Δημήτρης Μελικέρτης: 10 εξαιρετικά λογοτεχνικά έργα

Δημήτρης Μελικέρτης: 10 εξαιρετικά λογοτεχνικά έργα

Σημειώνω ότι τα πρώτα τέσσερα βιβλία που ακολουθούν και σας προτείνω διαβάστηκαν, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στη λέσχη ανάγνωσης Βιβλιόπετρα στην Πετρούπολη την οποία συντονίζω.


Γιάννης Σκαρίμπας, Το θείο τραγί, Εκδόσεις Νεφέλη

Ο Σκαρίμπας ξεδιπλώνει με επίκεντρο τον ιδιόμορφο πρωταγωνιστή του μια ξεχωριστή αφήγηση. Δημοσιευμένο για πρώτη φορά το 1933, αποτελεί σταθμό στην ελληνική λογοτεχνία για το ιδιάζον στυλ γραφής, το μοναδικό μωσαϊκό της γλώσσας του, το λεπτό και σκωπτικό χιούμορ, αλλά και για τον αντιφατικό, περιθωριακό και βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα του αφηγητή. Μεγάλο ενδιαφέρον ως παράλληλο κριτικό ανάγνωσμα για το έργο του Σκαρίμπα παρουσιάζουν οι σχετικές μελέτες της Κατερίνας Κωστίου, καθηγήτριας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δημήτρης Μελικέρτης: 10 εξαιρετικά λογοτεχνικά έργα

Έρμαν Έσσε, Ο λύκος της στέπας, Εκδόσεις Μίνωας

Σκοτεινός ως προς την ατμόσφαιρά του αλλά αποσκοπώντας να οδηγήσει τον αναγνώστη στην αισιοδοξία, Ο λύκος της στέπας σκιαγραφεί την εσωτερική πάλη ενός μοναχικού και στοχαστικού ανθρώπου να αυτοπροσδιοριστεί και να κατορθώσει να ζει χωρίς να τον συνθλίβει η υποκρισία και οι συμβάσεις της αστικής κοινωνίας. Εκδόθηκε το 1927 και παραμένει επίκαιρο για την εμβληματική σκέψη του Χάρρυ Χάλλερ και το πρωτότυπο «ταξίδι» του κατά το οποίο μετατοπίζεται συνεχώς από τον πραγματικό κόσμο σε σουρεαλιστικές φαντασιώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιζαμπέλ Αλιέντε, Του έρωτα και της σκιάς, Εκδόσεις Ψυχογιός

Με ρίζες στην ιστορία της Χιλής και στη λαογραφική παράδοση των Λατινοαμερικάνικων χωρών η υπόθεση του βιβλίου εκτυλίσσεται στη σκιά ενός δικτατορικού καθεστώτος όμοιου μ’ εκείνου του Πινοσέτ. Η Αλιέντε εντάσσει με αριστοτεχνικό τρόπο στη μυθοπλασία της ιστορικές μαρτυρίες, σκηνές δράσης και στιγμές αυθεντικού στοχασμού, ενώ υποβόσκει το ερωτικό στοιχείο ως συμβολισμός για τη ζωή και την ελευθερία.

Λουίς Σεπούλβεδα, Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης, Εκδόσεις Opera

Εκτός από τα αξιόλογα οικολογικά μηνύματα και την εναρμόνιση της ανθρώπινης ζωής με τη φύση που αναδεικνύει το βιβλίο, εντυπωσιάζει και συγκινεί η ιστορία του πρωταγωνιστή. Ο γέρος Αντόνιο Χοσέ Μπολίβαρ Προάνιο καλείται να κυνηγήσει έναν επικίνδυνο θηλυκό οσελότο, ωστόσο έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του, την αδυναμία του να σταματήσει την καταστροφική για τον Αμαζόνιο προέλαση των γκρίνγκο και, επί της ουσίας, τη βαθιά του ανάγκη για αγάπη, έλλειψη την οποία καλύπτει διαβάζοντας φτηνά ερωτικά μυθιστορήματα μετουσιώνοντάς τα με τη δική του σκέψη σε πραγματείες για τον έρωτα. Η αριστουργηματική μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη δημιουργεί στον αναγνώστη την εντύπωση ότι διαβάζει το πρωτότυπο.

Χαρούκι Μουρακάμι, Νορβηγικό δάσος, Εκδόσεις Ψυχογιός

Το Νορβηγικό δάσος διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα στο Τόκιο. Εξερευνά την Ιαπωνική κουλτούρα και παράλληλα τις ψυχές των πρωταγωνιστών του μέσα από τις σχέσεις αγάπης και απώλειας που τις χαρακτηρίζουν. Ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρά του, την ισορροπία που διατηρεί ανάμεσα στην ομορφιά και στο τραγικό, αλλά και για το ταξίδι του συναισθήματος στο οποίο καταφέρνει να παρασύρει τον αναγνώστη.

Ίβο Άντριτς, Το γεφύρι του Δρίνου, Εκδόσεις Καστανιώτη

Με κεντρικό πρωταγωνιστή το γεφύρι στον ποταμό Δρίνο, το μυθιστόρημα διατρέχει την ιστορία της Βοσνίας από τον 16ο αιώνα ως τις αρχές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς η μια γενιά διαδέχεται την άλλη το νήμα της αφήγησης υφαίνουν οι ιστορίες των ανθρώπων, ορθόδοξων, καθολικών, μουσουλμάνων και Εβραίων, με τις περίπλοκες σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους. Το γεφύρι του Δρίνου αξίζει να διαβαστεί για το κράμα των τραγικών και ενίοτε των χαρμόσυνων γεγονότων, για τα ιστορικά του στοιχεία, όσο και για το διορατικό βλέμμα με το οποίο ο Άντριτς εξετάζει την ανθρώπινη ψυχή μέσα σ’ ένα πολυφυλετικό περιβάλλον.

Τζες Γουόλτερ, Όμορφα ερείπια, Εκδόσεις Πατάκη

Πρόκειται για ένα απρόβλεπτο μυθιστόρημα ως προς την πλοκή, με ζωντανή γλώσσα, κρύβοντας άφθονο σαρκασμό για τη βιομηχανία του θεάματος και παντρεύοντας πραγματικά γεγονότα με φανταστικά στοιχεία. Ο Γουόλτερ απογυμνώνει τους χαρακτήρες στα μάτια του αναγνώστη, ωστόσο καταφέρνει σε πολλά σημεία το κείμενο να γίνεται διασκεδαστικό. Τα τοπία, η ατμόσφαιρα και οι πολλοί ήρωες που περιδιαβαίνουν στις σελίδες του χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία και αληθοφάνεια, ενώ απ’ τις ζωές τους προκύπτουν αντίστοιχα αρκετά ζητήματα προς σκέψη και προβληματισμό.

Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Αναμνήσεις μιας κυρίας, Εκδόσεις Καστανιώτη

Ένα ιδιαιτέρως ευφυές βιβλίο όπου η μυθοπλασία και το αληθινό γεγονός απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους. Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο αναγνώστης την ιστορία ενός βιογράφου και της εκατομμυριούχου πελάτισσας της οποίας η οικογένεια συνδέεται με τη δικτατορία του Τρουχίλιο στον Άγιο Δομίνικο και του Μπατίστα στην Κούβα. Ο Ρονκαλιόλο ξεδιπλώνει παράλληλες ιστορίες με χιούμορ, σαρκασμό και κριτικό βλέμμα, ενώ ξεχωρίζουν τα στοιχεία για τον τρόπο ζωής των εύπορων οικογενειών στα νησιά της Καραϊβικής κατά τις δεκαετίες του 1940 και 1950.

Αλεξάνδρα Κ*, Πεταλουδόνειρα, Εκδόσεις Πατάκη

Αξιοζήλευτος και καλοδουλεμένος λόγος, ευφάνταστη μυθοπλασία, πρωτότυποι χαρακτήρες και πλοκή η οποία παρασύρει τον νεαρό αναγνώστη να γυρίζει με αδημονία τις σελίδες. Τα Πεταλουδόνειρα συναρπάζουν με την αφήγησή τους και γοητεύουν με τα ποικίλα μηνύματα του κειμένου. Το βιβλίο συνοδεύει η θαυμάσια εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια.

 

Έλλη Πεταλά, Ήταν κάποτε ένα όνειρο, Εκδόσεις Πατάκη

Εννιά ιστορίες, σύντομες σε έκταση αλλά μεγαλειώδεις ως προς τα νοήματά τους, συνθέτουν ένα απ’ τα πιο ξεχωριστά βιβλία για μικρούς αναγνώστες. Επιστρατεύοντας υπέροχη γλώσσα, φαντασία και ξεχωριστή ευαισθησία, η Έλλη Πεταλά λέει πάρα πολλά με λίγα λόγια. Εξίσου γοητευτική η εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου, η οποία δένει αρμονικά με το κείμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Δημήτρης Μελικέρτης είναι Dr. Δημιουργικής Γραφής με μεταπτυχιακό στο University of Warwick και διδακτορικό στο Royal Holloway, University of London. Διηγήματα και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες στην Αγγλία και στη Γερμανία. Ως μεταφραστής απαριθμεί στο ενεργητικό του αρκετούς τίτλους παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, καθώς και τη μετάφραση από την ελληνική προς την αγγλική του κλασικού ιστορικού μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου Ιμαρέτ – Στη σκιά του ρολογιού. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του Ο Γιγαντοκυνηγός, εικονογραφημένο παραμύθι στη Συλλογή Χελιδόνια, και το εφηβικό μυθιστόρημα Ουφόψαρα – Στα πέρατα του σύμπαντος.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέλλα Aραμπατζή

Η Στέλλα είναι πτυχιούχος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;