Ανδρέας Λύκος: 10 αστυνομικά μυθιστορήματα με άρωμα μαθηματικών

Ο Ανδρέας Λύκος σπούδασε μαθηματικά και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Στατιστική. Τα τελευταία 15 χρόνια διδάσκει στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν η ανάδειξη της συνάφειας των μαθηματικών με τις τέχνες, καθώς και διδακτικές προτάσεις που συσχετίζουν τα μαθηματικά με την ιστορία τους. Σχετικές του εργασίες έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια και ημερίδες.

Το πρώτο βιβλίο του (Αναμνήσεις Συμμετρίας, 2015, εκδόσεις Γαβριηλίδης) αποτελεί μια μυθιστορηματική περιήγηση στα έργα του χαράκτη Έσερ. Το δεύτερο βιβλίο του (Το πιστόλι του Νεύτωνα, 2018, εκδόσεις Τραυλός) είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με φόντο την επιστημονική Ευρώπη του 17ου αιώνα και τη διαμάχη Νεύτωνα και Λάιμπνιτς για τα πνευματικά δικαιώματα μιας ιδέας.

Στα περισσότερα αστυνομικά μυθιστορήματα ο ντεντέκτιβ χρησιμοποιεί λογικούς συνειρμούς, ώστε να καταλήξει στον δολοφόνο και στα κίνητρά του. Οι σκέψεις του διέπονται από μια αλληλουχία βημάτων, που υπακούει στους κανόνες της Μαθηματικής Λογικής. Κατ΄ αυτήν την έννοια μαθηματικά και έγκλημα συνδέονται άρρηκτα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται από κάποιους συγγραφείς μία προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν μαθηματικές ιδέες μέσα στην αστυνομική πλοκή. Αξίζει, να τονιστεί, ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι μαθηματικές γνώσεις που απαιτούνται από τον αναγνώστη, δεν ξεπερνούν το επίπεδο του γυμνασίου. Από τα μυθιστορήματα αυτά ξεχωρίζω τα εξής:

  1. Πυθαγόρεια εγκλήματα – Τεύκρος Μιχαηλίδης

Ανδρέας Λύκος

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, Μιχαήλ Ιγερινός, αναπολεί τα τριάντα χρόνια γνωριμίας του με τον δολοφονημένο Στέφανο Κανταρτζή. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν ο Πικάσο, ο Απολινέρ και γενικότερα καλλιτέχνες της Μπελ Επόκ του Παρισιού, καθώς και σπουδαίοι μαθηματικοί των αρχών του 20ου αιώνα. Πρόκειται για ένα ευρηματικό αστυνομικό μυθιστόρημα βασισμένο σε ένα αληθινό μαθηματικό πρόβλημα. Ο συγγραφέας συνταιριάζει με εξαιρετική μαεστρία δύο φαινομενικά αντιφατικούς κόσμους: τον κόσμο της τέχνης και τον κόσμο της επιστήμης.

  1. Η ακολουθία της Οξφόρδης – Guillermo Martinez

Ανδρέας Λύκος

Advertisement

Μία σειρά δολοφονιών, που η καθεμία συνοδεύεται από ένα σύμβολο, αποτελεί μία νοητική πρόκληση για τον κάθε ντεντέκτιβ. Ο μαθηματικός Άρθουρ Σέλντομ προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε έναν γρίφο που μοιάζει άλυτος. Συνεχείς ανατροπές κάνουν τον αναγνώστη ν’ αδυνατεί ν’ ανακαλύψει τον δολοφόνο. O Martinez έγραψε ένα εξαιρετικά καλοδουλεμένο αστυνομικό μυθιστόρημα whodunit, το οποίο έγινε και ταινία με τίτλο Oxford murders.

  1. Η αφοσίωση του υπόπτου Χ – Keigo Higashino

Ανδρέας Λύκος

Αν και ο συγγραφέας αποκαλύπτει από νωρίς τον δολοφόνο, το βιβλίο είναι συναρπαστικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ με στόχο τη διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης ευφυΐας, καθώς και των ορίων της ερωτικής αφοσίωσης.

  1. Το θεώρημα του παπαγάλου – Denis Guedj

Ανδρέας Λύκος

Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε ένα από τα πρώτα βιβλία μαθηματικής λογοτεχνίας, η οποία γνωρίζει τεράστια άνθηση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, την τελευταία εικοσαετία. Με αφορμή έναν φόνο, ο αναγνώστης διατρέχει την ιστορία των μαθηματικών και έρχεται σε επαφή με σκέψεις και ιδέες του Ευκλείδη, του Όιλερ, του Φερμά και άλλων σπουδαίων μαθηματικών. Τα μαθηματικά αποτελούν το όχημα, που οδηγεί στη λύση του μυστηρίου.

  1. Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι – Τεύκρος Μιχαηλίδης

Στην Κύπρο της δεκαετίας του 1950 μία βυζαντινολόγος, ένας παλαιολόγος και ένας μαθηματικός καλούνται για να μελετήσουν ένα χειρόγραφο από της εποχή της Γ’ Σταυροφορίας, στο οποίο περιέχεται ένα αληθινό μαθηματικό πρόβλημα. Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται όταν ένας φόνος διαταράσσει την ηρεμία του σπιτιού που διαμένουν οι τρεις πρωταγωνιστές. Ο συγγραφέας κατορθώνει χρησιμοποιώντας τις μαθηματικές και ιστορικές του γνώσεις να υφάνει ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα που εξελίσσεται σε δύο χρόνους με απρόβλεπτη εξέλιξη.

Advertisement
  1. Στο μάτι του ταύρου – Δώρος Αντωνιάδης

Ένα σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα, με γρήγορη πλοκή, συνεχείς εναλλαγές και απλούς μαθηματικούς γρίφους. Γιατί, άραγε, κάποιος θα επέλεγε να τοποθετήσει το θύμα του σαν τον Βιτρούβιο άνδρα του Ντα Βίντσι; Ποιος προσπαθεί να εμπλέξει τον αστυνόμο Πέτρο Ελευθεριάδη σε μια διανοητική περιπέτεια;

  1. Ο πόλεμος των μαθηματικών – Jason Socrates Bardi

Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται γλαφυρά όλες οι λεπτομέρειες της πρώτης διαμάχης για τα πνευματικά δικαιώματα μιας ιδέας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ποιος ανακάλυψε πρώτος τον Απειροστικό Λογισμό; Ο Νεύτωνας ή ο Λάιμπνιτς; Ή μήπως τελικά κανένας από τους δύο; Το βιβλίο -αν και δεν πρόκειται για αστυνομικό μυθιστόρημα- περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνήθως κρύβονται πίσω από ένα έγκλημα: σκοτεινές προσωπικότητες, ιδιοτελή κίνητρα και δίψα για δόξα.

  1. Ο κρατούμενος μηδέν – Γιάννης Καρβέλης

Τρεις κρατούμενοι που βρίσκονται στην απομόνωση -σε ξεχωριστά δωμάτια- καλούνται να λύσουν έναν γρίφο μαθηματικής λογικής, ώστε να επιτύχουν την απόδρασή τους από την προηγμένης ασφαλείας φυλακή, όπου είναι φυλακισμένοι. Στην προσπάθειά τους αυτή αξιοποιούν ο καθένας τους ξεχωριστά, πληροφορίες από το μοναδικό μέσο επαφής τους με τον έξω κόσμο: το φαγητό που τους προσφέρεται!

  1. Το παράδοξο του Αϊνστάιν – Colin Bruce

Σε μια σειρά αστυνομικών διηγημάτων ο Σέρλοκ Χολμς αξιοποιεί σύγχρονες επιστημονικές ιδέες για να εξιχνιάσει παράξενα εγκλήματα. Μερικές φορές απλές σκέψεις που προέρχονται από τον χώρο της φυσικής και των μαθηματικών μπορεί να συμβάλουν  στη λύση ενός μυστηρίου που μοιάζει άλυτο.

  1. Fractal φόνοι – Mark Cohen

Advertisement

Οι μυστηριώδεις θάνατοι τριών μαθηματικών που ασχολούνται με τη θεωρία του Χάους παρουσιάζουν ομοιότητες. Ο συγγραφέας δένει την πλοκή αξιοποιώντας ελάχιστες, αλλά απολύτως κατανοητές στο ευρύ κοινό, ιδέες γύρω από τη θεωρία του Χάους.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι το διαδικτυακό περιοδικό που συνδυάζει την υπεύθυνη ενημέρωση με την ψυχαγωγία, την αγάπη για το κλασικό με την ανάγκη για πρωτοπορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;