Η πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της Βαβέλ στο κέντρο της Αθήνας

https://www.thisiscolossal.com/2016/01/babel-tower/

Ένα πρώην μπαρ στην πλατεία Θεάτρου άλλαξε πρόσωπο και μετατράπηκε σε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με άλλους κόσμους χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν.

Η πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της Αθήνας είναι γεγονός και προσφέρει ελεύθερη είσοδο. Η «Book and play» απευθύνεται σε αναγνώστες όλου του κόσμου, σε μετανάστες, πρόσφυγες, ξένους που ζούνε στην Αθήνα, αλλά και σε Έλληνες με ανοιχτό μυαλό. Το παρόν εγχείρημα είναι αποτέλεσμα δύο χρόνων εντατικής εθελοντικής δουλειάς από τα μέλη του We Need Books και αδιαμφισβήτητα διευκολύνει πρόσφυγες και μετανάστες, ανθρώπους που αναζητούν έναν ζωντανό χώρο να διαβάσουν, να εργαστούν και να περάσουν χρόνο με τους φίλους τους.  Δίνει, έτσι, λύση στους ανθρώπους που δυσκολεύονται να βρουν βιβλία στις μητρικές τους γλώσσες, που θέλουν να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και που έχουν ανάγκη από έναν ασφαλή χώρο για συναναστροφή.

πολυγλωσσική βιβλιοθήκη
Πηγή: https://www.lifo.gr/

Ο Δήμος Αθηναίων προσέφερε το χώρο στο πλαίσιο της δράσης «Κατάστημα στο Κέντρο» του πιλοτικού προγράμματος ΠΟΛΗ² . Οι δύο κοινωφελείς οργανισμοί, We Need Books και Challedu, σε συνεργασία με τον δήμο, κάνουν ένα όμορφο ταίριασμα παιχνιδιών και βιβλίων, με δράσεις εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και κοινωνικοποίησης. Η πολυγλωσσική βιβλιοθήκη φιλοξενείται στο πατάρι του πρώην μπαρ Guru στην Πλατεία Θεάτρου 10. Στον κάτω όροφο υπάρχει χώρος για επιτραπέζια παιχνίδια, βραδιές μυστηρίου και βιωματικό παιχνίδι. Μία μικρή γωνία θα είναι αφιερωμένη στα παιδιά, καθώς υπάρχει διαθέσιμη συλλογή με παιδικά βιβλία. Στις δράσεις της θα περιλαμβάνονται προβολές ταινιών, αφηγήσεις παραμυθιών και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Στο πρόγραμμα είναι και η θέσπιση ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά και μαθήματα εξάσκησης για τους ανθρώπους που τα ελληνικά δεν είναι η μητρική τους γλώσσα.

πολυγλωσσική βιβλιοθήκη
πηγή: https://www.lifo.gr/

Η πολυγλωσσική βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε στην πόλη αποτελούσε στόχο της οργάνωσης We Need Books από τότε που ιδρύθηκε. Δύο νέοι άνθρωποι, η Ιωάννα Νισυρίου και ο Ναντίρ Νούρι ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται γύρω από αυτήν την ιδέα, προσπαθώντας να χτίσουν μία κοινότητα γύρω από το βιβλίο. Η οργάνωση We Need Books έχει συγκεντρώσει από το 2017 πάνω από 1.000 βιβλία στα αγγλικά, πάνω από 1.000 στα ελληνικά και υπάρχουν επίσης βιβλία στα γαλλικά, τα αραβικά, τα φαρσί, τα σουηδικά, τα ισπανικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα τουρκικά και τα ούρντου. Επίσης, όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει όσα και όποια βιβλία δεν χρειάζεται πια

πολυγλωσσική βιβλιοθήκη
http://m.popaganda.gr/we-need-books/

Η ιδέα για μία πολυγλωσσική βιβλιοθήκη ξεκίνησε δειλά το καλοκαίρι του 2016, αναζητώντας βιβλία στις γλώσσες των προσφύγων προς κάλυψη του νεκρού χρόνου στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων ώστε να ξεφεύγει το μυαλό τους. Ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι η διαπίστωση της κυκλοφορίας στις αραβικές χώρες μιας σειράς βιβλίων για την αρχαία Ελλάδα, ένα βιβλίο για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μία μετάφραση του Καζαντζάκη, αλλά και το Καπλάνι της Βιτρίνας της Άλκης Ζέη. Δημιουργήθηκαν δύο βιβλιοθήκες, μία στη δομή φιλοξενίας στο Σχιστό & μία σε ξενώνα της Caritas Hellas στην Αθήνα και η δράση των οργανισμών φάνηκε να έχει ανταπόκριση από την αρχή. Οι πρόσφυγες στο Ελληνικό διάβαζαν φανατικά, έκαναν μεταφράσεις και διάβαζαν παραμύθια στα παιδιά. Επιπλέον, την ίδια περίοδο, σε συνεργασία με την Greece Communitere, δωρίστηκαν αραβικά βιβλία για εφήβους στο πολυγλωσσικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Θεσσαλονίκης και παιδικά βιβλία στα ουρντού στο Project Elea που δραστηριοποιείται στον Ελαιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συλλογή βιβλίων στην πολυγλωσσική βιβλιοθήκη καλύπτει πάνω από δέκα γλώσσες και διαθέτει ευρεία θεματολογία. Ανάμεσα στα ράφια υπάρχουν βιβλία γνώσεων, ιστορικά, εγκυκλοπαίδειες, ποίηση, λογοτεχνία για μικρούς και μεγάλους, βιβλία για την τέχνη, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται συνεχώς. Αποτελεί, έτσι, το πρώτο παράδειγμα πολυγλωσσικής βιβλιοθήκης στη χώρα. Ωστόσο, λόγω περιορισμένου χώρου, στα ράφια υπάρχει το ένα τέταρτο των βιβλίων που έχουν συγκεντρωθεί. Τα περισσότερα βιβλία προέρχονται από δωρεές ιδιωτών ενώ κάποια έχουν αγοραστεί με χρήματα από καμπάνιες crowdfunding.

πολυγλωσσική βιβλιοθήκη
Πηγή: http://m.popaganda.gr/we-need-books/

Στόχος της πολυγλωσσικής βιβλιοθήκης είναι να δημιουργηθούν κώδικες επικοινωνίας προς υπέρβαση των στερεοτύπων, να δημιουργηθούν σχέσεις μεταξύ των διάφορων κοινοτήτων που ζούνε στη χώρα και κατόπιν να δημιουργούν οι ίδιοι διάφορες δικές τους δράσεις και πρωτοβουλίες. Το εγχείρημα επιχειρεί να φέρει διαφορετικούς ανθρώπους κοντά και να αλληλεπιδράσουν, διευκολύνοντας την κοινωνική ένταξη και  αντανακλώντας κι ενισχύοντας παράλληλα τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης. Για τη βιωσιμότητα της δράσης απαιτείται πρακτικά να έχει η βιβλιοθήκη καθημερινή επισκεψιμότητα 10 – 15 ατόμων και πληρότητα 50% στις δραστηριότητες που διοργανώνονται.

Η πολυγλωσσική βιβλιοθήκη «Book and Play» συστήθηκε στο κοινό την 12η Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου όπου έγινε παρουσίαση των δημιουργικών ομάδων.

Στο καλωσόρισμα συμμετείχαν και μουσικοί παραγωγοί του En Lefko 87.7 με DJ sets. Έκτοτε λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα και τα Σάββατο μέχρι τις 2 το μεσημέρι έως τον Απρίλιο του 2019. Μετά τη λήξη του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τον χώρο φιλοξενίας, ενώ γίνονται ήδη προσπάθειας για την εύρεση ενός μόνιμου χώρου.

πολυγλωσσική βιβλιοθήκη
Πηγή: https://www.facebook.com/booknplayathens/

Εναλλακτικά από τις αρχές Απριλίου του προηγούμενου έτους λειτουργεί και μια αυτοδιαχειριζόμενη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη στα Εξάρχεια (Δερβενίων 56). Σκοπός της είναι η αυτομόρφωση, η αλληλεπίδραση μεταξύ ντόπιων και μεταναστών και η εξομάλυνση των διαπολιτισμικών σχέσεων.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζαννίνα Μαργαρίτη

Ονομάζομαι Ζαννίνα και είμαι φοιτήτρια φαρμακευτικής, ραδιοφωνική παραγωγός, αθλήτρια, ταξιδιάρα ψυχή, αρθρογράφος και... πολυμίξερ. Το motto μου είναι "Manners maketh man" και ατού μου η φαντασία και η αγάπη στο ξεχωριστό. Λατρεύω τα χρώματα του Eduardo Cobra, την μαγεία της Mary Poppins και την αγνότητα του Winnie the Pooh

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;