Όταν συγγραφείς του φανταστικού δημιουργούν κόσμους, πολιτισμούς & γλώσσες από το μηδέν

φανταστικούΜερικές σταγόνες ζωηρής ευρηματικότητας από τους  συγγραφείς του φανταστικού, είναι αρκετές για να γεμίσουν τις σελίδες του βιβλίου μας με ιστορίες. Μας δίνουν γεναιόδωρα νέες εμπειρίες και την ευκαιρία να περιπλανηθούμε σε νέους κόσμους. Πόσο δύσκολο είναι αλήθεια να χτίσεις ολόκληρες πολιτείες πάνω σε μια κόλλα χαρτί, ειδικά αν συνοδεύονται και από την ύπαρξη γλώσσεων με την δική τους γραμματική και συντακτικό; Η απάντηση, σχεδόν ακατόρθωτο. Ευτυχώς για εμάς όμως, κάποιοι έφεραν εις πέρας τον συγκεκριμένο άθλο χαρίζοντάς μας αριστουργήματα που έμειναν στην ιστορία.

J.R. R. Tolkien, Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (Μέση Γη), Εκδόσεις Κέδρος

Μέση Γη αποκαλείται η ήπειρος του κόσμου Άρντα (αρχαίας Γης) που γέννησε η φαντασία του Τόλκιν και στην οποία διαδραματίζεται η μυθολογία του. Ο όρος «Μέση Γη» αποτελεί κυριολεκτική μετάφραση του αρχαιοαγγλικού middangeard, ο οποίος αναφέρεται στον κόσμο μας ή στα κατοικούμενα τμήματά του.Από μυθολογικής πλευράς, είναι μετάφραση από τον ξωτικό όρο Έντορ ή Έννοραθ (στις αντίστοιχες γλώσσες των Ξωτικών Κουένυα (Quenya) και Σίνταριν (Sindarin) ). Η μαύρη διάλεκτος (Black Speech) που δημιουργήθηκε από τον Σάουρον ομιλείται μόνο από τα πλάσματα της Μόρντορ. Με λίγα λόγια δηλαδή, η Μέση Γη αποτελεί κομμάτι ενός φανταστικού παρελθόντος της ίδιας της Γης.

φανταστικού

George R.R Martin, Το Παιχνίδι του Στέμματος (Γουέστερος-Έσσος), Εκδόσεις Αnubis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ήπειρος του Γουέστερος είναι μακρόστενη και εκτείνεται από το Ντορν μέχρι τη Γη του Παντοτινού Χειμώνα στο πιο βόρειο σημείο,όπου ένα μεγάλο κομμάτι παραμένει ανεξερεύνητο ακόμα. Η ανατολική ακτή του συνορεύει με τη Στενή Θάλασσα. Πέρα από αυτά τα νερά βρίσκεται η ήπειρος του Έσσος και στα νότια,  υπάρχουν τα Νησιά του Θέρους, το Γκις και τα ερείπια της Βαλύρια. Οι γλώσσες που αξίζει να αναφέρουμε είναι τα Ντοθράκι, η Αρχαία Γλώσσα, η διάλεκτος των Άλλων με την ονομασία Σκροθ, της οποίας το άκουσμα χαρακτηρίζεται ως ράγισμα πάγου και τέλος,τα Υψηλά Βαλυριανά όπου  δεν ομιλούνται ευρέως εξαιτίας του Ολέθρου της Βαλύρια.

φανταστικού

JK. Rowling,Χάρι Πότερ (Μαγικός Κόσμος), Εκδόσεις Ψυχογιός

Στην σειρά βιβλίων Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η Σχολή Χόγκουαρτς είναι ένα σχολείο για νεαρούς μάγους και μάγισσες μεταξύ των ηλικιών 11 και 18. Κοντά του βρίσκεται το Χόγκσμιντ το οποίο είναι ένα φανταστικό χωριό μόνο για μάγους. Ιδρύθηκε από τον Hengist που έπληττε από την παρουσία των Μαγκλ. Ο Μαγικός Κόσμος του Χάρι Πότερ εμπεριέχει ακόμα το Γκόντρικς Χόλλοου (γενέτειρα του πρωταγωνιστή), την Αδιέξοδο Αλέα, το Δωμάτιο των Ευχών, το Γήπεδο Κουίντιτς, το Ντάρμστρανγκ, την Ακαδημία Μαγείας Μπομπατόν κλπ. Τα ερπετόφωνα είναι μία από τις γνωστές-άγνωστες γλώσσες του μυθιστορήματος.

φανταστικου

Frank Baum,Ο μαγός του Όζ (Χώρα του Οζ), Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Oζ όπως και όλες οι χώρες της φαντασίας του Baum,παρουσιάστηκε ως μέρος του πραγματικού κόσμου που προστατεύεται από τον πολιτισμό λόγω φυσικών εμποδίων. Είναι περίπου ορθογώνιου σχήματος και χωρίζεται κατά μήκος των διαγωνίων σε τέσσερις χώρες: Munchkin στην Ανατολή, Winkie στη Δύση, Gillikin στον Βορρά και Quadling στον Νότο. Στο κέντρο του Οζ, όπου και οι διαγώνιοι συναντιούνται, είναι το θρυλικό Emerald City, πρωτεύουσα του συγκεκριμένου κόσμου αλλά και έδρα του μονάρχη του. Όλη η χώρα περιβάλλεται από έρημο ώστε να προστατεύεται από την ανακάλυψη και την εισβολή.

φανταστικου

S. Lewis,Το Χρονικό της Νάρνια (Νάρνια),Εκδόσεις Κέδρος

Το χρονικό αποτελείται από 7 βιβλία. Ένα μυθικό ταξίδι μέσα από περίεργες πολιτείες, άγονες ερήμους, ανείπωτους κινδύνους και πολλές ανατροπές ξεκινά για τους μικρούς ήρωες της κάθε ιστορίας. Το μυθιστόρημα περιγράφει την Νάρνια ως μια τεράστια έκταση γης που περιβάλλεται από τον ωκεανό, στον οποίο υπάρχουν και μικρά νησάκια. Ο συγγραφέας αναφέρει αρκετά ονόματα περιοχών της όπως Archenland, Calormen,Telmar αλλά και την πρωτεύουσα που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Μια ολόκληρη ζωή στη Νάρνια μπορεί να αντιστοιχεί σε μερικά μόνο λεπτά του δικού μας χρόνου. Και όταν κάποιος βρίσκεται στον πραγματικό κόσμο, δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσος χρόνος θα έχει περάσει όταν επιστρέψει.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;