Δελίνα Βασιλειάδη: 10 βιβλία που έχω διαβάσει αμέτρητες φορές

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιλέξει κάποιος μόνο δέκα βιβλία ως αναγνωστική πρόταση… Και γράφοντας αυτές τις γραφές αφού έχω ήδη επιλέξει, αισθάνομαι πως έχω αδικήσει πάρα πολλούς από τους μεγάλους δασκάλους, τους πολύ αγαπημένους μου συγγραφείς. Ωστόσο, η επιλογή μου βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο ότι τα περισσότερα από τα βιβλία που αναφέρονται παρακάτω έχουν αποτελέσει για μένα καταφύγιο και οδηγό, ενώ, οφείλω να ομολογήσω, πως τα έχω διαβάσει όλα αμέτρητες φορές, σε πολλές και διαφορετικές φάσεις της ζωής μου. Και πάντα, μα πάντα ανακαλύπτω σε όλα αυτά κάτι νέο, κάτι ακόμα πιο μεγάλο και σημαντικό. Το σπουδαιότερο, βεβαίως, είναι πως γνωρίζω καλά ότι όσες φορές κι αν επανέλθω, πάντα τα κείμενα αυτά θα έχουν να μου προσφέρουν ακόμα πολλά, θα μου αποκαλύπτουν κάθε φορά καινούριους, μεγαλύτερους, λαμπρότερους θησαυρούς.

Για αυτόν τον λόγο και τα μοιράζομαι μαζί σας!

Δελίνα Βασιλειάδη – 10 προτάσεις βιβλίων από τη συγγραφέα

«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Hans Christian Andersen

Μια από τις πιο γνωστές ιστορίες του μεγαλύτερου, ίσως, παραμυθά, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα». Μια ιστορία που σίγουρα έχει σημαδεύσει ανεξίτηλα πάρα πολλούς από εμάς… Είναι εντελώς αδύνατο να υπολογίσω πόσον χρόνο αφιέρωσα μέσα στα χρόνια, όχι μόνο ως παιδί, αλλά, κυρίως, ως ενήλικη, να σκέφτομαι και να προβληματίζομαι σχετικά με τα μεγάλα και πανανθρώπινα μηνύματα του παραμυθιού. Μια ιστορία βγαλμένη μέσα από τη ζωή, αλλά και από την ανθρώπινη ψυχή, που μοναδικό στόχο έχει να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, αλλά, κυρίως, να μας ευαισθητοποιήσει. Μικρούς και μεγάλους. Πρώτιστα τους μεγάλους, οι οποίοι, καμιά φορά, λησμονούμε τα πραγματικά σπουδαία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Marchel Duchamp  «Ο μηχανικός του χαμένου χρόνου» Συζητήσεις με τον Pierre Cabanne

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ένας από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, ο Marchel Duchamp, μιλά για τον εαυτό του και το έργο του, ενώ σχολιάζει παράλληλα τις επιλογές, τις πράξεις, τις σκέψεις του. Ολόκληρη η πορεία του μεγαλοφυούς καλλιτέχνη μέσα από τα λόγια, αλλά και τα μάτια του ίδιου. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να «τρυπώσουμε» για λίγο στο μυαλό μιας μεγαλοφυΐας και να κατανοήσουμε σε κάποιο βαθμό όχι μόνο τη δουλειά του Duchamp αυτή καθεαυτή, αλλά και το μέγεθος της επιρροής του στο σύνολο της τέχνης.

Αύγουστος Ροντέν – «Η Διαθήκη»

Στη «διαθήκη» ο ανυπέρβλητος καλλιτέχνης, Αύγουστος Ροντέν, απευθυνόμενος στους καλλιτέχνες, και όχι μόνο, μας κληροδοτεί λόγια σοφά, εικόνες και σκέψεις δικές του που τον συνόδευσαν σε όλη τη ζωή του. Για αυτόν τον λόγο, μάλλον, κατέγραψε τούτο το κείμενο, ώστε όλοι εμείς να μπορέσουμε, αν το επιθυμούμε, να αναζητήσουμε και μέσα από τις λέξεις του, όχι μόνο από το έργο του, την ύψιστη, απόλυτη αλήθεια.

Μίλαν Κούντερα – Η ζωή είναι αλλού»

Μίλαν Κούντερα. Ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς όλων των εποχών κατά την ταπεινή μου γνώμη. Στα κείμενά του η πραγματικότητα και το φανταστικό διαρκώς μπερδεύονται μεταξύ τους, χωρίς, ωστόσο, το ένα να επισκιάζει το άλλο. Ποια είναι η αλήθεια; Ποιος είναι ο αληθινός άνθρωπος, ποιο το προσωπείο; Πού ζούμε, πού πραγματικά βρισκόμαστε; Τι είμαστε; Εικόνες στα μάτια και το μυαλό κάποιου άλλου ή μπορούμε να υπάρξουμε μόνοι μας, αυτόφωτοι και υπέροχοι; Τα μηνύματα μεγάλα και σπουδαία. Η γραφή μοναδική. Πάνω από όλα, ο άνθρωπος. Ο πραγματικός, ο ατελής, ο με ελαττώματα και αδυναμίες άνθρωπος. Που αναζητά να επιβιώσει, να επιζήσει, να αντέξει, αλλά και να μεγαλουργήσει. Να ανθίσει. Αναζητά… κάτι άλλο. Κάπου αλλού.

Νίκος Καζαντζάκης – «ΑΣΚΗΤΙΚΗ»

Χωρίς σχόλια. Δεν χρειάζονται.

Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ – «Ο Μικρός Πρίγκιπας»

Μια υπέροχη ιστορία, ένα παραμύθι για μικρούς, αλλά κυρίως για μεγάλους, όπου τα πάντα είναι εφικτά και σημασία δεν έχει μόνο το τι υπάρχει και βλέπουμε ή αγγίζουμε, αλλά, κυρίως, το τι νιώθουμε, πιστεύουμε και αισθανόμαστε. Τόσοι πλανήτες μοναδικοί, τόσοι μαγικοί κόσμοι γύρω μας περιμένουν να τους εξερευνήσουμε. Είναι εκεί. Το ταξίδι… ας ξεκινήσει.

Όσκαρ Ουάιλντ – «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας»

Ένα παραμύθι που μιλά για την αληθινή αγάπη, αλλά και την αφοσίωση και τη θυσία. Μια ιστορία που, αν όλοι εμείς οι «μεγάλοι» και «σοφοί» είχαμε για οδηγό ζωής, είναι βέβαιο πως ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος.

Σάμουελ Μπέκετ – «Περιμένοντας τον Γκοντό»

Με το θεατρικό αυτό έργο ο συγγραφέας κατορθώνει να διεισδύσει στα πιο απόκρυφα σημεία της ανθρώπινης ψυχής και ύπαρξης και να βγάλει στην επιφάνεια τα μεγαλύτερα μυστικά, τις φοβίες, την απόγνωση του ανθρώπου. Κάθε ανθρώπου. Και κάθε εποχής. Ο Σάμουελ Μπέκετ μίλησε για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Αλλά και για όλους μαζί. Ως το όλον. Πρόκειται σαφώς για ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Maurice Maeterlinck – «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ»

Από τα κείμενα που συνταράζουν. Παρακολουθούμε μια οικογένεια, της οποίας ένα μέλος πριν λίγο πέθανε, μέσα στο σπίτι της να απολαμβάνει τη ρουτίνα της. Κανείς από όσους βρίσκονται μέσα στο σπίτι δεν γνωρίζει ακόμα την αλήθεια. Απ’ έξω, όμως, εκείνη τη στιγμή βρίσκονται κάποιοι που έχουν έρθει να τους ενημερώσουν για το γεγονός του θανάτου. Ο συγγραφέας εμμένει σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Όπου δυο πραγματικότητας συνυπάρχουν. Μια μέσα και μια έξω από το σπίτι. Κι εμείς κοιτούμε από ένα παράθυρο, ίσως από μια κλειδαρότρυπα της ζωής. Από τη χαραμάδα, απ’ όπου σε λίγο θα εισβάλει το σκοτάδι και η γνώση του θανάτου ενός ανθρώπου και θα διαλύσει για πάντα το φως του τώρα. Απλά συγκλονιστικό.

Κωνσταντίνος Καβάφης – «Ποίηση – Άπαντα»

Θα κλείσω αυτήν την δεκάδα των επιλογών, με ποίηση. Κωνσταντίνος Καβάφης. Ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές. Η γραφή του μοναδική. Αξεπέραστη. Οι στίχοι του συντροφεύουν, παρηγορούν, συνεπαίρνουν. Μαγεύουν…


Σχετικά με την συγγραφέα ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Πηγή είκονας: praximag

Η Δελίνα Βασιλειάδη (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Δέσποινας Βασιλειάδου) γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη κι έχει μια κόρη.

Από μικρή εκδήλωσε την αγάπη της για την τέχνη, τη ζωγραφική τα χρώματα, το θέατρο, τα βιβλία. Μαθήτευσε από πολύ νεαρή ηλικία κοντά στη ζωγράφο μητέρα της Λιζέτα Βασιλειάδη (www.lizetavasiliadi.gr), αλλά και στα εργαστήρια γνωστών δασκάλων των εικαστικών τεχνών, κυρίως του πρωτοπόρου εικαστικού Στέλιου Μαυρομάτη. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής σε μια πειραματική σχολή Καλών Τεχνών για παιδιά στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και συμμετείχε στις τηλεοπτικές εκπομπές της Κρατικής Τηλεόρασης «Μικροί Ζωγράφοι».

Σπούδασε Χρηματοοικονομική και Λογιστική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, όπου, αφού κατόρθωσε να πάρει υποτροφίες σε όλα τα έτη των σπουδών, τελικά πρώτευσε, ορκίζοντας η ίδια το έτος της. Σπούδασε συγγραφή κινηματογραφικού σεναρίου και θεατρικού έργου, υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου στο εργαστήρι δραματικής τέχνης «Παράθλαση» και στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, ενώ παρακολούθησε πολλά σεμινάρια, μαθήματα και master classes για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Η Δελίνα, ενώ από φοιτήτρια ξεκίνησε να εργάζεται στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα κατέχοντας υπεύθυνη θέση σε μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία, πλέον έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην τέχνη, τη ζωγραφική, το θέατρο και, φυσικά, τη μεγάλη της αγάπη, τη συγγραφή, όπου έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ: Α’ Βραβείο θεατρικού έργου από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» (2018) και Έπαινος στον 37ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» (2018).

ΠΕΡΑΣΜΑ: Βραβείο θεατρικού έργου από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» (2017).

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕ: 1ο βραβείο στον 8ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2018 από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος στην κατηγορία «Παιδικό – Νεανικό Διήγημα» (2019) και 2ος Έπαινος στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας (2019) ΚΕΦΑΛΟΣ (κατηγορία: Διήγημα με ελεύθερο θέμα, ενηλίκων πάνω από 31).

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑΪΖΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ: 2ο βραβείο στον 7ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2018 από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος στην κατηγορία «Παιδικό – Νεανικό Διήγημα» (2018) και 1ος Έπαινος στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας (2019) ΚΕΦΑΛΟΣ (κατηγορία: Φανταστικό Διήγημα, ενηλίκων πάνω από 31).

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΑΪΔΟΝΗΣΙ: Έπαινος στον 19ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εταιρείας τεχνών, επιστημών και πολιτισμού Κερατσινίου (2019) και Τιμητική Διάκριση στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας (2019) ΚΕΦΑΛΟΣ (κατηγορία: Παραμύθι, ενηλίκων πάνω από 31).

ΤΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙ: Έπαινος στον 7ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2018 από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος στην κατηγορία «Παιδικό παραμύθι» (2018).

Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ: 3ο βραβείο στον 18ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών, Επιστημών και Πολιτισμού Κερατσινίου (2018).

Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΗΣ ΠΙΠΙΛΑΣ: Βραβείο στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό παραμυθιού από την ΑΝΙΜΑ εκδοτική (2017).

ΠΟΙΗΣΗ: Έπαινος και Τιμητική Διάκριση στον Β’ Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης της Εταιρείας Τεχνών και Γραμμάτων Πειραιά (2005).

Το 2018 κυκλοφόρησε από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ το βραβευμένο θεατρικό της έργο «ΠΕΡΑΣΜΑ», από την εκδοτική Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη το παιδικό παραμύθι της «Τα χαμένα χρώματα του Ουράνιου Τόξου» και από την ΑΝΙΜΑ Εκδοτική το παιδικό παραμύθι «Η Νεράιδα της Πιπίλας», ενώ το 2019 κυκλοφόρησαν από την ΚΑΠΑ εκδοτική το θεατρικό έργο «Το παιχνίδι της Αλίκης» και από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη το παιδικό παραμύθι της «Ρόμι και Μιράντα». Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κυκλοφορήσουν από την ΚΑΠΑ εκδοτική τα θεατρικά έργα «Παράδεισος κατ’ οίκον» και «Χάρτινες Μοίρες».

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της Ελλάδος, της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του με έντονη φιλανθρωπική δράση πολιτιστικού συλλόγου Το ράφι της αγάπης.

Για χρόνια συνεργαζόταν ως πολιτιστική συντάκτρια με διάφορα blogs και με την εβδομαδιαία free press εφημερίδα «Εξώστης». Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται αποκλειστικά ως πολιτιστική συντάκτρια με το «φιλμ νουάρ» παίρνοντας συνεντεύξεις από ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά κυρίως γράφοντας άρθρα και κριτικές για το θέατρο και τα εικαστικά. Από τον Μάιο 2019 εντάχθηκε στη συντακτική ομάδα του www.likewoman.gr, αρθρογραφώντας κείμενα με θέμα «το παιδί».

Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, έχει πρωταγωνιστήσει σε video art projects και σε ντοκιμαντέρ για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, σε θεατρικές παραστάσεις, καθώς και σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών. Έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά προγράμματα θεατρικών παραστάσεων και εκθέσεις ζωγραφικής, εικονογράφησε το παραμύθι «ο φιλάργυρος» για το βιβλίο «Παραμυθάδες και Ζωγράφοι», έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές σε Ευρώπη και Αμερική και πίνακές της συμπεριλαμβάνονται σε ελληνικά και αμερικανικά βιβλία τέχνης. Το 2014 επιλέχθηκε να εκθέσει τη δουλειά της στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο και κατόπιν η δουλειά της παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.delinavasiliadi.gr.

Κυριότερες Ατομικές Εκθέσεις:

2016 Θεσσαλονίκη, Γκαλερί Τέχνης Λόλα Νικολάου, Το Κόκκινο

2015 Θεσσαλονίκη, Γκαλερί Τέχνης Λόλα Νικολάου, Δράσις Αντίδρασις

2014 Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κτίριο R29 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Thesis-Antithesis

2014 Λουξεμβούργο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κτίριο Jean Monnet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας του Λουξεμβούργου, Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΩΔΕΣ, Thesis-Antithesis

2008 Θεσσαλονίκη, Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί), Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αντανακλάσεις ΙΙ

2007 Σύρος, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Υπό την αιγίδα του Δήμου Ερμούπολης, Ερμουπόλεια 2007, Αντανακλάσεις

2007 Θεσσαλονίκη, Ιατρικό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο, Ενοράσεις

2006 Αθήνα, γκαλερί ΑΡΓΩ, Αμφισημίες

2005 Θεσσαλονίκη, Κέντρο Αρχιτεκτονικής, Υπό την αιγίδα του Α’ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, Σχεδόν η άλλη όψη


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

MAX MAGAZINE

Το MAXMAG είναι το διαδικτυακό περιοδικό που συνδυάζει την υπεύθυνη ενημέρωση με την ψυχαγωγία, την αγάπη για το κλασικό με την ανάγκη για πρωτοπορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;