Παναγιώτα Μπλέτα, Ανακάλυψε τον Υπερεαυτό σου

«Την πραγματική δύναμη την έχουμε μέσα μας», γράφει ενεργητικά η Παναγιώτα Μπλέτα στο νέο της δοκίμιο αυτοβελτίωσης «Ανακάλυψε τον Υπερεαυτό σου» (εκδ. ΑΛΔΕ). «Μπορούμε, όπως σθεναρά γράφει, μόνοι μας να αποθεραπεύουμε τον εαυτό μας, ψυχικά, πνευματικά, σωματικά. Εκείνος, ο ΥΠΕΡΕΑΥΤΟΣ μας σαν στοργικός πατέρας, ως ο Θεός μέσα μας αναλαμβάνει τον έλεγχο να μας ακούσει! Εκείνος είναι η βάση, πάνω στην οποία η ψυχή θα χτίσει τις αξίες για να  ξεκουράζεται και να ολοκληρώνει τα ταξίδια της στο σύμπαν».

 

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΖΩΗΣ

«Δεν μηδενίζονται, τονίζει, τα χιλιόμετρα ζωής, αλλά προσμετρούνται  σαν εξέλιξη και όχι σαν δυστυχία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως ένθερμα υποστηρίζει

«Μόνο ο ανώτερος Υπερεαυτός μας είναι εκείνος που θα μας επιτρέψει να επανεξετάσουμε και να επανακαθορίσουμε τη στάση ζωής μας. Κρατώντας τις πιο σύγχρονες πεποιθήσεις που απηχούν στην πραγματικότητα μας, μόνο τότε μπορούμε να εξελίξουμε τον Υπερεαυτό μας. Το δίκαιο μέσα μας είναι ο κώδικας των αξιών μας και η αλληλεπίδραση του με τον κόσμο έξω μας.»

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Όμως πολλοί από εμάς δεν το κατορθώνουν  γιατί το συναίσθημα τους είναι παγωμένο, καθώς υπερισχύει η απουσία συναισθημάτων. Εκεί, στο δρόμο προς την αυτογνωσία , εκεί στην απέναντι γέφυρα της αυτοπραγμάτωσης, μπορούμε να αντικρύσουμε την αναγέννηση. Μέσα από την ψυχική μας επαναφορά θα ανακαλύψουμε τον Υπερεαυτό μας, όταν κατορθώσουμε να μετατρέψουμε τις συνήθειες και τις πεποιθήσεις που το  περιβάλλον  μας δημιούργησε  σε ουσιαστική αναγέννηση ενός κώδικα αξιών για εμάς , από εμάς. Όλα αυτά είναι η προτροπή και το νόημα της συγγραφέως μας. Σίγουρα στο δρόμο μας θα συναντήσουμε πολλά εμπόδια , τα λεγόμενα στερεότυπα, έλλειψη ενσυναίσθησης και πεποιθήσεων. Όμως μπορούμε να τα ανατρέψουμε. Και τότε, μόνο τότε , μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη αριστοτελική « Ευδαιμονία». Όταν δηλαδή καταργήσουμε τις κακές μας συνήθειες.

Η Παναγιώτα Μπλέτα παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΕΑΥΤΟ ΣΟΥ» στο πολυχώρο «Αθηναίων Πολιτεία»

ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ

Αυτόματα ο νους μας πάει στο έργο  του σοφού Θωμά Ακινάτη «Περί παθών της ψυχής». Η συγγραφέας αναμετράται με τις κακές συνήθειες, τα πάθη, τις αιτίες και τα αποτελέσματα τους στην καθημερινότητα μας, αλλά και με την ειδική φύση και θεραπεία τους.. Τα πάθη που εξετάζονται είναι το μίσος, ο φόβος,   και η οργή, τα οποία είναι προϊόντα στερεότυπων και κοινωνιολογικών κατεστημένων. Όπως πολύ ορθά είπε ο Δανός φιλόσοφος Σέρεν Κιρκεγκορ «Η ζωή μας είναι πάντα η έκφραση των κυρίαρχων σκέψεων μας.» Όταν κατορθώσουμε τονίζει η συγγραφέας μας να αντικαταστήσουμε τις κακές μας σκέψεις και συνήθειες με καλές , τότε μπορούμε να κατακτήσουμε την ενσυναίσθηση.

ΑΥΤΟΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ

Στο «Ανακάλυψε τον Υπερεαυτό σου» της Παναγιώτας Μπλέτα σκιαγραφείται το προφίλ αρκετών διανοητών από τις εθνικές και υπερεθνικές φιλοσοφικές παραδόσεις.Το υπέροχο αυτό δοκίμιο αυτοβελτίωσης μας  οδηγεί στον πολυπόθητο συνδυασμό της εξέλιξης και της προόδου. Ξεκινώντας από τη βάση του ατόμου από την παιδική ηλικία ως την ενηλικίωση η συγγραφέας –διανοήτρια Παναγιώτα Μπλέτα πρωτοτυπεί με νέες ερμηνείες και μεθόδους ανέλιξης που στηρίζονται στη νιτσεϊκή πρωτογενή θεωρία, στην ενδυνάμωση του ανώτερου εαυτού μας, του Υπερεαυτού μας. Ο αυτοσκοπός οδηγεί στην αυτοπραγμάτωση. «Η τύχη, το πεπρωμένο είναι πλέον στα χέρια μας», γράφει η συγγραφέας, και δεν ανασκαλεύεται από τις υποδείξεις των άλλων .

ΝΙΤΣΕΙΚΟΣ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΣ

Η Παναγιώτα Μπλέτα ωθούμενη από το πάθος της γνώσης εφαρμόζει μια μορφή συγγραφής μεστή και ευχάριστη στον μέσο αναγνώστη, χωρίς βερμπαλισμούς και ασάφειες. Η συγγραφέας αναμετράται με τρόπο ριζοσπαστικό , βασισμένη στο νιτσεϊκό ιδεαλισμό και καταλαμβάνει με αυτό της το βιβλίο, μια δυναμική θέση στον κόσμο της σύγχρονης διανόησης. Διαβάζοντας το βιβλίο της δεν μπορώ να μην ανακαλέσω στη μνήμη μου τα λόγια του Νίτσε, όταν έγραψε το γράμμα στην Ματίλντε Μάιερ (το 1878):

«Τώρα τινάζω από επάνω μου οτιδήποτε δεν αποτελεί μέρος μου: ανθρώπους, είτε είναι φίλοι, είτε εχθροί, συνήθειες, ανέσεις, βιβλία. Θα ζω στη μοναξιά για τα επόμενα χρόνια, ώσπου με την ιδιότητα του φιλοσόφου της ζωής, ώριμος και έτοιμος να μου είναι θεμιτό, να επανακτήσω τις σχέσεις.»

Παραπέμποντας μας να αδράξουμε την καλύτερη πτυχή του εαυτού μας η Παναγιώτα Μπλέτα γράφει ως επίλογο στο βιβλίο της:

«Αρκεί να συνειδητοποιήσεις ότι αυτά που έχεις πραγματικά ανάγκη , μόνο ο εαυτός σου μπορεί να στα δώσει.»

 

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΓΡΑΦΗ

Ευχαριστούμε την συγγραφέα-διανοήτρια Παναγιώτα Μπλέτα, που στους σκοτεινούς μας καιρούς, οι φωτεινές της λέξεις , καθοδηγούν τον ΥΠΕΡΕΑΥΤΟ μας -και όχι το υπερεγώ μας-  να υπερκεράσει τα σκοτάδια του νου. Έτσι, εναρμονισμένοι με τον εαυτό μας, εναρμονισμένοι με το σύμπαν , μπορούμε όπως θαυμαστά γράφει να «ανταποδώσουμε  με τη σειρά μας ενέργεια, να αλλάξουμε τον κόσμο κοντά μας και μακριά μας..»


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Νικολάκη

Η Χρυσούλα Νικoλάκη είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης (Βρεταννικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες ( λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε ημερίδες λογοτεχνικού-θεολογικού περιεχομένου . Συγγράφει ποιήματα, παραμύθια και κριτικές βιβλίων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;