Πέρα απ΄τον χειμώνα γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στην Άνοιξη

SHARE

Πέρα απ΄τον χειμώνα

«Πέρα απ’ τον Χειμώνα», Ιζαμπέλ Αλιέντε. Στο υπέροχο αυτό βιβλίο της Ιζαμπέλ Αλιέντε διάβασα μια ιστορία επίκαιρη όσο ποτέ, για την σύγχρονη Αμερική, τους ανθρώπους που μεταναστεύουν εκεί, τις συνθήκες της ζωής τους, τα όνειρά τους, την ανθρωπιά ή όχι των γηγενών απέναντί τους και το δικαίωμά μας – όποια κι αν είναι η ηλικία μας – να ζήσουμε ξανά μέσα στην «άνοιξη» της ζωής. Αδιαμφισβήτητα κατατάσσω το βιβλίο «Πέρα απ’ τον Χειμώνα» της Ιζαμπέλ Αλιέντε,  ένα από τα καλύτερα που έχω διαβάσει.

Ποια είναι η Ιζαμπέλ Αλιέντε; Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο, γεννήθηκε το 1942 στο Περού και μεγάλωσε στη Χιλή. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Μέσα από το συγγραφικό της έργο στοχεύει όχι μόνο στο να ψυχαγωγεί, αλλά και στο να επιμορφώνει τους αναγνώστες της. Εξάλλου οι ιστορίες της συνδέονται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Η Ιζαμπέλ Αλιέντε χαρακτηρίζει το έργο της «ρεαλιστική λογοτεχνία», επηρεασμένη τόσο από την απίστευτη παιδική της ηλικία, όσο κι από τους μαγικούς ανθρώπους και τα γεγονότα που ενέπνευσαν την φαντασία της. Εκτός από το συγγραφικό της έργο, ασχολείται ενεργά με την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μετά τον θάνατο της κόρης της το 1992, ίδρυσε στη μνήμη της ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην προστασία και χειραφέτηση των γυναικών και των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Μέσα από την ανάγνωση αυτού του καταπληκτικού βιβλίου της Ιζαμπέλ Αλιέντε «Πέρα απ’ τον Χειμώνα» είχα την δυνατότητα να «ταξιδέψω» σε χώρες όπως η Χιλή, η Γουατεμάλα, το Μεξικό… Να μάθω για τις απάνθρωπες συνθήκες της πλειοψηφίας των ανθρώπων που ζούνε εκεί και κυρίως των γυναικών, για την εμπλοκή των νέων αγοριών σε συμμορίες, αλλά και για την προσπάθεια διαφυγής αυτών των ανθρώπων από την κόλαση. Μια προσπάθεια που λυμαίνονται λαθρέμποροι ανθρώπινων ζωών, ψυχών και ονείρων… Και μετά η εκμετάλλευσή τους από τους κατοίκους των κοινωνιών του υλικού ευδαιμονισμού… Από την άλλη, δύο άνθρωποι κοντά στη σύνταξη, μου υπενθύμισαν πως ευκαιρίες για να ταράξεις τα λιμνάζοντα νερά μιας ανούσιας καθημερινότητας υπάρχουν, φτάνει να έχεις τα μάτια της καρδιάς και της ψυχής σου ανοιχτά.

Advertisement

Η ανάγνωση αυτού του καταπληκτικού βιβλίου της Ιζαμπέλ Αλιέντε «Πέρα απ’ τον Χειμώνα» μου υπενθύμισε πως το δικαίωμα στη ζωή δεν γνωρίζει σύνορα, εθνικότητα, ηλικία και πως η ενσυναίσθηση και η αλληλεγγύη μπορούν να κατατροπώσουν την ξενοφοβία. Έφερε την «άνοιξη» μέσα μου στον χειμώνα του Δεκέμβρη αυτού.

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζω στις Σέρρες. Διδάσκω Νεοελληνική Γλώσσα και Ιστορία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αγαπώ την ευγένεια & την διακριτικότητα στους ανθρώπους. Το προσωπικό μου "πιστεύω" είναι: Τα "μικρά" είναι τα πιο σημαντικά!!!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG