Σολωμός ο εθνικός μας ποιητής

newsbomb.gr

Ο Διονύσιος Σολωμός δικαίως θεωρείται ο εθνικός μας ποιητής από τις αρχές του 19ου αιώνα, αφού εκείνος έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερία και το ελληνικό κράτος βρήκε τον εθνικό του ύμνο τις δύο πρώτες στροφές αυτού του καθηλωτικού ποιήματος. Έχει αναρωτηθεί κανείς, άραγε, γνωρίζοντας το προσωπικό και οικογενειακό του υπόβαθρο ότι ένας άνθρωπος που αντιμετώπισε τόσες προσωπικές και οικογενειακές δυσκολίες κατάφερε να εκφράσει όλα αυτά τα νοήματα και τα μηνύματα κατά αυτόν τον τρόπο και μάλιστα να αποτελεί για πάνω από 100 χρόνια τον εθνικό μας ποιητή;

Η ιστορία που γράφεται με «ψιλά γράμματα» περνάει πολλές φορές τα πιο σημαντικά μηνύματα. Το συγκεκριμένο έργο του Σολωμού ανήκει στην περίοδο της διαμόρφωσής του, ως ποιητή, και όχι στην ώριμη περίοδό του. Παράλληλα, γραφόταν  από το 1821 έως το 1823 σε μια περίοδο όπου ο ποιητής ένιωθε μάλιστα ότι δεν μπορεί να χειριστεί τόσο άνετα την ελληνική γλώσσα, καθώς είχε περάσει πολλά χρόνια κατά το προηγούμενο διάστημα στην Ιταλία. Και όμως, ο εθνικός μας ύμνος προήλθε από έναν άνθρωπο που ένιωθε ανασφάλεια για το πώς μιλά και χειρίζεται τη γλώσσα του έθνους αλλά και το οποίο αντιμετώπισε πολλές και έντονες προσωπικές και οικογενειακές δυσκολίες.

presidency.gr

Ο Σολωμός ζούσε μία ταραγμένη οικογενειακή ζωή με πολλές αλλαγές αλλά και διενέξεις με αποκορύφωμα μία οικογενειακή δικαστική διαμάχη που τον απομάκρυνε οριστικά από τη μητέρα του. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πολλούς, έγινε αρκετά οξύθυμος και μονήρης, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με το αλκοόλ. Ένας μεγάλος ποιητής, λοιπόν, που σε μια κλειστή κοινωνία θα ήταν ίσως δακτυλοδεικτούμενος και καταδικασμένος ως προς το τι μπορεί να επιτύχει απέδειξε με το ταλέντο του ότι η κάθε πραγματικότητα έχει πολλές πτυχές. Κάθε άνθρωπος γεννιέται με ταλέντα, κλίσεις, δυσκολίες και αναπάντεχα γεγονότα. Προδικάζοντας το μέλλον και τις δυνατότητες κανενός δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα σαφές.

Ο Σολωμός αντιπροσώπευσε το έθνος μας και κάνει το ελληνικό κοινό να τον θαυμάζει σε κάθε σημαντική στιγμή ή διάκριση, ενώ αντιμετώπισε δυσκολίες και κοινωνικά κατακριτέες οικογενειακές συνθήκες. Ένα μάθημα ζωής για τη δύναμη και την ιδιαίτερη αξία κάθε ανθρώπου. Καθώς ο ποιητής υπερασπίζεται τη χώρα του με την πένα, ο πολιτικός με τον λόγο, ο επιστήμονας με την έρευνα, ο στρατιωτικός με τη μάχη και όλος ο κόσμος με τη συμπεριφορά και την πίστη του.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλικη Μπερτσια

Ονομάζομαι Μπερτσιά Βασιλική και είμαι εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση! Αγαπώ το διάβασμα, τα ταξίδια και τα ζώα! Επιλέγω να περνώ τον χρόνο μου δημιουργικά κάνοντας συνεχώς νέα πράγματα και ανακαλύπτοντας νέους ορίζοντες γνώσης και εμπειρίας!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;