“Όταν θα δεις την θάλασσα” του Στέφανου Δάνδολου

Μετά την Χορεύτρια του Διαβόλου, που την αγκάλιασαν οι αναγνώστες σε όλη την Ελλάδα ο Στέφανος Δάνδολος μας καλωσορίζει σε μια νέα ιστορία του, σε έναν νέο κόσμο το Όταν θα δεις την θάλασσα . Τον κόσμο της Ελλάδας του 1883 αλλά και του 1930. Δύο ιστορίες παράλληλες, δύο γυναίκες με σχεδόν την ίδια ευτυχία αλλά και δυστυχία: τον έρωτα.

«Και δικαιούμαι να σου στείλω αυτή την κραυγή, παρόλο που ξέρω ότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μου»

Σε αυτό το βιβλίο του, ο Δάνδολος προσπαθεί να βάλει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο που πλήττεται από τις πολιτικές αναταραχές, που περνούν σκληρά χρόνια πολέμου αλλά και που τα συναισθήματα, παρά τις συνεχείς επιτάξεις της κοινωνίας και τις συνεχείς δυσκολίες, προσπαθούν να υπερνικήσουν την λογική. Όπως είπαμε, δύο γυναίκες. Η μία είναι η Μαργαρίτα, μια γυναίκα από πλούσια οικογένεια, της οποίας ο πατέρας αποφάσισε να την παντρέψει με τον Τόμας Έργουιν. Αν και ο άντρας της, της προσφέρει μια ζωή γεμάτη ανέσεις εκείνη νιώθει δυστυχισμένη, ενώ η κοινωνία που ζει δεν της επιτρέπει να αλλάξει την ζωή της. Ο Έργουιν είναι ένας Βρετανός διπλωμάτης, ο οποίος σε μια από τις δουλειές του στην Ελλάδα καλεί τον τοπογράφο Τσάρλς Φάραντει, στο πρόσωπο του οποίου η Μαργαρίτα βρίσκει τον έρωτα που τόσα χρόνια ποθούσε. Το ίδιο και ο Τσαρλς. Όμως, η μοίρα τα φέρνει αλλιώς και τα εμπόδια είναι πιο δύσκολα να ξεπεραστούν από ότι νόμιζαν.

Από την άλλη έχουμε την Δωροθέα, που μεγάλωσε σε ένα σπίτι με την μητέρα της να είναι υπερβολικά συντηρητική και ο πατέρας της άφαντος. Μεγαλώνει σε πόλη αλλά κάθε καλοκαίρι ονειρεύεται το χωριό της, την Λυκοποριά. Νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού, έχει πάει στον πόλεμο για να ακολουθήσει τον άνδρα με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Η ανταπόκριση, όμως, δεν είναι αυτή που περιμένει. Έχει, βέβαια και τον καλό της φίλο, τον Άλκη, που χρόνια είναι ερωτευμένος μαζί της αλλά εκείνη εμμένει να περιμένει τον στρατιωτικό της στις γραμμές του τραίνου και να φροντίζει τους ασθενείς της στο μικρό ιατρείο του χωριού.

Ο Δάνδολος, μέσα από αυτές τις ρομαντικές ιστορίες μας ταξιδεύει στο Φάληρο και στην Λυκοποριά, μας δημιουργεί δυνατά συναισθήματα, όπως αγάπη, ελπίδα, πάθος, λύπη, απογοήτευση αλλά και αισιοδοξία, και μας κάνει να βλέπουμε μέσα από τα μάτια της Μαργαρίτας, της Δωροθέας και των υπολοίπων κεντρικών προσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό, επίσης, είναι κι ένα καλό του συγγραφέα. Ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι σκέφτεται ο Τσάρλς, ο Τόμας, ο Άλκης, ο Κλάδης και πολλοί άλλοι, πέρα από τις πρωταγωνίστριες. Μας δημιουργεί μια ιστορία χωρίς κενά, χωρίς περεταίρω ερωτήσεις. Όμορφη γραφή, με πολύ παραστατικές εικόνες που μας ταξιδεύουν σε γαλάζιες θάλασσες αλλά και στην Αθήνα του 1883, στην Αθήνα του Τρικούπη και των Δηλιγιαννικών. Μια Ελλάδα τόσο κοντινή αλλά και τόσο μακρινή. Με πολλές πληροφορίες για το τότε πολιτικό σύστημα, που σε κάνει να σκέφτεσαι καλύτερα την -όχι τόσο γνώριμη- χώρα μας. Βλέπουμε τον αναγνώστη να εναλλάσσεται μεταξύ 2 κόσμων: Τον κόσμο των συναισθημάτων και τον κόσμο των στυγνών ανθρώπων που βάζουν την επαγγελματική τους επιτυχία πάνω από όλα.

otan-tha-deis-ti-thalassa

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που παρουσιάζει κι έναν σχεδόν ουτοπικό κόσμο θα έλεγε κανείς. Ναι μεν, υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά η αληθινή αγάπη πάντα θα νικάει. Δεν μπορώ να πω παραπάνω σε αυτό το θέμα, γιατί θα σας χαλάσω το τέλος και δεν το θέλω, αλλά θα πω ένα πράγμα. Ο Τσαρλς Φάραντει, για παράδειγμα, είναι ο λόγος που ερωτευόμαστε φανταστικούς χαρακτήρες! Είναι ο τέλειος άντρας: ηθικός, όμορφος, ευγενικός, φιλάνθρωπος, ευαίσθητος, ρομαντικός, καλλιτέχνης, ονειροπόλος, γεμάτος πάθος κι άλλα τόσα.

Αυτό το μυθιστόρημα φαίνεται ότι είναι πολύ δουλεμένο από τον Στέφανο Δάνδολο, καθώς και όσοι το έχουν διαβάσει έχουν πει πως είναι «το πιο ολοκληρωμένο έργο του». Η ιστορία, παρά τις 615 σελίδες κυλάει πολύ γρήγορα, καθώς και ο διαχωρισμός των κεφαλαίων είναι πολύ εύστοχος. Θα μου πείτε: τι ρόλο παίζει αυτό; Όταν ένα βιβλίο είναι τόσο μεγάλο, και οι ιστορίες είναι από 2 και πάνω, τα κεφάλαια παίζουν σημαντικό ρόλο στο να κρατηθεί η αγωνία του αναγνώστη. Δεν βαριόμαστε και δεν κουραζόμαστε –κυρίως- από το μέγεθος του βιβλίου.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια ιστορία που όλοι κι όλα παίζουν τον δικό τους ρόλο, όλοι βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην ιστορία.

«Θα με βρεις εκεί που ονειρευόσουν. Πλάι στην θάλασσα. Στον παράδεισο μας»


Υπόθεση από το οπισθόφυλλο:

Είναι ο έρωτας μια ψυχή εγκλωβισμένη σε δυο κορμιά; Και πόσο εύκολο είναι να εξεγερθείς ενάντια στη μοίρα που έχει ήδη οριστεί για σένα;

Aθήνα, 1886. Η ζωή της Μαργαρίτας βυθίζεται μέσα σε έναν γάμο που μοιάζει με αργό θάνατο. Ώσπου ερωτεύεται παράφορα έναν άντρα που νόμιζε ότι υπήρχε μόνο στα παραμύθια. Και όλος ο κόσμος της γίνεται μια μάχη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.

Αυτή είναι η ιστορία μιας γυναίκας που παρασύρθηκε στη δίνη του πάθους, διεκδικώντας ένα διαφορετικό πεπρωμένο από κείνο που της είχαν σχεδιάσει.

Είναι η ιστορία των δύο αντρών που την αγάπησαν. Του ισχυρού συζύγου της, που ήρθε στην Ελλάδα έχοντας καταστρώσει ένα σχέδιο προς όφελος των ξένων δανειστών. Και του μαγικού εραστή της, που ανέλαβε να σχεδιάσει τη σιδηροδρομική γραμμή της Πελοποννήσου, ένα από τα μεγάλα έργα του Τρικούπη.

Είναι επίσης πολλές μικρές ιστορίες που ιχνηλατούν τη γέννηση του γυναικείου κινήματος στην Αθήνα, τις πολιτικές αναταράξεις, τον ρόλο της εύπορης τάξης στο πεπρωμένο της φτωχολογιάς, και τα βήματα μιας Ελλάδας που προσδοκά ένα καλύτερο αύριο.

Και, τέλος, είναι μια ιστορία σαγήνης και μυστηρίου σε ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι, χρόνια αργότερα, λίγο μετά τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν όλα έχουν κριθεί, ή σχεδόν όλα…

Ένα σαρωτικό μυθιστόρημα για τον έρωτα και την ελπίδα. Μια επική τοιχογραφία για τη μεγαλύτερη επανάσταση της ψυχής, που δεν είναι άλλη από την επιμονή στα θαύματα


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Όσον αφορά τώρα τον Στέφανο Δάνδολο, γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Εικοσιέξι χρόνια αργότερα εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα Υπνοβάτες του Σεπτέμβρη (εκδόσεις Πατάκη). Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικές επιθεωρήσεις του εξωτερικού, ενώ το 2008 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Young Writers’ World Festival που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ. Το 2004 χαρακτηρίστηκε από τον Παύλο Μάτεσι ο σημαντικότερος Έλληνας συγγραφέας της γενιάς του, και το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Μπότση για το σύνολο του πεζογραφικού του έργου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας “Βραδυνή”.


Όταν θα δεις την θάλασσαΚατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Ιστορικό Μυθιστόρημα
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 06/10/2016
Σελίδες : 616
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.:
Εκδότης: Ψυχογιός


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκη Δούκα

Δημοσιογράφος στα σκαριά. Χωρισμένη στα 3: Ελευσίνα // Θεσσαλονίκη // Λυών. Είμαι απλός άνθρωπος, δώστε μου ένα βιβλίο, μια ταινία, εισιτήρια για πολλά ταξίδια και σοκολάτα και θα είμαι ευτυχισμένη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;