Πως επιλέγουμε ένα βιβλίο

Πηγή: pinterest.gr

Ο κάθε αναγνώστης βιβλίων, φανατικός και μη, έχει ένα διαφορετικό μοτίβο επιλογής βιβλίου. Πολλοί αναγνώστες κινούνται φανατικά προσηλωμένoi προς μια κατηγορία π.χ. αστυνομική λογοτεχνία ή βιβλία αυτοβελτίωσης. Άλλοι  επιλέγουν βιβλία ανάλογα με την χρονική, συναισθηματική και ψυχολογική περίοδο της ζωής τους. με λίγα λόγια επιλέγουν να διαβάσουν ότι τους κάνει «κλικ». Πολύ σωστά λένε μερικοί πως η πρώτη εντύπωση είναι η σημαντικότερη, ακόμα και αν δεν εννοούν το βιβλίο. Και οι μεν και οι δε, επιλέγουν βιβλία πιθανότατα βασιζόμενοι σε κάποιο στοιχείο που θα αναλύσω παρακάτω.

Σκεφτείτε λοιπόν πως είστε σε ένα βιβλιοπωλείο ή σε κάποιο site στο διαδίκτυο και αναζητάτε το επόμενο λογοτεχνικό σας ταξίδι.

Πως επιλέγουμε ένα βιβλίο:

Εξώφυλλο:

Φυσικά και δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να διαλέξουμε ένα βιβλίο καθώς πολλά λογοτεχνικά διαμάντια έχουν ένα λιτό εξώφυλλο ή ακόμα και πολύ περίεργο. Όμως κα αυτό έχει την αξία του. Πολλοί αναγνώστες έλκονται από λιτά εξώφυλλα που περιέχουν μόνο κάποιο χρώμα και τον τίτλο του βιβλίου. Συνήθως όμως ένα φανταχτερό εξώφυλλο με κάποια εικόνα ή  ανάγλυφο μας τραβάει πρώτο την προσοχή. Χρώματα και υφές μαγνητίζουν τα μάτια μας κατευθείαν και ξεχωρίζουν ανάμεσα στο μονότονο πλήθος.

Συγγραφέας:

Μεγάλο αναγνωστικό κοινό επιλέγει με «κλειστά μάτια» βιβλίο από το όνομα του συγγραφέα. Εάν ένας τάδε συγγραφέας είναι γνωστός στο αναγνωστικό κοινό της τάδε κατηγορίας είναι πιθανότερο να επιλεγεί το βιβλίο του. Τουλάχιστον σε σύγκριση με κάποιον πρωτοεμφανιζόμενο. Φυσικά αυτό δεν μας κάνει εντύπωση καθώς διαλέγουμε τον συγγραφέα που μας αρέσει η γραφή του, η πλοκή, η θεματολογία και η λογοτεχνική του πένα. Πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι ανά είδος ,πολλές φορές,  επιλέγουμε βιβλίο ανάλογα την καταγωγή του συγγραφέα.

Μεταφραστής:

Καθόλου απίθανο να επιλέξουμε βιβλίο από τον μεταφραστή του. Αυτή η επιλογή αφορά κυρίως τα βιβλία που η γλώσσα γραφής του δεν είναι τα ελληνικά και μεταφράστηκαν στην γλώσσα μας. Ένα βιβλίο εκτός από τον συγγραφέα διαμορφώνεται και από τον μεταφραστή. Η σημασία του μεταφραστή θα φανεί στην ανάγνωση του ίδιου βιβλίου από διαφορετικούς μεταφραστές. Εκεί θα συνειδητοποιήσουμε πόσο σπουδαία είναι η δουλεία του μεταφραστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτος έκδοσης:

Εδώ κατατάσσονται πρώτοι-πρώτοι οι αναγνώστες που επιλέγουν να διαβάσουν βιβλία του ίδιου έτους. είναι οι γνωστοί σε όλους μας βιβλιοφάγοι που τρέχουν να προ παραγγείλουν κάποιο βιβλίο. Υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν ένα βιβλίο παλαιότερης έκδοσης ή πρώτης έκδοσης ακόμα και για την συλλεκτική του αξία.

Εκδόσεις:

Σημαντικός παράγοντας επιλογής. Εάν λοιπόν επιλέξουμε να βρεθούμε για τις αγορές μας σε έναν εκδοτικό οίκο και όχι σε ένα βιβλιοπωλείο σημαίνει πως έχουμε μια ιδιαίτερη αγάπη για τον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο. Ακόμα και όταν ανάμεσα στο πλήθος των βιβλίων σε ένα βιβλιοπωλείο επιλέξουμε να αγοράσουμε ένα βιβλίο του τάδε εκδοτικού οίκου, σημαίνει πως κάτι μας έλκει προς τα εκεί. Μπορεί να είναι η θεματολογία τους, δεν έχουν όλοι οι εκδοτικοί οίκοι αστυνομική λογοτεχνία ή παραμύθια.

Περίληψη:

Είναι το πιο προφανές, το να διαβάσουμε δηλαδή την περίληψη του βιβλίου και να αποφασίσουμε να το αγοράσουμε. Πιστεύω πως οι περισσότεροι αναγνώστες διαβάζουν την περίληψη. Μερικοί ανοίγουν και τυχαία μια σελίδα του βιβλίου ώστε να αντιληφθούν μερικά στοιχεία ακόμα, δηλαδή την γραμματοσειρά, τον τρόπο γραφής και πολλά άλλα.

Κατηγορία:

Είμαι και εγώ ,και άλλοι πολλοί, που λέμε αστυνομική λογοτεχνία να είναι και δεν με πειράζει. Είναι κι οι ταγμένοι υποστηρικτές κάποιου λογοτεχνικού είδους. φυσικά κάποιες στιγμή της ζωής μας επιτάσσουν την επιλογή ενός διαφορετικού είδους π.χ. βιβλία ψυχολογίας, βιβλία σχετικά με την επαγγελματική μας πορεία κ.α.

Έκταση-Αριθμός σελίδων:

Εδώ υπάρχουν πολλές σκέψεις από την μεριά του αναγνώστη. Ένα βιβλίο μικρής έκτασης ίσως είναι υπέροχη συντροφιά στο ταξίδι με το αεροπλάνο. Ένα μεγάλο βιβλίο 700 σελίδων θα ήταν ιδανικό για τις καλοκαιρινές διακοπές. Ακόμα και αν δεν μας είναι άμεσα αντιληπτό, πολλές φορές ο χωροχρόνος μας κάνει να επιλέγουμε βιβλία με συγκεκριμένο αριθμό σελίδων. Μικρότερες ηλικίες, στην αρχή της εφηβείας, ίσως να επιλέξουν ένα βιβλίο μικρό και ευκολοδιάβαστο. Ωριμάζοντας αναγνωστικά- και ηλικιακά- είναι πιο πιθανό να επιλέξουμε ένα μεγαλύτερο βιβλίο.

Τιμή:

Η τιμή είναι συχνά ένας λόγος να απορρίψουμε κάποια βιβλία. Ευτυχώς υπάρχουν σελίδες ανταλλαγής και πώλησης βιβλίων, ακόμα και μικρά παλαιοβιβλιοπωλεία που βρίσκεις θησαυρούς σε πολύ χαμηλές τιμές. Επίσης οι εκδοτικοί οίκοι φροντίζουν τους αναγνώστες τους, βάζοντας συχνά εκπτώσεις και προσφορές. Η μερίδα των ανθρώπων που προαναφέρθηκε, οι οποίοι προαναγγέλλουν ένα βιβλίο, φυσικά δεν είναι μέσα στην λίστα των ανθρώπων που κυνηγούν την καλύτερη δυνατή τιμή. Το βιβλίο δεν είναι ένα προϊόν που φεύγει από την μόδα όπως ένα ρούχο. Μπορείς να το διαβάσεις και 5-6 χρόνια μετά την χρονολογία έκδοσης του.

Τίτλος βιβλίου:

Ένας έξυπνος και πολλά υποσχόμενος τίτλος θα σε φέρει πιο κοντά στην αγορά ενός βιβλίου. Οι αναγνώστες ψάχνουν πρωτότυπους τίτλους που δεν επαναλαμβάνονται. Μέσα από τον τίτλο πλάθεις το σενάριο πολύ γρήγορα και θες να το αγοράσεις. Βεβαίως εάν ο τίτλος δεν ταιριάζει με το περιεχόμενο τότε υπάρχει μια μικρή απογοήτευση – και εάν δεν έχεις διαβάσει πριν επιλέξεις βιβλίο, την περίληψή του-.

 

βιβλίο επιλογή
Πηγή: pinterest.gr

 Φυσικά και δεν θα μπορούσα να παραλείψω:

  1. Προτάσεις φίλων
  2. To βιβλίο ανήκει σε κάποια σειρά βιβλίων: π.χ. τριλογία
  3. Bιβλία που έγιναν ταινίες ή ταινίες που έγιναν βιβλία
  4. Δώρα
  5. Bιβλία λογοτεχνικής αξίας
επιλογή βιβλίο
Πηγή: pinterest.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τουρλίδα

Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και προσπαθώ πάντα να κοιτάω-ή να βρίσκω-την θετική πλευρά των γεγονότων. Πολυλογού και κοινωνική αλλά ταυτόχρονα μοναχική. Υπερ-αναλύω σχεδόν τα πάντα και μέσα από την γραφή βρίσκω λίγη γαλήνη. ‘’Success doesn’t come to you; you go to it’’ Marva Collins

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;