Αφροδίτη Μανουσάκη: 10 ξεχωριστές επιλογές βιβλίων

Αφροδίτη Μανουσάκη

Η Αφροδίτη Μανουσάκη γεννήθηκε στη Βραζιλία, μεγάλωσε στην Κρήτη και ζει στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Σπούδασε Πληροφορική, αλλά τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει στα μονοπάτια του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (ΕΑΠ & ΠΔΜ). Στα ενδιαφέροντά της είναι η φεμινιστική λογοτεχνική κριτική κι η αστυνομική λογοτεχνία, όπου βαδίζει στην παρούσα φάση η διπλωματική της εργασία.

Έχει εκδώσει ένα από τα μυθιστορήματά της, το «Αν δεν πετάξεις, θα χαθείς», που έχει βραβευθεί σε δύο πανελλήνιους διαγωνισμούς.   (ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ – 2014 και ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΣΕΛΙΔΑ – 2015). Το αστυνομικό της μυθιστόρημα «Ακίνδυνος» αναμένεται να εκδοθεί σύντομα από τις εκδόσεις “ΠΝΟΗ”.

Προσωπική ιστοσελίδα: https://aphroditemanousaki.wixsite.com/mybutterfly

Η Αφροδίτη Μανουσάκη προτείνει σήμερα στους αναγνώστες του MAXMAG “10 ξεχωριστές επιλογές βιβλίων”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

  1. «Στα βελούδινα ίχνη του δολοφόνου» του Χρήστου Ε. Αναστασόπουλου

Δυνατή σκιαγράφηση χαρακτήρων. Πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους ήρωες, ο καθένας με τα δικά του πάθη. Τα κλισέ του ενάρετου και του ανήθικου ήρωα, δεν θα τα βρείτε εδώ. Η πραγματική ανθρώπινη φύση γίνεται αποδεκτή, όπως ακριβώς είναι. Όλα τα ένοχα –για  τους ανθρώπους– μυστικά παρουσιάζονται μέσα από δυο καθαρά αντικειμενικούς παρατηρητές, δύο γάτες που αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν μια υπόθεση δολοφονίας.

  1. «Τα επτά πρόσωπα της κώφωσης» της Σοφίας Κολοτούρου

Πώς μια διαφορετικότητα οδηγεί τους ανθρώπους να δημιουργήσουν κοινότητες με κοινά χαρακτηριστικά, ώστε να ταυτιστούν, να ενταχθούν και να νιώσουν ασφάλεια. Τακτικές που δεσμεύουν σε κανόνες, κατηγοριοποιώντας τους με βάση κάποια διακριτά, αλλά όχι και τόσο ουσιαστικά χαρακτηριστικά. Η ιστορία δείχνει πως η ουσιαστική επικοινωνία έχει την δύναμη να ενώνει διαφορετικούς ανθρώπους, όταν η κατανόηση παίρνει την θέση της κριτικής κι η αποδοχή του διαφορετικού δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για μια υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας και αυτοπραγμάτωσης.

  1. Αιχμηρά αντικείμενα – Gillian Flynn

Έντονο ψυχολογικό θρίλερ με αστυνομική πλοκή. Η πρωταγωνίστρια, Καμίλ Πρίκερ επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της, παρά την θέλησή της, με την ιδιότητα της δημοσιογράφου για να ερευνήσει αρχικά για μια περίεργη υπόθεση φόνου. Αρκετές τραυματικές μνήμες της θα ξυπνήσουν, καθώς θα ερευνά την υπόθεση δολοφονιών δύο νεαρών κοριτσιών, ανάμεσα σε ανθρώπους που σφράγισαν την παιδική της ηλικία κι ο αναγνώστης εκτός από τον δολοφόνο, θα αναζητάει παράλληλα απαντήσεις για τις αιτίες της προβληματικής προσωπικότητας της δημοσιογράφου, μέσα από τις ιδιάζουσες ενδοοικογενειακές σχέσεις.

  1. «Η αγριλιά» και το «Η Ελένη και το τέρας» της Ζοέλ Λοπινό

Η πραγματική ιστορία της γιαγιάς και της μητέρας της συγγραφέως, σε δύο ξεχωριστά μυθιστορήματα. Δύο ηρωίδες που διεκδικούν την θέση τους στον κόσμο με διαφορετικούς τρόπους. Η Καλλιόπη βάζει προτεραιότητα στη ζωή της, σύζυγο και παιδιά, ενώ η Ελένη, κόρη της πρώτης, διεκδικεί κάτι και για τον εαυτό της. Κι οι δύο θα πολεμήσουν σκληρά και θα προσφέρουν πολλά σε έναν κόσμο που θα συνεχίζει να τις αδικεί, γιατί δεν είναι οι επιλογές ζωής, αλλά η θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία, που δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά παρά τους αγώνες της. Δύο βιβλία, δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Αξίζει να διαβαστούν το ένα μετά το άλλο.

  1. «Ballade des Dames» της Τούλας Τίγκα

Πέντε γυναίκες από την αγαπημένη γενέτειρα της συγγραφέως. Η Τίγκα με τον δικό της μοναδικό τρόπο, σκιαγραφεί τους χαρακτήρες, πότε από την θέση του παντογνώστη αφηγητή και πότε μέσα από τις προσωπικές τους εξομολογήσεις. Προσδοκίες από την ζωή, λάθη, συνεχής αγώνας κι ένας γλυκόπικρος απολογισμός. Ανήκει στα μυθιστορήματα, που δεν διαβάζονται για την πλοκή τους, όσο για το ουσιαστικό ψυχογράφημα των ηρωίδων τους. Η γυναικεία φύση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέσα από τα συμφραζόμενα μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής κι όχι τόσο διαφορετικού κόσμου από αυτών που ζούμε όλες μας.

  1. «Ορλάντο» της Virginia Woolf

Η συγγραφέας καταφέρνει με ένα φανταστικό χαρακτήρα που αλλάζει φύλο ξαφνικά στην μέση της ιστορίας και ζει όλα τα σημαντικά γεγονότα τεσσάρων αιώνων, να παρουσιάσει τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα και τον πνευματικό κόσμο της πατρίδας της. Σχολιάζει θέματα λογοτεχνίας και των ανθρώπων του πνεύματος, καθώς και την άνιση αντιμετώπιση των γυναικών. Ο χαρακτηριστικός ποιητικός και ονειρικός τρόπος που τα αφηγείται όλα αυτά, φτιάχνει ένα μοναδικό παραμύθι.

ΠΟΙΗΣΗ

Αφροδίτη Μανουσάκη

  1. «Σε βρίσκει η ποίηση» του Τίτου Πατρίκιου

Μια υπέροχη, μικρή συλλογή ποιημάτων ποιητικής. Γιατί η ποίηση μας βρίσκει μέσα στον αναστοχασμό, στον αγώνα μας να καταλάβουμε την ανθρώπινη φύση και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Ο ποιητής μιλάει με απλό και κατανοητό τρόπο για τους φόβους μας και τις ανασφάλειές μας κι η ποίηση έρχεται σε εμάς, όταν κρίνει εκείνη ότι είμαστε έτοιμοι. Ποιήματα που καταλήγουν στην ίδια φράση, «Εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση», διαβάζονται δίχως παύση κι αφήνουν τροφή για σκέψη.

  1. «Το αναπόφευκτο της μοναξιάς» του Γιάννη Ζαραμπούκα

Ο ηδονικός θεός Έρωτας, η προδομένη αγάπη, ο πόνος του χωρισμού, η οδύνη του θανάτου, πραγματικού ή συμβολικού που φέρνουν στο νου τα ανήσυχα χρόνια της δυναμικής δεκαετίας μετά την εφηβεία, όπου χτίζουμε την ταυτότητά μας, καθώς «αποχωριζόμαστε» την οικογενειακή εστία και αναζητούμε συνοδοιπόρο στην ενήλικη ζωή μας, το ιδανικό ταίρι. Οι προσδοκίες μας, γλυκές ψευδαισθήσεις όμορφων ρομαντικών ιστοριών, που όταν διαψεύδονται γίνονται πολύ οδυνηρές, καθώς ο πόνος που προκαλούν είναι πρωτόγνωρος. Μια μοναξιά που βρίσκει «αναπόφευκτα» ίσως, καταφύγιο στην ποίηση.

ΔΟΚΙΜΙΟ

Αφροδίτη Μανουσάκη

  1. «Ένα δικό σου δωμάτιο» της Virginia Woolf

Αγαπημένο δοκίμιο. Όλα όσα απασχολούσαν την Virginia Woolf, μια εμβληματική φυσιογνωμία στην λογοτεχνία του προηγούμενου αιώνα. Μια εμπεριστατωμένη ομιλία για την γυναίκα και την λογοτεχνία, που ακόμη και 100 χρόνια μετά, παραμένει εξίσου επίκαιρη και καίρια σε πολλά σημεία. Γιατί μια γυναίκα ακόμη και σήμερα για να γράψει λογοτεχνία, χρειάζεται μονάχα χρήματα, αρκετά για ζει αξιοπρεπώς, κι ένα δικό της δωμάτιο…


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

MAX MAGAZINE

Το MAXMAG είναι το διαδικτυακό περιοδικό που συνδυάζει την υπεύθυνη ενημέρωση με την ψυχαγωγία, την αγάπη για το κλασικό με την ανάγκη για πρωτοπορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;