Πέντε βιβλία μέσα σε ένα σαββατοκύριακο

πέντε βιβλία σε ένα σαββατοκύριακο
Πηγή εικόνας: maxmag

Πέντε βιβλία μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Αν και ακούγεται σαν να τρέχεις μαραθώνιο, ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα και η πιθανότητα να διαβαστούν. Αρκεί να είναι ένα σαββατοκύριακο που θα έχεις καλή διάθεση, ακόμη καλύτερη για διάβασμα, αλλά που ταυτόχρονα θα έχεις αναβάλλει δουλειές του σπιτιού και θα έχεις απορρίψει προτάσεις για ξενύχτια. Υπό αυτές τις βασικές αλλά απαραίτητες προϋποθέσεις, μπορείς να βρεις βιβλία που θα καλύψουν τις 48 ώρες του σαββατοκύριακου σου.

Ανέτρεξα στην βιβλιοθήκη μου και δεν άργησα να εντοπίσω πέντε βιβλία (4 ιστορίες και ένα δοκίμιο) που θα μπορούσαν να αναμετρηθούν με τον χρόνο: πέντε βιβλία μέσα σε ένα σαββατοκύριακο.

πέντε βιβλία για το σαββατοκύριακο
Πηγή εικόνας: vita.gr

Η Έκκληση προς τους Ευρωπαίους, του Στέφαν Τσβάιχ, είναι ένα βιβλιαράκι τσέπης, 67 σελίδων. Περιέχει δύο κείμενα για την Ευρώπη που γράφτηκαν στον μεσοπόλεμο και αποδείχθηκαν αρκετά προφητικά σε σχέση με την άνοδο του εθνικισμού και τον κίνδυνο που αυτός σημαίνει για την Ευρώπη. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία έκκληση υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης η οποία ναι μεν έχει προχωρήσει έκτοτε, ωστόσο δεν είναι τόσο σταθερή όσο θα θέλαμε πολλοί εξ ημών.

Το βιβλίο Θαμπή Αμερική (90 σελίδες) περιλαμβάνει τέσσερα διηγήματα τεσσάρων σημαντικών Αμερικανών συγγραφέων ( K.A Porter, L. Hughes, E. Caldwell, B. Malamud) οι οποίοι μας παρουσιάζουν – ο καθένας με τον τρόπο του και την ξεχωριστή γραφή του- την “σκοτεινή” πλευρά του αμερικανικού Νότου (ΗΠΑ). Ή πως το λεγόμενο αμερικάνικο όνειρο δεν βρίσκει πάντοτε εφαρμογή στην πραγματική ζωή των ανθρώπων του μόχθου.

Ο Έρωτας και θάνατος στο Λονγκ Άιλαντ του Gilber Adair είναι ίσως αρκετά γνωστότερο έργο, τουλάχιστον σε κάποιο αναγνωστικό κοινό. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με τον έρωτα ενός μεσήλικα Άγγλου συγγραφέα με έναν νεαρό ηθοποιό. Ο ανεκπλήρωτος όσο και αναπάντεχος αυτός έρωτας συγκλονίζει την ήρεμη ως τότε ζωή του μεσήλικα Άγγλου. Το βιβλίο (173 σελίδες) μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τον John Hurt και τον Jason Priestley.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας, το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα είναι ιδιαίτερα γνωστό και αγαπημένο. Στις 141 σελίδες του βιβλίου (μην τρομοκρατήστε, είναι μικρού μεγέθους, βιβλίο τσέπης) ο συγγραφέας μας διηγείται τους έρωτες, τα πάθη, το βίωμα του θανάτου που έζησε ο έφηβος ήρωας, στην ελληνική επαρχία, το καλοκαίρι του 1962.

Ακόμη μικρότερο σε μέγεθος (60 μικρές σελίδες) είναι το βιβλίο Ιστορίες για μοναχικούς ανθρώπους, του πιο σύγχρονου μας, Αλέξη Σταμάτη. Πρόκειται, προφανώς, για πολύ μικρές ιστορίες-περιπέτειες ανθρώπων της καθημερινότητας, της διπλανής πόρτας. Διηγήσεις γεμάτες γεγονότα και συναισθήματα, πραγματικότητες και ονειροπολήσεις που ο συγγραφέας μας παρουσιάζει με μία γλυκιά μελαγχολία.

Η αλήθεια είναι πως έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που διάβασα αυτά τα βιβλία και μάλιστα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ωστόσο, θα τολμήσω, για να αποδείξω ότι μπορούν να είναι πέντε βιβλία μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, να τα διαβάσω και πάλι. Στο σπίτι ή σε ένα πάρκο τώρα που η άνοιξη μας χτυπάει την πόρτα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μουράτης

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;