Ωκεανών Κροσάρισμα: η πρώτη ποιητική συλλογή του Ιωσήφ Σαρειδάκη

Ωκεανών κροσάρισμα

Ωκεανών Κροσάρισμα λέγεται η πρώτη ποιητική συλλογή του Ιωσήφ Σαρειδάκη από τις εκδόσεις Δρόμων. Το ναυτικό κλειδί της θάλασσας, γαλανής και αγαπημένης ξεκλειδώνει τον ποιητικό οίστρο του συγγραφέα Ιωσήφ Σαρειδάκη και μας ταξιδεύει μεσοπέλαγα στα ταξίδια της ψυχής και της ζωής του. Άλλοτε πάλι μας λικνίζει σε ακύμαντη, λιμνάζουσα θάλασσα της ψυχής, πότε αλληγορικής και πότε πραγματικής. Σφυρήλατη γραφή, δεμένη με ηφαίστειο κράμα με αναζωπυρώσεις μάγματος σελήνης και ήλιου που  λιώνει στο καμίνι του χρόνου και αφήνει πίσω το χρυσαφί της γραφής του. «Τα νερά του Ανταμάν», ως άξιος ποντοπόρος δεν τα φοβήθηκε ποτέ, για εκείνον η θάλασσα «ήταν η ζωή κι ο μόνος δρόμος» της αρετής! Όλο το βιβλίο είναι πλημμυρισμένο με ταξίδια τροπικά, κλειστές θάλασσες και το  αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Ο Ιωσήφ Σαρειδάκης τονίζει πως αν ξαναγεννιόταν πάλι ναυτικός θα γινότανε.

«Οι αναμνήσεις στην πανσέληνο ανάβουνε φωτιές

δεν μετανιώνω για τα χρόνια στην αλμύρα

έτσι κι αλλιώς αυτή ήταν η δική μου μοίρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

κι ο χρόνος να γυρνούσε

ίδια θα έκανα αρχή».

 Νοσταλγία, μοναξιά, δύσβατα περάσματα στα στενά μονοπάτια της απεραντοσύνης «κι ένας γλάρος για μέρες στην πρύμνη να πετά» τον συνοδεύει  στα εναλλασσόμενα φεγγάρια. Το ταξίδι για την Ιθάκη περνά τις συμπληγάδες της σκουριάς και της μοναξιάς για να ενατενίσει το ηλιοβασίλεμα του απέραντου ονείρου, να φτάσει στα πέρατα της γης. Για εκείνον η Ιθάκη είναι το ατελείωτο ταξίδι στην θάλασσα των αναμνήσεων μιας Οδυσσειακής  περιπέτειας, βιωμάτων, προσώπων κι αναμνήσεων. Όμως στο τέλος, εκεί στην άκρη του φάρου αχνοφέγγει η ελπίδα της ανάπαυσης. Ο γητευτής πλέον στων μουσώνων τα κύματα και γλάρος ταξιδευτής που δεν φοβάται τον καιρό ανακλώθει μνήμες, με κάτασπρα φτερά που το χρώμα του κοράκου το μισούσαν. Μπάρκο που ξεφεύγει απ’ της ζωής τα στεγανά και δεν τρομάζει να βρέξει τα κορμιά του.

«Σύννεφα μαύρα το απέραντο σκεπάσανε, δρόλαπα πυρόμορφε καλπάζεις καβαλάρης, μέσα στις αστραπές, τις βροντές και τη βροχή σαν απελάτης  τις ψυχές μας κουμαντάρεις».

Ωκεανών Κροσάρισμα
Πίνακας του Ιωσήφ Σαρειδάκη, Δωρεά στο Αβέρωφ

Στην “Μνησαρέτη” βλέπουμε ότι ο Καββαδίας μεταλαμπαδεύει στον ποιητή Ιωσήφ Σαρειδάκη τη σοφία και την αγάπη του για την θάλασσα και την ποίηση. Κι εκείνος ο ποιητής Ιωσήφ Σαρειδάκης, ως άριστος μαθητής όπως ο Πλάτωνας στον Σωκράτη,  μαθητεύει στις φλέβες της θάλασσας. Κι ο Άι Γιώργης πάντα εκεί με τον Άι Νικόλα να δαμάζει τα κύματα του φόβου των άγριων θαλασσών. Μα το τρίτο βράδυ, όπως γράφει θαυμάσια μεταφυσικά, ο άρχοντας Αρκτούρος υπό το αναστάσιμο φως λάμπει στο στερέωμα ως φάρος οδηγός για τους ναυτικούς. Αυτά ακριβώς τα υπερρεαλιστικά στοιχειά του παντρεύονται εξαίσια με τα ρεαλιστικά θαλασσινά στην ποίηση του Ιωσήφ Σαρειδάκη και αυτά είναι,  που την ανεβάζουν λυρικά στον ουρανό και καρφιτσώνονται σαν αστέρια στη σκέψη και στη θύμηση του αναγνώστη.

«Με βαρύ βήμα φεύγω αργά από τον ταρσανά τα μάτια κλείνουν και είμαι νυχτωμένος, τεσσαροχάλι σκόνταψα, σε σάπια παπαδιά και βρέθηκα σ΄ ένα άπλετο φως λουσμένος.» 

 

Ωκεανών κροσάρισμα
Ωκεανών Κροσάρισμα, Πίνακας του Ιωσήφ Σαρειδάκη

Όλα τα ποιήματα στο Ωκεανών Κροσάρισμα μυρίζουν αλμύρα, πάνε καβάλα στο κύμα του νού σε πόρτο μακρινά, προδίδουν γνώση και αγάπη για την γαλανή πλανεύτρα. Το «Ωκεανών Κροσάρισμα» γεμάτο εικονοπλασίες, με σταθερή ποιητική ρότα και συναισθηματισμό κερδίζει επάξια τον τίτλο του αναγνώστη Οδηγός προς ναυτιλομένους. Ο ποιητής ανέπτυξε το θαλασσινό πάθος με το πάθος της ποίησης, και τον εσωτερικό λυρισμό με τον ρεαλισμό . Ο καπετάν Ιωσήφ Σαρειδάκης κατόρθωσε με αυτή του την ποιητική συλλογή να μας παραδώσει ολοζώντανα τα ταξίδια του τόσο σε πραγματικές όσο και σε μεταφορικές ωκεάνιες ρότες.

 

Ιωσήφ Σαρειδάκης, ποιητής, ζωγράφος

 

TRINIDAD

Παράξενες είναι οι βραδιές στα τροπικά
κιι αυτό φοβίζει γιατί έχουμε Σεπτέμβρη,
μίλια πολλά ακόμα έχουμε μπροστά,
μέχρι Trinidad ο καιρός τι θα μας φέρει.

Στο λυκόφως κιτρινίζει το ουρανοθέμελο
κι από λεβάντε, μαΐστρο-τραμουντάνα,
στις μπουκαπόρτες ρεκάζει ο χαβαλές
κι εσύ τα μίλια να μετράς για τη Grenada.

Σύννεφα μαύρα τ’ απέραντο σκεπάσανε,
δρόλαπα πυρόμορφε καλπάζεις καβαλάρης,
μέσα στις αστραπές, τις βροντές και τη βροχή,
σαν απελάτης τις ψυχές μας κουμαντάρεις.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Νικολάκη

Η Χρύσα Νικoλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης και υποτιτλισμού, DIPLOMA OF TRANSLATION(Βρετανικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Θαύματα κι Αερικά» (Εκδόσεις Δρόμων). Ασχολείται κυρίως με την κριτική της λογοτεχνίας .Τον Απρίλιο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι: «Το αγόρι και ο Δράκος», (εκδ. Άπαρσις) Το 2020 βραβεύτηκε με το Β΄ Βραβείο με το ποίημα της «Ιερομνήμονες» στον Θ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας. Το 2019 έλαβε το Α΄ Βραβείο με το ποιητικό της παραμύθι «Ο Νικολιός, η Τύχη κι η Χαρά » από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ). Το 2021 εκδόθηκε η επιστημονική της μελέτη «Η Ορθόδοξη παράδοση στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» (εκδ. Δρόμων). Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά .Τον Μάιο του 2019 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;