Παραμύθια για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης

«Τα παραμύθια…το καλύτερο δώρο για τους μικρούς μας φίλους.»

Αυτή η γενικού τύπου διατύπωση δεν δύναται να αμφισβητηθεί αν αναλογιστεί κανείς την πληθώρα των απολαβών που προκύπτουν κατά την διαδικασία της ανάγνωσης ενός παιδικού βιβλίου, ειδικότερα όταν αυτή ξεκινά από την νηπιακή ηλικία ή έστω από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Η γρηγορότερη ανάπτυξη τόσο της φαντασίας όσο και της μαθησιακής ικανότητας, αλλά και η αναγνώριση σημαντικών αξιών της ζωής, όπως εκείνη της οικογένειας ή της φιλίας, θεωρούνται ως αναντίρρητα οφέλη για το άτομο, το οποίο από νεαρό εισέρχεται στον κόσμο της φιλαναγνωσίας. Αυτό, όμως, που συχνά παραλείπεται σε παρόμοιες αναφορές της θετικότητας των βιβλίων για τους μικρούς μας φίλους, είναι ίσως και το σημαντικότερο, η συναισθηματική ωρίμανση.

Στο πλαίσιο αυτό συγκεντρώσαμε ορισμένα μόνο παραμύθια της συγγραφέας παιδικών βιβλίων από τις εκδόσεις Σαββάλας, Τσορώνη-Γεωργιάδη Γιολάντα, κατάλληλα για ηλικίες 4 έως 8 ετών, τα οποία μεταξύ άλλων συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, ενδυναμώνοντας και εμπλουτίζοντας τον ψυχικό κόσμο των παιδιών, ισχυροποιώντας ταυτόχρονα την πιθανότητα να γίνουν πιο αισιόδοξα και και κοινωνικά στο μέλλον.

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά σε αυτά τα παραμύθια αλλά και στις περιλήψεις τους, όπως αυτές δίνονται στο οπισθόφυλλο των βιβλίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

• Τίτλος: «Στη θάλασσα μια μέρα» (για την αυτοπεποίθηση)

παραμύθια

(Πηγή εικόνας: savalas.gr)

Περίληψη: Η Ζωή είναι μικρή. Δεν ξέρει να κολυμπάει. Ούτε μπορεί να κάνει μακροβούτια, όπως ο αδερφός της και οι φίλοι του. Τι το σπουδαίο κατάφερε όμως εκείνη την ημέρα και θαύμασαν τη Ζωή όλοι στην παραλία;

Ιδιαίτερο μήνυμα: Κάθε ζωή είναι πολύτιμη και της αξίζει ο σεβασμός.

• Τίτλος: «Τα πάνω κάτω» (για την διαφορετικότητα)

(Πηγή εικόνας: savalas.gr)

Περίληψη: Τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες. Τα μυρμήγκια αποφασίζουν να φτιάξουν δώρα για τα παιδιά. “Να τα έχουνε για σχολικά στην τάξη που θα πάνε και σαν εμάς να εργάζονται ποτέ να μην ξεχνάνε” λένε.

Το μαθαίνουν και τα τζιτζίκια κι αποφασίζουν να προσφέρουν κι εκείνα δώρα στους μαθητές! Μα τι μπορούν να φτιάξουν αυτά που δεν ξέρουν να κάνουν τίποτα, αφού δεν δούλεψαν ποτέ;

Κι όμως! Την πρώτη μέρα του σχολείου ήρθανε…τα πάνω κάτω!

Ιδιαίτερο μήνυμα: Η εργασία και η χαρά, όταν βαδίζουνε μαζί, κάνουν τη ζωή γιορτή.

• Τίτλος: «Εγώ κι εσύ μαζί» (για την φιλία)

(Πηγή εικόνας: savalas.gr)

Περίληψη: Το μελίσσι τρυγάει ενθουσιασμένο κάθε μέρα τη γύρη του από τις λεβέντες που ζώνουν το χωριό. Δύο μέλισσες είναι πολύ στεναχωρημένες. Δεν μπορούν να πετάξουν στα ψηλά γιατί τους λείπουν φτερά. Ένα απόγευμα μπαίνουν στο εργαστήρι του γέρο-Ζανή. Μα ποιο θαύμα έγινε εκεί και έφυγαν μετά πετώντας;

Ιδιαίτερο μήνυμα: Ό,τι δεν μπορούμε να καταφέρουμε αλλιώς, το μπορούμε με την αγάπη.

• Τίτλος: «Δώσ’ μου το χέρι σου» (για την αλληλεγγύη)

παραμύθια

(Πηγή εικόνας: savalas.gr)

Περίληψη: Η αρκούδα με τα δύο αρκουδάκια της και η αλεπού με τα πέντε αλεπουδάκια της μαλώνουν. Η καθεμία θέλει να πάρει το δικό της το μέλι που βρήκαν για να το φάει με τα παιδάκια της.

“Να τρέξουμε” λέει η μια. “Όποια βγει πρώτη θα πάρει την λιχουδιά!” συμφωνεί η άλλη.

Ξαφνικά όμως γίνεται κάτι που τα ανατρέπει όλα. Και τώρα;

Γιατί περνούν το τέρμα η μια μαμά στους ώμους της άλλης;

Ποια νίκησε; Το μέλι τελικά ποια θα φάει με τα παιδάκια της;

Εμπνευσμένο από την ιστορία αυτή είναι και το ομώνυμο παιχνίδι.

Ιδιαίτερο μήνυμα: Το χέρι μας πολλά μπορεί να κάνει. Όταν με αλλού χέρι ενωθεί, τα δύο κάνουν τον κόσμο να γυρίζει στο «εγώ κι εσύ, μαζί»!

Υπάρχουν, επομένως, αυτές αλλά κι ακόμη περισσότερες επιλογές παραμυθιών για τους μικρούς μας φίλους και ίσως αξίζει μια προσπάθεια ώστε τα παιδικά τους χέρια να αφήσουν τα gadgets και να αγκαλιάσουν ένα βιβλίο, θέτοντας τα θεμέλια για ένα υγιέστατο παρόν και ένα ακόμα πιο επιτυχημένο μέλλον.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Mother.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Λόνδου

Γεννημένη το '99 στην Χαλκιδική, αντικείμενο σπουδών μου η φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεγάλη μου λατρεία... τα βιβλία. Βιβλία κοινωνικού, φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχόμενου πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον μου, μα φυσικά σχέση ζωής μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η λογοτεχνία, που με το μαγικό της τρόπο καταφέρνει κάθε στιγμή να με ταξιδεύει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;