Ο Κώστας Καρυωτάκης και οι άδοξοι Ποιητές των αιώνων

SHARE

«Είμαστε κάτι διάχυτες αισθήσεις,/χωρίς ελπίδα να συγκεντρωθούμε./Στα νεύρα μας μπερδεύεται όλη η φύσις./Στο σώμα, στην ενθύμηση πονούμε./Mας διώχνουνε τα πράγματα, κι η ποίησις/είναι το καταφύγιο που φθονούμε.»

 

Ο Κώστας Καρυωτάκης και οι άδοξοι Ποιητές των αιώνωνΠοιητής και Πεζογράφος ήταν ο Κώστας Καρυωτάκης γεννημένος το 1896. Αναμφίβολα, υπήρξε μια απο τις σημαντικότερες μορφές της νεοελληνικής λογοτεχνίας και άσκησε βαθύτατη επιρροή σε μεταγενέστερους λογοτέχνες, ενώ ο ίδιος συνιστά μια ιδιαίτερη προσωπικότητα τόσο μελετώντας τα έργα του όσο και το τέλος του. Ένας εκ των σημαντικότερων νεοελλήνων ποιητών και πρόδρομος της ανανέωσης του ποιητικού λόγου ο συγκεκριμένος Ποιητής στην Ελλάδα. Τα νέα στοιχεία που έφερε, οι καινοτομίες στο μέτρο και στην ομοιοκαταληξία, οι καθημερινές απλές λέξεις, που μέσα στα Ποιήματά του αποκτούσαν όλη τη λάμψη κι όλο τους το νόημα, οι ίδιες οι Ποιητικές ιδέες του ήταν που διαμόρφωσαν μια ‘αναστάτωση’ στους φιλολογικούς κύκλους, ενώ ακόμα ζούσε ο Ποιητής. Όπως ήταν φυσικό, ελάχιστοι μπόρεσαν να αντιληφθούν το νέο μήνυμα που έφερε. 

«Οι άνθρωποι φεύγουν, ή, όταν πλησιάζουν,/στέκουν για λίγο πάνω μας, ακούνε
στην έρημη βοή, μάταιη και κούφια/σα να χτυπούν το πόδι σε μια στέρνα.
Είναι κάτι φρικτές ανταποδόσεις./Είναι στον ουρανό μια σιδερένια
μια μεγάλη πηγμή, που δε συντρίβει/μα τιμωρεί, κι αδιάκοπα πιέζει.»

 

Ο Κώστας Καρυωτάκης και οι άδοξοι Ποιητές των αιώνωνΟ Ποιητής αυτός δε δημιούργησε σχολή στην Τέχνη, δε βρήκε μιμητές με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Ο Καρυωτάκης δημιούργησε ένα ορόσημο. Απ’  αυτόν ξεκινάει μια ολόκληρη ανανέωση. Το έργο του δεν είναι μόνο Ποιητικό, αντιθέτως έχει γράψει πολλά πεζά κείμενα και έχει φιλοτεχνήσει θαυμάσιες μεταφράσεις. 

Ο Κώστας Καρυωτάκης και η Μαρία Πολυδούρη ήταν δύο ποιητές της γενιάς του 1920, που ερωτεύθηκαν πολύ, αλλά δε βρήκαν την ευτυχία μέσα από τον έρωτά τους. Γνώρισαν και οι δύο τραγικό θάνατο νωρίς. Πρέπει να σημειωθεί, πως γνωρίστηκαν τον Δεκέμβριο του 1921 στη Νομαρχία Αθηνών, όπου εργάζονταν ως δημόσιοι υπάλληλοι. Ανάμεσά τους αναπτύχθηκε ένα έντονο ερωτικό συναίσθημα.Πολλοί υποστηρίζουν πως η Ποιήτρια είχε προτείνει γάμο στον Καρυωτάκη, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Όταν η Πολυδούρη έμαθε πως ο αγαπημένος της αυτοκτόνησε, κλονίσθηκε και η ήδη άσχημη κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε. Η άλλοτε δυναμική γυναίκα κατέρρευσε.

Advertisement
 Στις 20 Ιουλίου πήγε στο Μονολίθι ο Κ. Καρυωτάκης και προσπαθουσε επί δέκα ώρες να αυτοκτονήσει, αλλά μάταια. Την επόμενη μέρα προμηθεύτηκε ένα περίστροφο και πήγε σ’ ένα καφενείο της Πρέβεζας. Εκεί, αφού πέρασε λίγες ώρες μόνος με παρέα τα τσιγάρα, πήγε σε μια παρακείμενη παραλία, τον Άγιο Σπυρίδωνα, και έθεσε τέλος στη ζωή του κάτω από έναν ευκάλυπτο. Στην τσέπη του η αστυνομία βρήκε ένα σημείωμα, που εξηγούσε τους λόγους της αυτοκτονίας του. 
[Υ.Γ.] Και για ν’ αλλάξουμε τόνο. Συμβουλεύω όσους ξέρουν κολύμπι να μην επιχειρήσουνε ποτέ να αυτοκτονήσουν δια θαλάσσης. Όλη νύχτα απόψε, επί δέκα ώρες, εδερνόμουν με τα κύματα. Ήπια άφθονο νερό, αλλά κάθε τόσο, χωρίς να καταλάβω πώς, το στόμα μου ανέβαινε στην επιφάνεια. Ορισμένως, κάποτε, όταν μου δοθεί η ευκαιρία, θα γράψω τις εντυπώσεις ενός πνιγμένου.

 

Advertisement

Κώστας Καρυωτάκης και οι άδοξοι Ποιητές

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μια καλή μέρα ξεκινάει με μια κούπα καλό καφέ (για εσάς, εγώ τους έχω κόψει). Αν δεν γράφω κάτι, τότε ψάχνω με τι θα καταπιαστώ. Ξεκινώ να γράφω γιατί μου αρέσει και απολαμβάνω το ταξίδι γιατί δεν ξέρω που θα με οδηγήσει. Πάντα με καλή διάθεση, πάντα αληθινά : Vincit omnia verita (η αλήθεια υπερισχύει όλων)

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG