Γεωργία Κορομηνά: 10 βιβλία που αγάπησα τους τελευταίους δύο μήνες

Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να διαλέξει κανείς ανάμεσα σε βιβλία και συγγράφεις έτσι και εγώ θα αναφερθώ σε βιβλία που διάβασα τους τελευταίους μήνες και με γοήτευσαν οι συγγραφείς τους με την μαγική πέννα τους. Συνέπεσε να είναι του νέου μου εκδοτικού σπιτιού, ωστόσο δεν είναι σκόπιμο αλλά ένας ενθουσιασμός για την νέα μου οικογένεια, μια λαιμαργία να τους ξεφυλλίσω όλους. Και δεν με απογοήτευσαν, κάθε άλλο, πραγματικά διαμάντια που θα σας ενθουσιάσουν, είμαι σίγουρη.

Το μυστικό της Μπουκαμβίλιας, της Νίτσας Μανωλά, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Θα ξεκινήσω από αυτήν την πολύτιμη φράση του βιβλίου της. «Μην φοβάσαι να μιλήσεις και να διεκδικήσεις αυτό που σου ανήκει. Την ευτυχία». «Τα λογία του αντηχούν στα αυτιά της». Μια αλήθεια που ταυτίζετε με τον κάθε αναγνώστη, όπως και η κάθε σκέψη της ηρωίδας, που από παιδί γαλουχήθηκε να ακολουθεί την παράδοση με κάθε τίμημα. Στο βιβλίο της η Νίτσα Μανωλά με κέρδισε από την πρώτη παράγραφο έως την τελευταία τελεία. Σε μια αγωνιά για την μοίρα των ηρώων της που με παρέσυρε στην διαδικασία να βρω μια λύση. Λες και μπορώ να παρέμβω. Ανέσυρε από μέσα μου συναισθήματα με την ικανότητα της να θίγει πολλά δυνατά ζητήματα. Όπως αυτό της οικονομικής διαφοράς, και το τι είναι ικανός να κάνει ο άνθρωπος θύτης και θύμα όταν το χρήμα τον εξουσιάζει, αλλά και η διαφθορά.

Η θυσία της Ιφιγένειας, ξετυλίγετε στην σύγχρονη εποχή όπου η γονεϊκή στοργή δεν είναι ικανή να προστατέψει το ανήλικο. Εκεί όπου και η Θεά λυγίζει. Χρώματα έντονα και αντιθέσεις πολιτισμών ξεπηδούν από σελίδα σε σελίδα σε μια εποχή όχι πολύ μακρινή. Μας ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη. Η Νίτσα Μανωλά μας κρατά ξάγρυπνους, υφαίνοντας το έργο της σε μια αγωνία έως το τέλος. Δυναμώνει τους ήρωες της, δίνοντας τους πνοή για να ζήσουν, να αναζητήσουν την αλήθεια, την ευτυχία. Νίτσα Μανωλά θερμά συγχαρητήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γδικιωμός, της Παρασκευής Κηπουρίδου, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Στο βιβλίο της περιγράφει με απίστευτη λεπτομέρεια και γνώση την ζωή της Μάνης την εκπληκτική αρχιτεκτονική των πύργων τα ήθη και τα έθιμα τους. Αναπτύσσοντας αυτό το θέμα του Γδικιωμού, της σύγκριας. Ανοίγει μια πόρτα στο λαβύρινθο, στο κάθε κατώγι αυτού του πατρογονικού, και με μεγάλη μαεστρία σε βυθίζει σε μια εποχή που εγώ προσωπικά αδυνατούσα την επομένη το πρωί να καταλάβω εάν έχω δει ταινία ή διάβασα ένα βιβλίο. Για ένα θέμα που μου ήταν σχεδόν άγνωστο ξετύλιξε όλες αυτές τις καταβολές του κόσμου και των άγραφων νόμων, που σε παραλλαγές κατά την γνώμη μου συναντούμε ακόμη σε πολλές χώρες και πολιτισμούς. Θέτει πάλι το θέμα του πολιτισμού  και της ισότητας των δυο φίλων. Τους ρόλους της οικογένειας. Αλλά και τι είναι τελικά ήθος τίμιο, και φιλότιμο. Οι έννοιες που δυστυχώς ξεκλήρισαν γενιές ολόκληρες.

Απόλαυσα την κάθε φράση της. Ανέπνεα στο κάθε κόμμα. Τελεία αυτό το δύσκολο θέμα για εμένα δεν έχει. Με ιδιαίτερα έντεχνο τρόπο εναλλάσσει το τραγικό με το κωμικοτραγικό. Εναλλάσσει τις σκιές της Μάνης με το φως στο λατρεμένο μας Παρίσι, μας ταξιδεύει στην νέα Υόρκη της ποτοαπαγορεύσεις.

Διάφανη ψυχή, της Αναστασίας Κορινθίου, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Τολμώ εν τέλη να γράψω δυο λόγια για το βιβλίο της Αναστασίας Κορινθίου και για όσα ένιωσα για τις αμέτρητες οι αλήθειες των ανθρώπων που χτίζουν ευτυχία και ευτυχία σε σαθρά θεμέλια. Και αρνούνται την αλήθεια. Αλήθεια είναι πέρα για πέρα το ψέμα που τους διακατέχει. Και εσύ πολύ έντεχνα μέσα από μια μοναδική πρωτοποριακή σύζευξη της ποίησης με την μυθοπλασία για τον έρωτα που αδικούν το φέρνεις στο φως των διάφανων ψυχών. Τίποτε δεν κρύβετε εκεί που προβάλετε στα ματιά και σαν ταινία διαγράφεται το κάθε πάτημα μας.

Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα χωνάκι παγωτό φράουλα; Μπορεί και πολύ. Πόσο κοστολογείτε η απόλαυση; Και πια είναι τελικά αυτή; Είναι η απόλαυση του εφήμερου; Ή της βαθιάς αγάπης; Όταν μυριάδες κόρες στο πέρασμα του χρόνου με χρυσές αλυσίδες δεμένες κείτονται κατάχαμα. Δεν δοξάζονται, δεν ομολογούνται. Αποσιωπούνται και λατρεύονται στο εύρος του νόμου. Εδώ φίδια εξοργίζουν την δημιουργό. Γυμνά πόδια τα πατούν αψηφώντας το δάγκωμα τους. Την πατρότητα δεν την τιμούν. Και την σύλληψη την αποδίδουν στον άνεμο. Και πάλι πολύπειρη Θεά προστατεύει ντύνει πληγές , όπου μέσα από την αφήγηση σου κεντάς με αρμονία αυτήν την επένδυση στο διαχρονικό υφαντό που λέγετε γυναικά.

Λευκό Βαθύ, της Παναγιώτας Σμυρλή, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Η Παναγιώτα Σμυρλή μας οδηγεί με βοηθό και σύμμαχο της την μυθοπλασία μέσα από πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα στην κόλαση του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Όπου αγνά και αθώα ευωδιαστά άνθη τολμούν να ορθώσουν το ανάστημα τους στο λεπτό μίσχο τους, μέσα στην ασύλληπτη και πρωτοφανή φρικαλεότητα της μηχανής των ναζί. Η συγγραφέας έπειτα από μια εκπληκτική έρευνα μας δωρίζει την πολύτιμη γνώση της και μας φέρνει πάλι ένα βαθύ τραύμα του πολιτισμού, με τον δικό της μοναδικό τρόπο ως ιέρεια της ανθρωπιάς τώρα που το ένστικτο την οδηγεί να μας θυμίσει τις συνέπειες του ρατσισμού, και καθιστά το έργο της επίκαιρο.

Προσωπικά στο Λευκό Βαθύ μου απαντήθηκαν ερωτήματα που με ταλάνιζαν χρόνια. Ένιωσα τον φόβο την απόγνωση των ηρώων της αλλά και την υπέρμετροί δύναμη της ψυχής, να ξεχωρίζει γλήγορα από μια μάτια και μόνο μέσα στην σιωπή την πρόθεση. Την δύναμη της ψυχής να ακολουθεί την ανάγκη της να σώσει. Και της νεκρής ψυχής να αφανίσει. Το ψυχογράφημα των ηρώων της ακέραιο και με συνέπεια ακολουθεί την ροή των εξελίξεων. Η αγωνία κορυφώνετε κάθε στιγμή. Από την πρώτη παράγραφο οι ήρωες συστήνονται, μοναδικά λες τους γνωρίζεις χρόνια. Μια ευχή μου μένει τώρα να ακουστεί η φωνή της Παναγιώτας Σμυρλή.

ΠΑΝ, του Παναγιώτη Ε. Αράπη, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Ένα πραγματικό αριστούργημα. Όπου ο συγγραφέας μέσα από μια υπέροχη καλοκαιρινή βόλτα γύρω από τον ιερό βράχο ξετυλίγει με πολύ έμπνευση και ευαισθησία την αφήγηση του για αυτόν τον λατρεμένο Θεό αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές για την αποδοχή ενός τέτοιου πλάσματος, μοναδικού αλλά και διαφορετικού. Με έκανε να κλάψω αλλά και να γελάσω. και όπως πολύ σωστά λέει ο μύθος ποιος άλλος θα άντεχε στις πλάτες του τόσο πόνο για μια τέτοια ύπαρξη που δεν άντεχαν ούτε οι Θεοί.

«Θα σε λεμέ Παν».

«Γιατί το γέλιο που μου έφερες, η χαρά, και η ευχαρίστηση, είναι το παν».

Είπε ο Διόνυσος απαντώντας στην πρόκληση των Θεών μας αφηγείται ο συγγραφέας, με πολύ ιδιαίτερη έξυπνη πέννα, μας παρασύρει στην αγωνία για την μοίρα αυτού του βρέφους. Μας ταξιδεύει σε μια άλλη μυθική εποχή γεμάτη νύμφες σε ποταμούς εξιστορώντας την πλοκή με πολύ χιούμορ. Από τις παγίδες των Θεών έως την παραδομένη Τροία στις φλόγες, στο μαντείο των Δελφών το ιερό. Και σε αγώνα μουσικό. Ο Παν με την φλογέρα του μας μαγεύει και ο Παναγιώτης Αράπης στο χρόνο μας ταξιδεύει.

Το γράμμα που δεν έλαβες ποτέ, της Αγγελικής-Λυριάννας Χατζηρήγα, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Ένα δροσερό αλλά και επώδυνο τρυφερό βιβλίο όπου η συγγραφέας πρωτοτυπεί στο συγγραφικό της έργο δίνοντας μας μια ερωτική αλληλογραφία όπου μας οδηγεί σε μια άλλη εποχή αυτή της προσμονής και της αναμονής, ενός γράμματος. Με αυτόν τον τρόπο εξελίσσετε μια ιστορία όπου οι ήρωες αναζητούν το εσωτερικό μονοπάτι τους μέσα από τον έρωτα την βαθιά αγάπη και αρχέγονα ερωτήματα. Προσκοπικά το απόλαυσα. Είδα ήρωες δυνατούς αλλά και να λυγίζουν να ταλανίζονται για μια απόφαση ζωής. Να αντιστέκονται στην αποδοχή του εαυτού τους ή να παραδίδονται.

Όσα δεν σου είπα, της Χαράς Μαρκατζίνου, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Η Χαρά Μαρκατζίνου μας χάρισε  ένα μυθιστόρημα, που αφορά τον εγκλωβισμό τριών ανθρώπων στην μελωδία του έρωτα. Προσεγγίζει το θέμα με αναλυτική σκέψη φωτίζοντας τις πληγές αλλά και τα ελλείματα των ηρώων, σαν χάδι βασανιστικό. Περνώντας τους μέσα από μια δύσκολη διαδρομή γεμάτη εντάσεις αμφιβολίες, αλλά και αγάπης σε αυτήν της ωριμότητας. Προσωπικά ταλανίστηκα μεταξύ των ηρώων από συναισθήματα θυμού συμπόνιας αλλά και αγωνίας για το μέλλον τους. Η συγγραφέας σε όλα αυτά τα σημεία εμβάθυνε στην πραγματική ανάγκη του ανθρώπου να αγαπήσει και να αγαπηθεί αλλά και να έρθει σε επαφή με τις πραγματικές έστω και επώδυνες αλήθειες τους που θέτουν την ανθρώπινη ύπαρξη σε καθημερινά αμφισβήτηση για τα θέλω του και τα θέλω των άλλων.

Μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας προβάλετε η θεραπεία της ψυχικής υγείας που είναι πολιτισμός.

Λίγο πριν φύγω, της Μαρίας-Γκεράλντα Ζύκα Νίκιτς, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Η συγγραφέας μας με πολύ τρυφερότητα και δροσιά εμπλέκει το μεταφυσικό με την αγάπη της για τα ζώα, ξετυλίγοντας ένα ερωτικό μυθιστόρημα με πολύ γρήγορη γραφή ξεκούραστη ευχάριστη γεμάτη εικόνες αγάπη και έρωτα. Οδηγεί την ηρωίδα της στην πλάνη αλλά και στα βαθιά πιστεύω της που υπερασπίζετε έως το τέλος. Δεν το άφησα από τα χέρια μου μέχρι το τέλος.

Ο προσκυνητής, της Μαρίας Σκαμαγκά, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Στο βιβλίο της «Ο προσκυνητής» η Μαρία Σκαμαγκά με πολύ ταλέντο μας δίνει ένα έργο που εξελίσσετε στην Σάμο με περίγραφες από έθιμα και την ζωή του 1968 με οδηγό μια μοναδική ηρωίδα αυθεντική, ένα με την έντονη φύση του νησιού της γεμάτη με εικόνες και αρώματα. Ένα με την θάλασσα και τον έρωτα. Λέξεις από την διάλεκτο της Σάμου στολίζουν τον λόγο της ενώ ταυτόχρονα μας ταξιδεύει στο χρόνο, 426 π.Χ., στη ζωή του Πυθαγόρα και της Θεανώς, δίνοντας μας μοναδικές πληροφορίες για την εποχή τους. Ανασύρει την αρχέγονη γνώση. Τιμά τις Θεές, τον έρωτα. Μας ταξιδεύει στην Νάπολη του 1978 και στο φλογερό ταπεραμέντο τον φασαριόζικων Ιταλών του νότου. Οι ηρωίδες της θεριά με ψυχή ανοιχτή στο ένστικτο υπνοβατούν μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας μεταξύ του εφιάλτη και της αγάπης για την ζωή. Μαρία Σκαμαγκά. Εύγε!!

Ρωγμή, της Αλεξάνδρας Ψαραδέλλη, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Ένα βιβλίο γεμάτο παράδοξες εκπλήξεις. Ήρωες που πατούν στην γη και αιωρούνται. Υπνωτισμένη τους ακολουθώ και βασανίζω, το νου μου με μια μέθη εξωπραγματική με μια διάθεση να εξερευνήσω το μυστήριο. Που είναι άραγε το μυστήριο; Μήπως στα αχαρτογράφητα θολά νερά του εγκεφάλου. Θα ήθελα να πω πολλά για αυτό το βιβλίο, αλλά δεν θέλω να αποκαλύψω την ερμηνεία του εφιάλτη, την ανατροπή, που με άφησε άφωνη. Αλεξάνδρα Ψαραδέλλη συγχαρητήρια για την έρευνα.

Σχετικά με την συγγραφέα

Η Γεωργία Κορομηνά κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη. Γεννήθηκε το 1967 στην Γερμανία αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι εργοθεραπεύτρια παίδων και ενηλίκων. Εργάστηκε στο Γ.Ν.Α .«Κοργαλένειο Μπενάκειο», Στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην παιδοψυχιατρική κλινική και στο τμήμα Φυσικής Ιατρικής και αποκατάστασης  στο Γ.Ν.Β. «Αχιλλοπούλειο».

Η Γεωργία Κορομηνά γράφει από 9 ετών παραμύθια και μικρές ιστορίες που έμειναν στο συρτάρι. Το 2014 μια περιπέτεια με την υγεία της της έδωσε την ευκαιρία να γράψει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ο έρωτας από τον Ωρίων στον Σκορπιό» από τις Εκδόσεις Δεσμός. Το δεύτερο βιβλίο της Γεωργίας Κορομηνά με τίτλο «Έρωτας με την ταχύτητα της Ανδρομέδας» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;