Μαρία Δασκαλάκη: 10 βιβλία για παιδιά που πρέπει να διαβάσουν και οι μεγάλοι

Η Μαρία Δασκαλάκη, συγγραφέας των Εκδόσεων Μίνωας, προτείνει στους αναγνώστες του Maxmag, 10 βιβλία για παιδιά που θα πρέπει να διαβαστούν και από τους μεγάλους.

Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες, των Mary Hoffman και Ros Asquith, Εκδόσεις Ίκαρος

Ένα βιβλίο που πατά γερά στην πραγματικότητα και δείχνει πόσες διαφορετικές μορφές μπορεί να έχει μια οικογένεια σήμερα και πόσους διαφορετικούς ρόλους μπορεί να έχει το κάθε φύλο. Εξαιρετική η προσέγγιση, πλούσιες οι εικόνες, πολλές οι εναλλακτικές και φυσικά το συγκεκριμένο βιβλίο έχει καταδικαστεί ερήμην του από τους απανταχού συντηρητικούς.

Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι, των J.J. Austrian και Mike Curato, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Για να παντρευτούν δύο σκουλήκια πρέπει να βρουν κουμπάρο, παρανυφάκια, βέρες κι ένα σωρό άλλα…όμως στο τέλος, ποιο από τα δύο θα φορέσει το νυφικό; Και τα δύο μπορούν, γιατί το ένα σκουλήκι αγαπάει το άλλο σκουλήκι. Έτσι, δεν έχει σημασία ποιο θα είναι η νύφη και ποιο ο γαμπρός. Οπότε, αλλάζουν τον τρόπο που συνήθως γίνεται…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί να διαβαστεί από πολύ μικρά παιδιά καταρρίπτοντας -χωρίς να τραυματίζει- κάθε στερεότυπο σε θέματα φύλου. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με το προηγούμενο αναφορικά με τους συντηρητικούς…

Η υφάντρα της ομίχλης, των Agnes le Lestrade και Valeria Docampo, Εκδόσεις Ερευνητές

Πώς νιώθει ένα παιδί όταν οι γονείς του χωρίζουν; Όταν βλέπει τον μπαμπά του μία φορά την εβδομάδα; Η μικρή Ρόζα πάντως μαζεύει ομίχλη… Κατεβαίνει στο ποτάμι, την παγιδεύει στην απόχη της, μετά γνέθει με αυτήν κουρτίνες και ριχτάρια ώρες ατέλειωτες για να τα πουλήσει έπειτα σε ανθρώπους που θέλουν με αυτά κάτι να κρύψουν. Όταν όμως ο μπαμπάς της έρχεται την Κυριακή, οι αχτίδες του ήλιου διαλύουν την ομίχλη.

Βιβλίο με λέξεις προσεκτικά επιλεγμένες, εικονογράφηση που θα θυμάσαι και μια ιστορία ειπωμένη με δεξιοτεχνία.

Το μεγάλο εργοστάσιο των λέξεων, των Agnes le Lestrade και Valeria Docampo, Εκδόσεις Ερευνητές

Σε ‘κείνη τη χώρα οι λέξεις φτιάχνονταν σε ένα μεγάλο εργοστάσιο και για να τις πεις έπρεπε πρώτα να τις αγοράσεις και να τις καταπιείς. Άλλες ήταν ακριβές και μονάχα λίγοι μπορούσαν να τις αποκτήσουν κι άλλες θεωρούνταν ασήμαντες και βρίσκονταν πεταμένες στα σκουπίδια. Άλλες πάλι ξεγλιστρούσαν καμιά φορά από το εργοστάσιο και πέταγαν ψηλά. Τα παιδιά έτρεχαν να τις πιάσουν με τις απόχες τους. Ο Φιλέας είχε πιάσει τρεις τέτοιες λέξεις αλλά δεν έβγαζαν κανένα νόημα μεταξύ τους για να τις βάλει σε μια πρόταση…και πώς θα έλεγε στην Κυβέλη ότι την αγαπούσε μονάχα με τις λέξεις: κεράσι, σκόνη, καρέκλα;

Εικονογράφηση μαγική, ιστορία εξαιρετική, τέλος λυτρωτικό!

Εκεί που ο ωκεανός συναντά τον ουρανό, των Αδερφών Φιν, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αν ζούσε ο παππούς του Φιν, θα ήταν τώρα ενενήντα ετών. Ο Φιν θυμάται τη φωνή του και τις ιστορίες του για ένα μέρος μακρινό, εκεί που ο ωκεανός συναντά τον ουρανό. Ο Φιν φτιάχνει τη βάρκα που είχαν σχεδιάσει μαζί και αποφασίζει να κάνει το μακρινό ταξίδι μόνος του. Διέσχισε θάλασσες κι ωκεανούς μέχρι να φτάσει στο μαγικό μέρος του παππού του. Η βάρκα του τότε άρχισε να πετάει κι εκείνος έφτασε ως το φεγγάρι. Κι εκεί, συνάντησε τον παππού του και τον χαιρέτισε.

Μια ιστορία θεραπευτική, με ονειρική εικονογράφηση που βοηθά στη διαχείριση της απώλειας.

Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κυρίου Μόρις Λέσμορ, των William E. Joyce και Joe Bluhm, Εκδόσεις Πατάκης

Η ζωή του κυρίου Μόρις καταστράφηκε και τα έχασε όλα…ώσπου συνάντησε μια κυρία που πετούσε μαζί με τα βιβλία της…κι εκείνος πήρε τη θέση της! Έτσι ξεκίνησε η ζωή του ανάμεσα στα βιβλία… Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε την ιστορία μετά τον τυφώνα Κατρίνα, όταν είδε τη θεραπευτική δύναμη των βιβλίων που είχαν στείλει δωρητές στα παιδιά που βρίσκονταν σε καταφύγια. Η ιστορία κυκλοφορεί και σε animation.

Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο, του Shel Silverstein, Εκδόσεις Δωρικός

Το κομμάτι που λείπει καθόταν μοναχό του περιμένοντας κάποιον να έρθει και κάπου να το πάει. Κι έπρεπε να συναντήσει πολλούς και να μην ταιριάξει με κανέναν, ώσπου συνάντησε το μεγάλο Ο κι έτσι κατάλαβε πως μπορούσε να κυλήσει μόνο του. Αρκεί να προσπαθούσε…

Μια ιστορία που φέτος κλείνει σαράντα χρόνια ζωής κι ακόμη συγκινεί τους μεγάλους που όταν την πρωτοδιάβασαν ήταν παιδιά… Κυκλοφορεί επίσης σε animation ελεύθερα.

Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο, του Charlie Machesy, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Λόγια και σκίτσα του ίδιου, συγγραφέας και εικονογράφος μαζί, ο Charlie Mackesy μας περιπλανεί σε βαθιά φιλοσοφικά μονοπάτια κι έννοιες που μας γαληνεύουν. Ένα βιβλίο που δεν τελειώνει, απλά σου δείχνει πόσο μακριά έχεις φτάσει. Το βιβλίο της χρονιάς!

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, των Ζόζεφιν Πουλ και Άντζελα Μπάρετ, Εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική

Αν το βρείτε σε αυτή την έκδοση, είστε τυχεροί, γιατί είναι εξαντλημένο από τον εκδότη. Είναι η ιστορία της Άννας Φρανκ σε τριτοπρόσωπη αφήγηση με εξαιρετική εικονογράφηση για μικρά παιδιά.

Για τα μεγαλύτερα, θα βρείτε σε μετάφραση το αυθεντικό ημερολόγιο της Άννας Φρανκ στη σειρά Γαλάζια Βιβλιοθήκη των Εκδόσεων Μίνωας.

Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα, των Τζον Μπόιν και Όλιβερ Τζέφερς, Εκδόσεις Ψυχογιός

Ποιος εννιάχρονος Γερμανός ήξερε τότε τι ήταν το Ολοκαύτωμα; Σίγουρα όχι ο Μπρούνο, ο γιος του διοικητή ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης Εβραίων… Όμως ο Μπρούνο συναντά τον επίσης εννιάχρονο Σμούελ. Ο ένας έξω από το συρματόπλεγμα κι ο άλλος μέσα. Και γίνονται φίλοι. Το συρματόπλεγμα ανάμεσά τους δεν τους εμποδίζει να παίζουν. Ώσπου ο Μπρούνο αποφασίζει να περάσει από την άλλη πλευρά…

Ιστορία σκληρή, μα αληθινή. Για να μάθουν τα παιδιά την Ιστορία, ώστε να μην επαναληφθεί. Εξαιρετικό βιβλίο για παιδιά μέσης σχολικής ηλικίας. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με το εκπαιδευτικό φυλλάδιο δραστηριοτήτων της Μαρίζα Ντεκάστρο που θα βρείτε στο site των εκδόσεων. Δείτε και την ταινία που είναι βασισμένη στο βιβλίο.

 

Σχετικά με τη συγγραφέα, Μαρία Δασκαλάκη

Η Μαρία Δασκαλάκη γεννήθηκε το 1982. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας, στην αξιοποίηση της Τέχνης στην Εκπαίδευση και στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία. Η Μαρία Δασκαλάκη διατηρεί δικό της Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και Ελεύθερης Έκφρασης στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και κατοικεί. Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μίνωας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;