can do”.

     3. Rosencrantz and Guildenstern Are Dead – Stoppard Tom (Εκδ. Faber & Faber)

Ένα επεισόδιο αστυνομικής σειράς και ένα απόφθεγμα ήταν αρκετά για να με οδηγήσουν στον Tom Stoppard και το θεατρικό του έργο. Δύο δευτερεύοντες χαρακτήρες από τον «Άμλετ» κάθονται και παρατηρούν ό,τι γίνεται γύρω τους, ψάχνοντας να βρουν το νόημα της ύπαρξής τους και των ρόλων τους. Το βιβλίο σε κάνει να χαθείς (εσκεμμένα;) μέσα στις σελίδες του, χωρίς να καταλαβαίνεις πού βρίσκεσαι ή σε τι εξυπηρετεί ο κάθε διάλογος, οδηγώντας σε στο αναπόφευκτο τέλος. Θα πρότεινα πρώτα την ανάγνωση του «Άμλετ» ή έστω της περίληψής του για την καλύτερη κατανόηση του έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

     4. Το ταξίδι του Έκτορα, Οι δρόμοι της ευτυχίας – Lelord François (Εκδ. Ψυχογιός)

Ένας ψυχίατρος, καθόλου ευχαριστημένος με τη ζωή του, κάνει ένα ταξίδι, αναζητώντας την ευτυχία. Ένα βιβλίο που φέρνει ερωτήματα στην επιφάνεια και που με ενέπνευσε να διαμορφώσω καλύτερα τον χαρακτήρα του νέου μου βιβλίου. Ο συγγραφέας προτείνει στον αναγνώστη να κάνει ένα διάλειμμα από τις περιπέτειες και τα ρομαντικά μυθιστορήματα και να διασκεδάσει, ανακαλύπτοντας πως η ευτυχία είναι εφικτή, αρκεί κανείς ν’ απλώσει τα χέρια του και να την αγγίξει.

     5. Φραντς Κάφκα: 99 μαθήματα αυτογνωσίας – Percy Allan (Εκδ. Πατάκη)

Το βιβλίο συγκεντρώνει 99 αποφθέγµατα του ιδιοφυούς συγγραφέα και καταδεικνύει τη χρησιµότητά τους σε καθηµερινά πεδία, όπως η εργασία, οι προσωπικές σχέσεις ή οι εσώτερες ανησυχίες µας. Αυτό το πρωτότυπο µάθηµα καφκικής φιλοσοφίας είναι ένα µάθηµα για το πώς µπορεί κανείς να αντεπεξέρχεται µε επιτυχία στις καθηµερινές διαδικασίες και «µεταµορφώσεις», χωρίς να χάνει την πορεία προς την ευτυχία. Ένα περίεργο δώρο γενεθλίων που με έκανε να μπω στο μυαλό του Κάφκα και να καταλάβω πόσο επίκαιρος από ποτέ μπορεί να είναι ο τρόπος σκέψης του συγγραφέα από την Πράγα.

     6. Το νησί του θησαυρού – Stevenson Robert Louis (Εκδ. Νεφέλη)

Ο Stevenson άρχισε να γράφει το Νησί του Θησαυρού το 1881, θέλοντας να κάνει ένα παιχνίδι με τον θετό γιο του. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα παιδικό βιβλίο. Έπεσε στα χέρια μου πριν λίγα χρόνια, ανάμεσα σε «βαριά» βιβλία φιλοσοφίας και ψυχολογίας, και κατάφερε να πάρει το μυαλό μου και να το πάει σε ένα απίστευτο πειρατικό ταξίδι. Κι αν θεωρείται όντως παιδικό, τότε σας εγγυώμαι ότι το παιδί μέσα σας θα το καταευχαριστηθεί!

     7. Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα – Mercier Pascal (Εκδ. Ψυχογιός)

Όταν ένας καθηγητής σχολείου συναντάει τυχαία μια νεαρή γυναίκα σε μια γέφυρα, γοητεύεται από αυτήν, εγκαταλείπει ξαφνικά τη δουλειά του και φεύγει με το νυχτερινό τρένο για την Πορτογαλία. Εκεί, θα γνωρίσει μέρη, ανθρώπους, συνήθειες, βιβλία, αλλά και το κυριότερο: σκέψεις, ιδέες, επιθυμίες, ακόμα και τον ίδιο το θάνατο. Μία τυχαία επιλογή ταινίας που με οδήγησε σε ένα υπέροχο λογοτεχνικό έργο, ταξιδεύοντάς με για δεύτερη φορά μέσα σε συναισθήματα και πλούσιες εικόνες.

     8. Η θεραπεία του Σοπενάουερ – Yalom Irvin D. (Εκδ. Άγρα)

Μια ψυχοθεραπευτική περιπέτεια, η οποία όμως πλέον εκτυλίσσεται πια στο ανοιχτό σύστημα της ομαδικής ψυχοθεραπείας. Ένα μυθιστόρημα σχετικά με τη ζωή και το έργο του μισάνθρωπου φιλόσοφου Σοπενάουερ, το οποίο μας κάνει να τον συμπαθήσουμε και να τον νιώσουμε. Μέσα από αυτό το βιβλίο, βλέπουμε την ευεργετική επίδραση της ψυχοθεραπείας στον ίδιο τον ψυχοθεραπευτή και βαδίζουμε μαζί του προς το συγκινητικό-συγκινησιακό μονοπάτι του «τέλους».

     9. Κρατύλος ή περί ορθότητος ονομάτων – Πλάτων (Εκδ. Κάκτος)

Στον διάλογο αυτό, ο Πλάτωνας αποκαλύπτει το φιλοσοφικό υπόβαθρο της Ελληνικής γλώσσας, διερευνά το σχέδιο κατασκευής της και θεμελιώνει τη «Φιλοσοφία της Γλώσσας». Αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς και, ίσως, παρεξηγημένους διαλόγους του Πλάτωνα. Το συστήνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις της γλώσσας και της ετυμολογίας των λέξεων. Ένας πολύτιμος οδηγός ή ένα ευχάριστο βιβλίο για την παραλία… Η επιλογή είναι δική σας!

     10. Το κουρδιστό πουλί – Murakami Haruki (Εκδ. Ωκεανίδα)

Ένα αλλόκοτο ταξίδι με αφανείς οδηγούς και διάφορους, παράξενους ανθρώπους, που ο καθένας έχει να διηγηθεί και μια ιστορία, η σύγχρονη Ιαπωνία, μεταφυσικές ανησυχίες, αναμνήσεις, όνειρα και παραισθήσεις: τι συμβαίνει όταν δανείζεσαι ένα βιβλίο που έχει γράψει ένας φημισμένος, Ιάπωνας συγγραφέας που δεν γνώριζες την ύπαρξή του πριν από εκείνη τη στιγμή. Αποτέλεσμα αυτής της περιπέτειας ήταν να διαβάσω μονορούφι ένα βιβλίο 868 σελίδων και να αγοράσω άλλα δύο μυθιστορήματα του συγγραφέα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

MAX MAGAZINE

Το MAXMAG είναι το διαδικτυακό περιοδικό που συνδυάζει την υπεύθυνη ενημέρωση με την ψυχαγωγία, την αγάπη για το κλασικό με την ανάγκη για πρωτοπορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;