Η YUSRA MARDINI ως «Πεταλούδα» κάνει τον κόσμο αυτό καλύτερο

socialpolicy.grΚυριακή 20 Ιανουαρίου 2019
Στην Ελλάδα έχουμε πάλι χωριστεί σε αυτούς που θα πάνε στο συλλαλητήριο και σε αυτούς που δεν θα πάνε… Πριν λίγες μέρες περνώντας από το Hot Spot – με τους πρόσφυγες από την Συρία – σκέφτηκα πως στην Ελλάδα έχουμε πάλι χωριστεί σε εμάς και στους πρόσφυγες… Την περασμένη εβδομάδα έλαβα από τις εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ» το βιβλίο «Πεταλούδα, Η ιστορία μου, Από τη βομβαρδισμένη Συρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, της YUSRA MARDINI».

Η Σύρια Yusra Mardini, η νεότερη πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, καταγράφει τη μαρτυρία από τους βομβαρδισμένους δρόμους της Συρίας μέχρι τις πισίνες των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο. (Αυτούσιο απόσπασμα από το βιβλίο)

Το βιβλίο αυτό, από την πρώτη σελίδα που διάβασα, δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου. Ως ιστορικός που είμαι, μου έδωσε τη δυνατότητα – μέσα από την προσωπική της μαρτυρία Η YUSRA MARDINI – να μάθω τι συνέβη στη Συρία, την κατάσταση που επικρατεί εκεί, αλλά και την διαδρομή όλων αυτών των ανθρώπων για να ξεφύγουν από τον θάνατο…

Θέλω να σταθώ στα μηνύματα του βιβλίου «Πεταλούδα».

Το βιβλίο αυτό μας υπενθυμίζει την φρίκη του πολέμου και το πόσο ευλογημένοι είμαστε όλοι εμείς που εξακολουθούμε και ζούμε ειρηνικά και δημοκρατικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο αυτό μας υπενθυμίζει την σπουδαιότητα της οικογένειας και πως η ανιδιοτελής αγάπη μεταξύ των μελών της μπορεί να άρει τις δυσκολίες της ζωής.

Το βιβλίο αυτό μας υπενθυμίζει πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να κερδίσουν χρήματα, θρέφοντας τη νοσηρή απληστία τους.

Το βιβλίο αυτό μας υπενθυμίζει όμως πως υπάρχουν και άνθρωποι άγνωστοι που θα σταθούν δίπλα σου στα δύσκολα. Άνθρωποι με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης. Άνθρωποι με ενσυναίσθηση. Άνθρωποι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ!

Το βιβλίο αυτό μας υπενθυμίζει τη δύναμη της συλλογικότητας και πως όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε θαύματα. Να φτάσουμε την βάρκα που βουλιάζει – όπως συνέβη με την βάρκα στην οποία επέβαινε η  Η YUSRA MARDINI – στην ακτή.

Το βιβλίο αυτό μας υπενθυμίζει την σημαντικότητα της φιλίας, γεμίζοντάς μας αισιοδοξία και ελπίδα για τις ανθρώπινες σχέσεις.  

Το βιβλίο αυτό μας υπενθυμίζει που βρίσκεται η ουσία του αθλητισμού και κυρίως των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το βιβλίο αυτό μας υπενθυμίζει πως πρέπει ν’ αποβάλλουμε τα στερεότυπα και τις απλουστευμένες και αυθαίρετες αρνητικές γενικεύσεις στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μας, όπως η υποτιμητική διάσταση που δίνουμε στη λέξη «πρόσφυγας».

«Κάθομαι και μιλάω και παλεύω για λίγο με τον εαυτό μου. Αυτή η λέξη ‘’Πρόσφυγας‘’. Κρύβει μέσα τις βόμβες και τα σύνορα και τα αγκαθωτά σύρματα και την ταπείνωση και τη γραφειοκρατία. Και την οδυνηρή ελεημοσύνη, ναι, και αυτήν.» (σελ. 336)

Το βιβλίο αυτό μας υπενθυμίζει πως υπάρχουν υγιή πρότυπα στον κόσμο όπως Η YUSRA MARDINI, η αδερφή της και οι φίλοι τους. Φτάνει να τα αναζητήσουμε.

Το βιβλίο αυτό μας υπενθυμίζει την δύναμη που έχουμε μέσα μας. Και πως όσες φορές και να πέσουμε, άλλες τόσες  πρέπει να σηκωθούμε.

Το βιβλίο η «Πεταλούδα» της YUSRA MARDINI με συγκίνησε βαθύτατα. Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση των ανθρώπων αυτών. Ακόμη και μέσα από μια διαφορετική μάχη. Το γενναίο και θαρραλέο αυτό κορίτσι είναι πρότυπο για όλους μας και αφορμή ν’ αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε.

Για ν’ αφήσουμε έναν κόσμο καλύτερο!

πεταλούδα Μεταίχμιο
Πηγή: in.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Τσαγγάλη

Ζω στις Σέρρες. Διδάσκω Νεοελληνική Γλώσσα και Ιστορία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αγαπώ την ευγένεια & την διακριτικότητα στους ανθρώπους. Το προσωπικό μου "πιστεύω" είναι: Τα "μικρά" είναι τα πιο σημαντικά!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;