Δημήτρης Βορίλας: Οι 10 εκδοτικοί οίκοι που αγαπώ

Ο Δημήτρης Βορίλας γεννήθηκε στην Ηλιούπολη Αττικής, τον Ιούλιο του 1988 και η καταγωγή του είναι από τη Λακωνία. Ο Δήμητρης Βορίλας αποφοίτησε από τη Λεόντειο σχολή Νέας Σμύρνης το 2006. Σπούδασε στο Φυσικό τμήμα Θετικών επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στον κλάδο της ναυτιλίας για 10 περίπου έτη και ταυτόχρονα ήταν στέλεχος εταιρίας εμπορίας ναυτιλιακού πετρελαίου. Ο Δημήτρης Βορίλας, τα τελευταία 2 χρόνια, ασχολείται με τη συγγραφή μυθιστορημάτων. Επίσης αρθρογραφεί στο Max Magazine, για τις στήλες City Guide, Κινηματογράφος, Τηλεόραση και Άγνωστη Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Βορίλας προτείνει στους αναγνώστες του Maxmag, τους 10 αγαπημένους του εκδοτικούς οίκους.

Εκδόσεις Υδροπλάνο

Δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω με τις πολυαγαπημένες μου Εκδόσεις Υδροπλάνο που τον τελευταίο χρόνο βρήκα τη συγγραφική μου στέγη. Μπορεί να είναι ένας καινούργιος εκδοτικός οίκος αλλά οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτόν έχουν πολυετή εμπειρία και αμέτρητες επιτυχίες στο παλμαρέ τους.
Η καταξιωμένη Αναστασία Κορινθίου ή αλλιώς η ψυχή του Υδροπλάνου ως υπεύθυνη αξιολόγησης νέων έργων έχει λατρεία με τους νέους συγγραφείς και τις φρέσκιες ιδίες. Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα να έχει ξεθάψει αμέτρητα συγγραφικά διαμαντάκια και να έχει καταφέρει να τα εντάξει στο δυναμικό του Υδροπλάνου που μετρά ήδη δεκάδες best sellers και έχει βάλει πλώρη για ακόμα πιο υψηλές πτήσεις.

Εκδόσεις Πνοή

Ένας νέος επίσης εκδοτικός που βρίσκεται στην καρδία της Αθήνας εκεί που χτυπάει η καρδία του βιβλίου. Οι Εκδόσεις Πνοή υπό την διεύθυνση της κυρίας Κάκιας Ξύδη έχουν καταφέρει να μπουν δυναμικά στον χώρο του βιβλίου. Μάλιστα με τις διαδικτυακές δράσεις τους καταφέρνουν να κρατούν σε μια μόνιμη εγρήγορση το αναγνωστικό κοινό τους. Οπότε ένα μεγάλο μπράβο σε έναν οικογενειακό εκδοτικό οίκο που αγαπά αυτό που κάνει.

Εκδόσεις Λιβάνη

Τις Εκδόσεις Λιβάνη τις ξέρετε μάλλον όλοι, αλλά αυτό που σας συνιστώ να κάνετε είναι, να επισκεφτείτε το πανέμορφο κτήριο που στεγάζονται στην γωνία Σόλωνος και Ιπποκράτους. Μπείτε μέσα, περιπλανηθείτε και γεμίστε τη σακούλα σας με έργα του εκδοτικού αυτού. Περάστε ανάμεσα στους διαδρόμους με τα ξύλινα ράφια και χαϊδέψτε εξώφυλλα. Σας υπόσχομαι πως όταν θα βγείτε από την πόρτα του ιστορικού αυτού μέρους θα έχετε γεμίσει με μια ρομαντική νοσταλγία που θα γίνει η αγαπημένη σας συνήθεια.

Εκδόσεις Καστανιώτη

Οι Εκδόσεις Kαστανιώτη είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας. Εμφανίστηκαν στο εκδοτικό προσκήνιο το 1968. Τα δύο πρώτα βιβλία που εκδώσανε ήταν οι «Βάσεις – Έννοιες της Κυβερνητικής» του Λουί Kουφινιάλ και «O Ηλεκτρονικός Υπολογιστής και ο ανθρώπινος εγκέφαλος» του Φον Nόυμαν για την κατανόηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή από τον Έλληνα πολίτη.
Μέσα σε 50 χρόνια δημιουργικής δουλειάς έχουν εκδώσει πάνω από 6.500 τίτλους. Στις σελίδες του καταλόγου τους φιλοξενείται ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η σύγχρονη λογοτεχνική, παιδαγωγική και γενικότερα επιστημονική παραγωγή. Όταν λοιπόν δεν έχω ιδέα πιο θα είναι το επόμενο βιβλίο που θα μπει στο ράφι μου οι Εκδόσεις Καστανιώτη βρίσκονταν εκεί για να μου δώσουν τη λύση.

Εκδόσεις Ψυχογιός

Οι Εκδόσεις Ψυχογιός είναι ένας πολυσυλλεκτικός εκδοτικός οίκος με περισσότερους από 4.500 εκδομένους τίτλους και 2.000 e-books για κάθε προτίμηση και ηλικία. Το 2020, ο εκδοτικός οίκος συμπλήρωσε τα 41 χρόνια λειτουργίας. Παραμένει ο Νο 1 αγαπημένος εκδοτικός οίκος στην προτίμηση των αναγνωστών βάσει των ερευνών της Metron Analysis από το 2011 μέχρι το 2020. Πως λοιπόν έναν τέτοιο εκδοτικό να μην τον συμπεριλάβεις στους πιο αγαπημένους;

Εκδόσεις Διόπτρα

Οι Εκδόσεις Διόπτρα κατέχουν μία από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους εκδοτικούς οίκους της ελληνικής αγοράς. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1978 με εκδόσεις τίτλων στις κατηγορίες: Διατροφή και Υγεία, Προσωπική Ανάπτυξη, Ψυχολογία, Πνευματική Αναζήτηση. Με την πάροδο του χρόνου οι κατηγορίες εμπλουτίστηκαν. Οι Εκδόσεις Διόπτρα επεκτάθηκαν στην Ελληνική και Ξένη Πεζογραφία, στη Γονική Φροντίδα, στο Αστυνομικό Μυθιστόρημα, στην Παιδική Πεζογραφία και στη Μαγειρική. Η ποικιλία αυτή με κάνει να ξεχωρίζω τον συγκεκριμένο εκδοτικό καθώς πολλές φορές με έχει κάνει να διαβάσω κάτι που πραγματικά θα με εκπλήξει ευχάριστα.

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένας πολυσυλλεκτικός εκδοτικός οίκος που εκδίδει ένα ευρύ φάσμα βιβλίων, ικανοποιώντας τις διαφορετικές και ποικίλες προτιμήσεις των αναγνωστών κάθε ηλικίας. Έχοντας κερδίσει την απαραίτητη σιγουριά και αυτοπεποίθηση για τις επιλογές του, καθώς και την ανταπόκριση και αναγνώριση του κοινού, με βιβλιοπαραγωγή που ξεπερνά τα 350 βιβλία ετησίως, κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των εκδοτικών οίκων της ελληνικής αγοράς.
Ιδρύθηκε το 1993 από τον Νώντα και τη Βάσω Παπαγεωργίου. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της εστιάζοντας στο εκπαιδευτικό και το επιστημονικό βιβλίο. Ο οίκος επεκτάθηκε γρήγορα, από το 2000, και στη λογοτεχνία –ελληνική και ξένη– και στο παιδικό βιβλίο. Τα βιβλία και οι συγγραφείς τους βρήκαν απήχηση τόσο από το αναγνωστικό κοινό όσο και από την κριτική με βραβεία και διακρίσεις. Στον κατάλογό τους θα βρείτε μερικούς από τους σπουδαιότερους και δημοφιλέστερους Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Όταν θες να έχεις διαβάσει πρώτος το επόμενο best seller τότε σίγουρα στις Εκδόσεις Μεταίχμιο θα το βρεις.

Εκδόσεις Πατάκη

Οι Εκδόσεις Πατάκη είναι ένας από τους πιο ιστορικούς και δημοφιλείς εκδοτικούς οίκους. Έχουν πάντα ως στόχο να προσφέρουν στον πολιτισμό μας μέσα από την έκδοση κυρίως βιβλίων που θα συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων της παιδείας. Θα βοηθήσουν τον Έλληνα πολίτη να γνωρίσει τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Βρίσκονται σταθερά στο αναγνωστικό προσκήνιο και δεν έχουν σταματήσει να προσφέρουν στον αναγνώστη ποιοτικά έργα σύμφωνα με τις συνθήκες και τις ανάγκες των καιρών. Αυτός είναι και ο λόγος που πραγματικά τις προτιμώ καθώς συμπορεύονται με τις εξελίξεις.

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος ιδρύθηκαν το 1985. Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους δραστηριοποιήθηκαν στον χώρο της πληροφορικής και στις τεχνικές και επιστημονικές εκδόσεις. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνουν διαρκώς τη δραστηριότητά τους και σε νέους τομείς, όπως η ελληνική και ξένη λογοτεχνία, η ιστορία, η εκλαϊκευμένη επιστήμη, η ψυχολογία, η οικονομική επιτυχία, η υγεία, οι εναλλακτικές θεραπείες, το παιδικό εκπαιδευτικό βιβλίο, κ.α. Διατηρούν πάντα τα υψηλότατα επίπεδα ποιότητας στη μετάφραση και την παραγωγή των βιβλίων, τα οποία τους έχουν δώσει μια ξεχωριστή θέση στον χώρο των ελληνικών εκδόσεων αλλά και στην καρδιά μου.

Εκδόσεις Κέδρος

Οι Εκδόσεις Κέδρος ιδρύθηκαν το 1954 από το Νίκο και τη Νανά Καλλιανέση. O εκδοτικός οίκος αποτέλεσε από την ίδρυσή του πόλο έλξης για τους μεγάλους προοδευτικούς συγγραφείς της εποχής, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Κώστας Βάρναλης, η Μέλπω Αξιώτη, ο Τάσος Λειβαδίτης και πολλοί άλλοι. Από το 1985 νέοι ιδιοκτήτες επέκτειναν το εκδοτικό πρόγραμμα του οίκου με νέες σειρές και συγγραφείς σύγχρονης ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.
Σήμερα οι Εκδόσεις Κέδρος συνεχίζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα έχοντας δύο βασικούς στόχους: Να φέρουν κοντά στους νέους αναγνώστες τους κλασικούς συγγραφείς του δυναμικού τους, που αποτελούν και τη λογοτεχνική ιστορία αυτού του τόπου, και να αναδείξουν τις σύγχρονες συγγραφικές πένες που θα αποτελέσουν τους σπουδαίους συγγραφείς του αύριο. Για μένα όταν ξεφυλλίζω ένα βιβλίο των Εκδόσεων Κέδρος είναι σαν να ταξιδεύω στον χρόνο και να μπαίνω σε μυαλά που έχουν αφήσει ιστορία στον τόπο μας.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;