Ποιος άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου;: Η αυτοβιογραφική συλλογή διηγημάτων της Γεσθημανής Μπερμπέρη

Πηγή εικόνας φόντου: insurancedaily.gr

Τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, ψάχνοντας στη βιβλιοθήκη μου, έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο της Γεσθημανής Μπερμπέρη «Ποιος άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου;». Το βιβλίο αποτελείται από συλλογή διηγημάτων αυτοβιογραφικού χαρακτήρα. Διαβάζοντας το εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο γραφής της κυρίας Μπερμπέρη. Οι παιδικές αναμνήσεις από την επαρχία, οι σκέψεις της, τα βιώματά της, ο κοινωνικός περίγυρος και οι προσωπικές ανησυχίες έρχονται για να συνθέσουν αυτό το βιβλίο. Η Γεσθημανή Μπερμπέρη ανοίγει την καρδιά της και αποτυπώνει τις σκέψεις της στο χαρτί, ελευθερώνοντας κάθε δυνατό συναίσθημα. Έτσι ακριβώς όπως έγινε με τους ανέμους όταν ελευθερώθηκαν από τον ασκό του Αιόλου στην Ομήρου Οδύσσεια.

Οι λέξεις που χρησιμοποιεί για τις περιγραφές της χορεύουν πάνω στις γραμμές. Αποτυπώνει συναισθήματα που μεταμορφώνονται σε καθαρό λόγο με ουσιώδη δομή. Το «Ποιος άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου;» είναι ένα βιβλίο που σε γεμίζει με θετικά συναισθήματα κυρίως με αγάπη, ευγνωμοσύνη και χαρά. Η χαρά μας είναι μεγάλη όταν διαβάζουμε τέτοιου τύπου διηγήματα και ιδιαιτέρα από ανθρώπους που αγαπούν την συγγραφή και τον γραπτό λόγο. Άλλωστε αυτό επισημαίνεται και από την ίδια την συγγραφέα στην εισαγωγή του βιβλίου.

Να σημειωθεί ότι το βιβλίο «Ποιος άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου;» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Είναι άραγε οι λέξεις ένας έρωτας δίχως επαφή; Προϋπάρχουν άραγε οι φράσεις των λέξεων ή μήπως τις λέξεις τις αλιεύουμε σε φράσεις διαφόρων εποχών;

Αυτή η αμήχανη ζωή μοιάζει πλέον με κινηματογραφική, απαρτίζεται από παρατεθειμένα στιγμιότυπα, μιμείται το μαχαίρι που βυθίζεται σταδιακά μέσα σε ένα ζουμερό φρούτο. Κάπου εκεί, στον πυρήνα του καρπού, έρχεται η γραφή να μας διδάξει μία εντελώς νέα γεύση, αυτή χωρίς επαφή. Γράφοντας κάνουμε τις λέξεις να υπάρχουν, να βιώνουν την έμπρακτη σχέση τους μέσα στο εσωτερικό μίας φράσης. Άλλοτε συμπλέκονται και πλέουν στις θάλασσες της γραμματικής, άλλοτε πάλι αλληλοαπωθούνται γνωρίζοντας φανταστικά τόξα έκφρασης, νέα όρια γλωσσικής συστολής και διαστολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγοντας τους “ασκούς του Αιόλου” καταργούμε τη συνθετική ενότητα της γραμματικής και αφήνουμε κάθε λέξη της Γεσθημανής Μπερμπέρη να επιστρέψει στη μοναξιά της. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου οι λέξεις δε διαμελίζονται σε θραύσματα μιας ανεπικοινώνητης σημασίας, αλλά ξαναβιώνουν την ελευθερία τους, το μόνο εφικτό θεμέλιο της γλώσσας. Γίνονται “φωτογραφίες μηδενικής μνήμης” που αποθανατίζουν στο φιλμ τους “πολύχρωμα όνειρα σε ασπρόμαυρο φόντο”, “ζυγίζουν και καληνυχτίζουν” όλα τα ανοιξιάτικα αρώματα της ελληνικής επαρχίας.  Η συγγραφέας εκμαιεύει από το νου της τις εικόνες και τις σκηνοθετεί επάνω στο χαρτί, έξω από τον εαυτό της, ανάμεσα σε αληθινά έπιπλα και τοίχους συνθέτοντας ένα υπέροχο κάδρο συναισθημάτων.

Το βιβλίο προλόγισε ο Αντώνης Κερασνούδης, Επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Ruhr Bochum Γερμανίας – Συγγραφέας

Σχετικά με την συγγραφέα

Η Γεσθημανή Μπερμπέρη γεννήθηκε στις Σέρρες και μεγάλωσε σε ένα όμορφο χωριό που ονομάζεται Προβατάς. Οι γονείς της ήταν βιοπαλαιστές της ζωής, αλλά πάντα φρόντιζαν να μη λείψει τίποτα από την οικογένειά τους.

Έφυγε από κοντά τους για να σπουδάσει Νοσηλευτική και, μέσα από αυτή, βρήκε την ευκαιρία να εφαρμόσει όσα είχε μάθει. Την αγάπη στον συνάνθρωπο και την προσφορά στον ασθενή. Ασίγαστο το πάθος της για γνώση και εξέλιξη, γρήγορα την οδήγησε σε νέα μονοπάτια και έτσι απέκτησε δυο μεταπτυχιακά διπλώματα στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και στη Δημόσια Διοίκηση καθώς και άλλα εφόδια χρήσιμα για την εξέλιξή της στην επιστήμη της.

Μπερμπέρη
Η συγγραφέας Γεσθημανή Μπερμπέρη. Πηγή εικόνας: apostaktirio-books.gr

Το κρυφό της μεράκι,  όμως, έκαιγε πάντα μέσα της και δεν ήταν άλλο από τις λέξεις. Αυτές που έρχονται και σε ξυπνάνε με θράσος τις νύχτες και απαιτούν να τους δώσεις σχήμα και συνέχεια. Έτσι, γεννήθηκαν και οι πρώτες της μικρές ιστορίες, οι οποίες αθόρυβα και ταυτόχρονα μελωδικά πήραν μορφή και αγωνιούν να ταξιδέψουν.

Παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων δημιουργικής γραφής και συμμετείχε με δύο διηγήματα στο συλλεκτικό βιβλίο «Ιστορίες της πόλης μας». Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο που στήριξε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών και τα έσοδα του οποίου θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;