Παιδικό βιβλίο, εναλλακτικές μορφές που κεντρίζουν το ενδιαφερον

Ένα μπομπιράκι, καθισμένο στο χαλάκι παιχνιδιού ξεφυλλίζει ένα πολύχρωμο παιδικό βιβλίο αντιδρώντας με γκριμάτσες ενθουσιασμού κι αναπαράγωντας ήχους αντίστοιχους των όσων βλέπει. Ένα άλλο ατίθασο μικράκι αρνείται να φάει ώσπου η μαμά γυρίζει σελίδα στο μαγικό βιβλίο κι αυτό βγάζει ήχους και μελωδίες.Θέαμα αν μη τί άλλο χαριτωμένο και ζεστό!

Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας είναι καλό να ξεκινά από όσο το δυνατόν τρυφερότερη ηλικία καθώς τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά. Και το παιδικό βιβλίο έχει μεγάλη γκάμα σε μορφές, υλικά, θεματολογία και διαδραστικότητα, ώστε να κεντρίζει το ενδιαφέρον των μικρών εν εξελίξει αναγνωστών.

παιδικό βιβλίο

Βιβλία πλαστικοποιημένα, βιβλία με γέμιση, με κουμπάκια, τρισδιάστατα, αναδιπλούμενα, βιβλία με πάζλ και CD ή με διακριτικούς οδηγούς για τα πρώτα τους σχέδια και γράμματα. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να εξάψει κανείς την καλπάζουσα φαντασία των παιδιών και να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1.Βιβλίο με κουμπιά, φωτάκια και ήχους

παιδικό βιβλίο
Πηγή:nanarinia-blogspot.com

Τα γνωστά μας πλαστικά, διαδραστικά παιχνιδοβιβλία κατάλληλα για τη βρεφική ακόμα ηλικία, όπου τα βλαστάρια μας εξερευνούν ήχους, υφές, χρώματα και σχήματα.

 

2.Αναδιπλούμενα βιβλία

παιδικό βιβλίο
Πηγή:new post.gr

Ένα παιδικό βιβλίο με τρισδιάστατες απεικονίσεις, ή σελίδες που μετατρέπονται σε ζώα ή πλοία ή κάστρα κι όχι μόνο όπου συνδυάζει την ανάγνωση με τις κατασκευές και τη μάθηση με το παιχνιδι.

 

3.Με χαραγές-οδηγούς για γραφή και ζωγραφική 

παιδικό βιβλίο
Πηγή:ixnilasia.gr

Ποιός θα ξεχάσει την αγαπημένη μας Ιχνηλασία των παιδικών μας χρόνων; Μια σειρά θεματικών βιβλίων όπου τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν και να ακολουθούν με το μολύβι τις εντυπωμένες γραμμές στο βαθύτυπο της σελίδας που σχηματίζουν γράμματα, σχέδια και ζωγραφιές. Ύστερα χρωματίζουν κι έτσι ολοκληρώνουν την κάθε σελίδα “δημιουργώντας” το βιβλίο τους.

 

4.Συνοδευόμενα από CD

παιδικό βιβλίο
Πηγή:kritipoliskaihoria.gr

Ένα παιδικό βιβλίο συνοδευόμενο από CD όπου το παιδί μπορεί να ακούει κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και το οποίο περιέχει είτε τις ανάλογες μελωδίες και τραγούδια, είτε αφήγηση της ιστορίας.

 

5.Βιβλία με παζλ

παιδικό βιβλίο
Πηγή:psichogios.gr

Βιβλία με μεγάλα κομμάτια παζλ όπου ενώνονται δημιουργώντας ένα παραμυθένιο σκηνικό.

 

6.Τρισδιάστατα παιδικό βιβλίο

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις υπηρεσίες του παιδικού βιβλίου. Κατεβάζοντας την εφαρμογή και σκανάροντας τις σελίδες με το ειδικό σύμβολο οι μικροί μας αναγνώστες μπορούν μέσω της συσκευής μας να δουν τους ήρωες του βιβλίου να ζωντανεύουν πάνω στις σελίδες!

 

7. Βιβλία 360°

 

παιδικό βιβλίο
Πηγή:newsbeast.gr

Μια πρωτότυπη εναλλακτική μορφή. Στο «Βιβλίο 360°» οι ιστορίες εξιστορούνται με χάρτινα και τρισδιάστατα «γλυπτά». Όλα τα φύλλα χαρτιού κόβονται με ακρίβεια και δίνουν ζωή σε μια ιστορία με τον πιο πρωτότυπο τρόπο.

παιδικό βιβλίο
Πηγή:3otiko.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικολέτα Ζερβάκη

Ώρα καλή! Μελιτάκους έχει ο νους μου κι όλο και σοδειάζει ιδέες κι ενδιαφέροντα. Η ανάγνωση γεννά ιδέες κι αν αυτές μετουσιωθούν σε γραφή, τότε αυτή γεννά την ελπίδα. "Και κάθε εις που εδιάβασεν,εδά κι ας το κατέχει μη χάνεται στα κίντυνα, μα πάντα ολπίδα ας έχει. Κι εκείνον, όπου εκόπιασε, ας τον καληνωρίζουν κι ας συμπαθούν τα σφάλματα εκείνα οπου γνωρίζουν" (Βιτσέντζος Κορνάρος,Ερωτόκριτος)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;