Πώς το παιδί θα αγαπήσει το βιβλίο;

Ακούμε κατά καιρούς τους γονείς να λένε για τα παιδιά τους «Μα δε διαβάζει και κανένα βιβλίο», «Όλο τον νου του στην τηλεόραση», «Πώς να βελτιωθεί, αν δε διαβάζει καθόλου», «Του πήρα και βιβλία αλλά ούτε που τα άγγιξε»… Η αλήθεια είναι ότι όντως τα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης και της προσωπικότητάς τους. Για παράδειγμα, εμπλουτίζουν λεξιλόγιο μικρών και μεγάλων, προάγουν τη φαντασία, εγείρουν νέα θέματα προς συζήτηση και σκέψη, ενώ αποτελούν έναν εκπληκτικό τρόπο απασχόλησης.

Ωστόσο, τα παιδιά (με κάποιες εξαιρέσεις φυσικά) δεν έχουν φυσική κλίση προς τα διάβασμα βιβλίων! Μάλιστα, θα πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα από επιλογές, δικές τους προτιμήσεις και τον δικό τους τρόπο ζωής. Αν, παραδείγματος χάριν, εσύ, αγαπητέ γονέα, βλέπεις τηλεόραση στον ελεύθερό σου χρόνο, μην περιμένεις το παιδί να πιάσει από μόνο του ένα βιβλίο. Δεν θα το σκεφτεί εύκολα και είναι λογικό. Αν, όμως, στο σπίτι θα υπάρχουν περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, παραμύθια… τότε το παιδί θα έχει άμεση και φυσική για αυτό πρόσβαση στον κόσμο των βιβλίων.

Αν ο εκπαιδευτικός απλώς λέει «διαβάστε και κανένα βιβλίο», τότε τα παιδιά δε θα διαβάσουν κανένα βιβλίο. Ωστόσο, αν το βιβλίο μπει στην τάξη και τη διδασκαλία με έναν πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο παρακινώντας τα παιδιά  να το ξεφυλλίζουν, τότε μάλλον τα παιδιά θα αγαπήσουν τον κόσμο της ανάγνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας ακόμα παράγοντας που θα πρέπει να σεβαστούμε είναι το είδος βιβλίου που προτιμά το παιδί. Δεν είναι ανάγκη να διαβάζουν όλα τα παιδιά τα κλασικά παραμύθια και αναγνώσματα που εμείς έχουμε στερεοτυπικά στο μυαλό μας. Όπως σε άλλον αρέσουν οι κωμωδίες, σε άλλον τα κοινωνικά φιλμ και σε άλλον οι περιπέτειες, έτσι και στα παιδιά. άλλο προτιμά τα κόμικ, άλλο τα εγκυκλοπαιδικά και άλλο τα παραμύθια. Όλα τα βιβλία (μικρά ή μεγάλα, κλασικά ή όχι) μπορούν να προσφέρουν από ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της προσωπικότητας του παιδιού μας. Ας σεβαστούμε την κλίση και τις επιλογές του. Μια ωραία αρχή, θα ήταν να πάμε μαζί στο βιβλιοπωλείο και να το μυήσουμε στη διαδικασία αναζήτησης ενός αναγνώσματος που να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά μας… Καλή μας ανάγνωση!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλικη Μπερτσια

Ονομάζομαι Μπερτσιά Βασιλική και είμαι εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση! Αγαπώ το διάβασμα, τα ταξίδια και τα ζώα! Επιλέγω να περνώ τον χρόνο μου δημιουργικά κάνοντας συνεχώς νέα πράγματα και ανακαλύπτοντας νέους ορίζοντες γνώσης και εμπειρίας!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;