Η οικολογία στην παιδική λογοτεχνία

Η Περιπέτεια της Πλαστικούρας είναι το νέο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική. Η Μαρία Καριωτάκη σε συνεργασία με την εικονογράφο Μαρία Μανουρά έχουν να παρουσιάσουν ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα.

Το βιβλίο που έχει τιμηθεί με έπαινο στον 63ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς στην κατηγορία «Λογοτεχνικό Βιβλίο Γνώσεων εκτενούς φόρμας για παιδιά», αφορά την Πλαστικούρα, μια δημοφιλή γυναίκα για να μάθουμε αν τελικά θα πεισθεί να απαλλαγεί από το πλαστικό προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης μας.

Μέσω του βιβλίου, μια συζήτηση με τα παιδιά ανοίγει με έναν διασκεδαστικό τρόπο που μπορεί να διδάξει με ποιους τρόπους τρόπους μπορούμε να απαλλαγούμε από το πλαστικό μιας χρήσης, αλλά και τις ανυπολόγιστες καταστροφές που φέρνει αυτό στον πλανήτη μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: Ελληνοεκδοτική

Η συγγραφέας έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα της τέχνης ως μέθοδο διαπαιδαγώγησης. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Παιδικό Βιβλίο και τη Φιλαναγνωσία, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει παρακολουθήσει, επιπρόσθετα, παιδαγωγικά μαθήματα στο Freie Universität του Βερολίνου και πολλά σεμινάρια σχετικά με την τέχνη στην εκπαίδευση, ενώ εργάζεται ως παιδαγωγός.

Επίσης, την διακατέχει μια πολύ ισχυρή οικολογική συνείδηση που στοχεύει να τη μοιραστεί με τους μικρούς αναγνώστες μέσω της κυρίας Πλαστικούρας, αλλά και μέσω των blog τους. Μοιράζεται τις περιβαλλοντικές της ανησυχίες και τις εκπαιδευτικές ιδέες της  kiriasidore.blogspot.gr και plastikoura.blogspot.gr.

Η εικονογράφος Μαρία Μανουρά έχει σπουδές στον Τομέα της Ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και από το 2014, εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Μεταξύ άλλων, ο Κύριος Διαβητούλης, την Κουκουβάγια την Τετραγωνομάτα  και το Μέσα από τα Μάτια τους.

 

Η Περιπέτεια της Πλαστικούρας

παιδική λογοτεχνία

Περίληψη

Η Γη μας είναι πνιγμένη στα πλαστικά.
Η Πλαστικούρα έχει φροντίσει γι’ αυτό.
Χάρη στις πλαστικές δημιουργίες της,
είναι η πιο αγαπητή διασημότητα του κόσμου.
Μια μέρα, όμως, εξαφανίζεται.
Όλοι την αναζητούν… Εκείνη έχει παγιδευτεί σε έναν τόπο
όπου κανείς δεν τη θαυμάζει.
Εκεί συναντά τον Πέτρο και τη Λένα,
δυο παιδιά που τη φέρνουν αντιμέτωπη με τις συνέπειες
της αλόγιστης χρήσης του πλαστικού.
Θα καταφέρουν να την πείσουν ότι μπορούμε να ζήσουμε
και χωρίς συσκευασίες και πλαστικά μιας χρήσης;
Θα αλλάξει η Πλαστικούρα, για να σωθεί ο πλανήτης μας;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώτα Συνιρίδου

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, μία κοινωνική λειτουργός με ακόρεστη αγάπη για τα βιβλία και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;