Όσα Φοβούνται οι Σοφοί, Patrick Rothfuss, Μέρος 2

Όσα Φοβούνται οι Σοφοί

Όσα Φοβούνται οι Σοφοί είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Patrick Rothfuss, φτάνοντας την ιστορία σε ένα σημείο που όλοι επιθυμούν απεγνωσμένα την συνέχεια. Το πρώτο μέρος του βιβλίου “Το Όνομα του Ανέμου”, μας έχει ήδη εφοδιάσει με όλα όσα χρειαζόμαστε για να εμβαθύνουμαι πλέον στο παρελθόν του Κβοθ. Τι έζησε; Γιατί είναι τόσο μοναδικός; Και σίγουρα τι πρόκειται να συμβεί στην συνέχεια, είναι μερικές από τις ερωτήσεις που βασανίζουν τους αναγνώστες. Δεν μπορώ να περιγράψω την ανυπομονησία μου για το επόμενο και τελευταίο μέρος της ιστορίας, μα ας δούμε τι έχει να μας πει αυτό το μέρος.

anubis.gr

Η αρχή του Όσα Φοβούνται οι Σοφοί

Ξεκινώντας λοιπόν την ιστορία, για όσους την διαβάσουν στο πρωτότυπο είναι μόνο ένα βιβλίο, μα για όσους την διαβάσουν μεταφρασμένη μιλάμε για δύο μεγάλους τόμους. Οπότε, καταλαβαίνεται φυσικά ότι πρόκειται για αρκετά γεγονότα είτε στην μία, είτε στην άλλη της εκδοχή. Φυσικά τίποτα δεν παραμένει ήρεμο όπου είναι ο Κβοθ. Λίγο το εκρηκτικό ταπεραμέντο του, λίγο και οι συγκυρίες που είναι αρκετά έντονες τον τελευταίο καιρό στον κόσμο του Rothfuss, όλα γίνονται άνω κάτω. Η κόντρα ανάμεσα στον Κβοθ και τον Άμπροουζ φουντώνει τόσο ανελέητα που ο ένας προσπαθεί να σκοτώνει και ο άλλος μπαίνει στα διαμερίσματά του για χάρη μιας κοπέλας. Φυσικά δεν χρειάζεται να σας αναφέρω ποιος κάνει τι, μιας και είναι ξεκάθαρο από τους χαρακτήρες τους και μόνο. Τα πράγματα όμως δεν θα καταλήξουν καλά για κανέναν από τους δύο, καθώς φτάνουν σε αδιέξοδο, με την σχολή να είναι σε σημείο να τους εμποδίσει να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Κάτι που θα οδηγήσει τον Κβοθ μακριά από το πανεπιστήμιο και κοντά σε έναν άρχοντα. Για το συγκεκριμένο γεγονός δεν θα ήθελα να αποκαλύψω πολλά γιατί θεωρώ ότι είναι από τα πολύ όμορφα κομμάτια του βιβλίου μας.

Εδώ να πούμε πως θα δούμε την σχέση του Κβοθ με το λαούτο του να αυξάνεται και να μας μαγεύει ξανά και ξανά. Φυσικά, για άλλη μία φορά πρέπει να κρύβει την ταυτότητα του όσο καλές πράξεις και αν κάνει. Πάντα θα είναι για όλους ένα τίποτα. Ειδικά όταν έρχεται αντιμέτωπος με ένα άτομο που μισεί όσο τίποτα άλλο την φυλή των Εντέμα Ρου. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι έρχεται αντιμέτωπος με όλα αυτά, η παραμονή του στο παλάτι είναι πολύ ενδιαφέρουσα και με πολλές συναντήσεις. Μία από αυτές είναι που βοηθάει τον Κβοθ να αντιληφθεί κάποιες πρακτικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, της εκεί κοινωνίας, όπως με τα δαχτυλίδια που αποστέλλουν και τι σημαίνουν. Και σίγουρα δεν ξεχνάει κανείς το καταπληκτικό παιχνίδι Tak που δημιούργησε ο ίδιος ο Rothfuss και που φυσικά μπορούμε να το προμηθευτούμε και να παίξουμε και εμείς. Θα παραθέσω λεπτομέρειες περί αυτού παρακάτω.

Το Tak

Όσα Φοβούνται οι Σοφοί
https://www.thegamerules.com/tak-a-beautiful-game-2nd-edition?search=tak

Ένα όμορφο παιχνίδι, με απλούς κανόνες και βαθιά στρατηγική! Δύο παίκτες εναλλάσσουν τους γύρους τους, προσθέτοντας κομμάτια στο ταμπλό ή μετακινώντας μια στοίβα που ελέγχουν. Ο στόχος απλός: να σχηματίσουν έναν ενιαίο δρόμο, τους χρώματος τους, μέχρι την απέναντι μεριά του ταμπλό. Μπορείτε να το βρείτε και μέσω της σελίδα The Game Rules. Για να απολαύσετε ένα βίντεο με το πως παίζεται απλά πατήστε Tak.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα Φοβούνται οι Σοφοί
https://www.thegamerules.com/tak-a-beautiful-game-2nd-edition?search=tak

Σκηνές και Γεγονότα

Φεύγοντας λοιπόν και από αυτό το σημείο φυσικά θα πρέπει να αναφέρω ότι εκεί που βρέθηκε συνάντησε και πάλι την Ντένα, κάτι που δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι με ευχαριστεί καθώς όπως έχω ήδη ομολογήσει δεν την συμπαθώ. Παρ’ όλα αυτά, μετά από μία σειρά γεγονότων καταλήγουν να μαλώσουν και ο Κβοθ γυρίζοντας στο κάστρο να πρέπει να φύγει για μία ειδική αποστολή. Η ομάδα με την οποία θα έρθει κοντά είναι ότι καλύτερο έχω συναντήσει. Γέλασα με την ψυχή μου, ένιωσα δέος και περιέργεια απέναντι στους χαρακτήρες της και φυσικά παρακαλούσα να μην τελειώσει. Βέβαια, που να ήξερα ότι θα φτάναμε σε ένα σημείο που θα λέω ακριβώς το ίδιο και εκεί. Προχωρόντας λοιπόν, ο μόνος απόμακρος του βιβλίου μας με το όνομα Τέμπι, καταλήγει να γίνει από τους καλύτερους φίλους του Κβοθ και να τον αφήνει να προσπαθεί να μάθει την ιεροτελεστεία που ακολουθεί κάθε μέρα. Κάτι το οποίο θα αποδειχθεί μέγα λάθος, με αποτέλεσμα να μπλέξουν και οι δύο σε ένα γεγονός που ή ο Κβοθ θα μαθητεύσει κοντά στην φυλή του Τέμπι ή θα τον σκοτώσουν. Φυσικά, δεν συμπαθούν τους ξένους και ακόμα χειρότερα όσους παίζουν μουσική. Μιλάμε για μία φυλή με τόσο διαφορετική νοοτροπία, ομιλία με κινήσεις, ελάχιστες λεκτικές εκφράσεις και πεποιθήσεις που ξεπερνάνε το περίεργο. Έχω να εκφράσω μόνο ότι θα το διάβαζα άλλες τόσες φορές για να ζήσω ξανά και ξανά αυτήν και μόνο την εμπειρία του.

Και μετά εκεί που έλεγες εντάξει γυρίζουμε πίσω όλα τελείωσαν. Έρχεται ο κόσμος των ξωτικών. Η μαγευτική Φελούριαν, στην οποία κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί. Και η ώρα ο Κβοθ να γίνει άντρας και άξιος του μύθου του. Έχουμε και πάλι έναν μαγευτικό τόπο, με τόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και καταστάσεις που εντυπωσιάζουν. Βέβαια, δεν σας κρύβω ότι για μένα αυτό που πραγματικά ήταν εντυπωσιακό στον κόσμο αυτό ήταν το Κθέε. Και εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα δέντρο θα έλεγε κανείς, που έχει την γνώση όλου του κόσμου, γνωρίζει το μέλλον. Όμως, όποιος του μιλήσει είναι καταδικασμένος στην ζωή του. Πως λοιπόν όλα παίρνουν τον δρόμο της καταστροφής; Με μία μόνο λέξη.

Κάπου εδώ λέω να σταματήσω να μιλάω για την κάθε σκηνή που εντυπωσιάστηκα και να σας ενημερώσω ότι αυτές ήταν οι μεγάλες εικόνες, καθώς μέσα σε κάθε μία υπάρχουν πολλά ιδιαίτερα πράγματα που είναι εξίσου ωραία και μοναδικά. Υπάρχουν μικρές σκηνές, είτε μεγάλες που απλά σε καθηλώνουν. Προτείνω να διαβάσετε και αυτό το μέρος για να δείτε και μόνοι σας για τι ακριβώς πρόκειται.

Από το Οπισθόφυλλο

Μέρος Α

Το όνομά μου είναι Κβοθ. Έχω κλέψει πριγκίπισσες από στοιχειωμένους βασιλιάδες. Έκαψα συθέμελα την πόλη του Τρέμπον. Βάδισα στο φεγγαρόφωτο σε μονοπάτια που άλλοι φοβούνται ακόμα και να τα αναφέρουν κατά τη διάρκεια της μέρας. Έχω μιλήσει με θεούς, έχω αγαπήσει γυναίκες κι έχω γράψει τραγούδια που κάνουν τους τροβαδούρους να δακρύζουν. Ίσως με έχετε ακουστά…” Παράλληλα με τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο, ο Κβοθ προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια για τους μυστηριώδεις Χανδριανούς, τα ίχνη των οποίων χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Όμως η σύγκρουσή του με ένα πανίσχυρο μέλος της αριστοκρατίας θα αλλάξει για πάντα τα σχέδιά του… H συγκλονιστική εξιστόρηση των περιπετειών ενός από τους κορυφαίους ήρωες φαντασίας συνεχίζεται στο δεύτερο βιβλίο μιας σειράς που έχει αφήσει ήδη ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στη σύγχρονη λογοτεχνία φαντασίας.

“Το διάβασα μέσα σε μία μέρα, μένοντας ξύπνιος μέχρι την αυγή για να το τελειώσω, και ήδη περιμένω με ανυπομονησία τη συνέχεια…” (George R.R. Martin, συγγραφέας του “Game of Thrones”)

“Θυμίζει το έργο του J.R.R. Tolkien και του G.R.R. Martin, χωρίς όμως να τους μιμείται. Σίγουρα θα γίνει κλασικό…” (“The London Times”)

“Διαβάστε οπωσδήποτε τα βιβλία του Rothfuss.” (amazon.com)

“Ένας συγγραφέας με αδιαμφισβήτητο ταλέντο. Μια μαγευτική ιστορία με μοναδική πλοκή.” (Τerry Brooks)

Μέρος Β

Το όνομά μου είναι Κβοθ.
Έχω κλέψει πριγκίπισσες από στοιχειωμένους βασιλιάδες.
Έκαψα συθέμελα την πόλη του Τρέμπον.
Βάδισα στο φεγγαρόφωτο σε μονοπάτια που άλλοι φοβούνται ακόμα και να τα αναφέρουν κατά τη διάρκεια της μέρας.
Έχω μιλήσει με θεούς, έχω αγαπήσει γυναίκες και έχω γράψει τραγούδια που κάνουν τους τροβαδούρους να δακρύζουν.
Ίσως με έχετε ακουστά….

Έχοντας αναλάβει να φέρει σε πέρας μια φιλόδοξη και εξαιρετικά ριψοκίνδυνη αποστολή, που θα του χαρίσει πλούτη, φήμη αλλά και την ευγνωμοσύνη του πανίσχυρου Μερ Αλβερον, ο Κβοθ περιπλανιέται στους δασότοπους του Ελντ. Η αναζήτησή του θα τον φέρει αντιμέτωπο με κάθε λογής κίνδυνους, θα του προσφέρει γνώση και πολύτιμες εμπειρίες και θα τον οδηγήσει για μια ακόμα φορά στα ίχνη των τρομακτικών Χανδριανών. Η εξιστόρηση των περιπετειών ενός από τους κορυφαίους ήρωες φαντασίας των τελευταίων δεκαετιών συνεχίζεται με το δεύτερο τόμο του βιβλίου «Όσα Φοβούνται οι Σοφοί» του Patrick Rothfuss, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, κατακτώντας τις κορυφαίες λίστες best-sellers.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντωνιάδου Γεωργία

Ερωτευμένη με το φανταστικό και ό,τι έχει να κάνει με μύθους και περίεργα πλάσματα. Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1994, κατοικεί πλέον στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Όταν δεν είναι κρυμμένη μέσα στα βιβλία της σίγουρα βρίσκεται πίσω απ’ την οθόνη του υπολογιστή γράφοντας μυθιστορήματα, διηγήματα ή άρθρα. Το μυθιστόρημά της με τίτλο "Απρόσμενο Ξύπνημα" μετράει 200.000 προβολές στο Wattpad, την παγκόσμια πλατφόρμα ανάγνωσης βιβλίων. Εξίσου με τη λογοτεχνία, αγαπάει τη ζωγραφική και την τέχνη της φωτογραφίας, διότι πιστεύει πως η καθεμιά απεικονίζει μοναδικές στιγμές, αναμνήσεις και συναισθήματα. Τελοιόφοιτη πλέον στον τομέα του Marketing με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον στα Social Media.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;