Περί γυναικών και άλλων μυστηρίων, Νίκος Φαρούπος

Πυρ, γυνή και θάλασσα έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και ειλικρινά δεν θα μπορούσε να  υπάρξει φράση που να χαρακτηρίσει καλύτερα το νέο βιβλίο του Νίκου Φαρούπου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Τι ήθελε όμως να πει με την εν λόγω φράση ο αρχαίος ποιητής Μένανδρος και τι ο Νίκος Φαρούπος στο  Περί γυναικών και άλλων μυστηρίων;

Η έννοια που αποδίδεται στον αρχαίο ποιητή έχει πολλές αναγνώσεις. Θεωρούσαν πως η φωτιά, η γυναίκα και η θάλασσα είναι τα φοβερότερα κακά του κόσμου.  Άλλη ερμηνεία είναι πως  η γυναίκα αποτελεί ένα από τα δυνατά φαινόμενα της φύσης. Κατά τον συγγραφέα, η γυναίκα βρίσκεται πίσω από κάθε ιστορία που έχει να μας διηγηθεί. Κάθε ιστορία έχει ένα όχι και  τόσο καλό τέλος για τον πρωταγωνιστή και πίσω από όλα κρύβεται μια γυναίκα. Μια γυναίκα που έχει εμπνεύσει πάθος. Που έχει κάνει λάθος. Που έχει εμπιστευτεί και την έχουν εμπιστευτεί.

Το βιβλίο αποτελείται από 14 αυτοτελείς ιστορίες. Ιστορίες απλές, καθημερινές. Από αυτές που ακούς καθημερινά στα δελτία ειδήσεων. Από αυτές που θα μπορούσαν να σου είχαν διηγηθεί οι δικοί σου άνθρωποι. Που θα μπορούσαν να είχαν συμβεί σε κάποιον δικό σου άνθρωπο. Καθώς η απόγνωση ή αλλιώς η “κακιά” στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμβεί.

Ο Νίκος Φαρούπος με γλώσσα απλή, κατανοητή, με ύφος ανάλογο με την κάθε ιστορία δίνει το στίγμα της εποχής. Με την μορφή διήγησης, πάντα από ένα ανδρικό πρόσωπο που άλλοτε σχετίζεται με την ιστορία και άλλοτε όχι,  σκόπιμα αφήνει τις σκέψεις πίσω από τις ενέργειες των γυναικών κάνοντας τες να φαίνονται ένοχες άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Κάθε ιστορία έχει μια αρχή, μέση και τέλος και σε κάθε ιστορία έρχεται η κάθαρση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι ένα βιβλίο που κυλά αβίαστα, σαν νερό. Που σε κάθε ιστορία σου αφήνει μια πίκρα, μια σκέψη παραπάνω. Πώς για μια γυναίκα, για ένα πάθος, για μια αγάπη ή για έναν έρωτα μπορεί να καταστραφεί μια ζωή… Πως αυτό το συναίσθημα που μπορεί ο καθένας μας να το ονομάσει διαφορετικά μπορεί να αποτελέσει ένα όπλο στα χέρια των ανθρώπων και να τους κάνει φονιάδες.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ιστορίες εποχής και ιστορίες σύγχρονες. Από το Περιστέρι του ’70, την Κυψέλη και τη Φωκίωνος Νέγρη του ’80, την παλιά και τη νέα Αθήνα, την Κρήτη, έως και την Αυστρία. Ιστορίες εγκληματικών ερώτων. Ιστορίες που έζησα, που άκουσα, που φαντάστηκα, που έκλεψα. Ιστορίες με γυναίκες υπέροχες, γυναίκες αράχνες, γυναίκες ερωμένες, γυναίκες μητέρες, γυναίκες αγέρωχες, γυναίκες επιπόλαιες, γυναίκες μεγαλοπρεπείς, γυναίκες άντρες, γυναίκες θύματα, γυναίκες θεές.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Νίκος Φαρούπος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κοινωνική ψυχολογία στην Αυστρία και σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου Ευγενίας Χατζίκου. Αρχικά εργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτη στη διαφήμιση και σε ταινίες μεγάλου μήκους. Από το 1989 ασχολείται επαγγελματικά με το σενάριο και έχει συνεργαστεί στη συγγραφή αρκετών τηλεοπτικών σειρών καθώς και κινηματογραφικών σεναρίων. Το 1994 χρηματοδοτήθηκε από το European Script Fund για έξι τηλεταινίες με γενικό τίτλο “Ιστορίες από το παρελθόν”, ενώ με το σενάριο του “Ο δήμιος”, συμμετείχε στα σεμινάρια σεναρίου του European Script Fund και για διερεύνηση παραγωγής στο πρόγραμμα Μedia (1995). Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και μελέτες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλεξάνδρα Βαλτά

Απόφοιτη τμήματος Κοινωνικής εργασίας, εργαζόμενη μαμά ενός κοριτσιού, με μεγάλη αγάπη στο διάβασμα, στο γράψιμο και στα βιβλία. Χαρισέ μου ένα βιβλίο και θα σου χαρίσω τον κόσμο όλο...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;