Οι βιβλιοθήκες των άλλων

 

Οι βιβλιοθήκες των άλλων
Πηγή: kathimerini.com.cy

Οι βιβλιοθήκες των άλλων, φίλων, συγγενών (όχι και τόσο συχνά ), γνωστών και αγνώστων (που τυχαία βρέθηκα για λίγο στα σπίτια τους) αποτελούσαν πάντοτε πεδίο προς εξερεύνηση, το πρώτο σημείο που εντοπίζω και στο οποίο προστρέχω, κάθε φορά που επισκέπτομαι μία οικία για πρώτη φορά…ή και για δεύτερη!

Αναζητώ τα βιβλία που έχουν στα ράφια τους, τα λογοτεχνικά, κατά προτίμηση και προτεραιότητα. Πρώτος στόχος είναι να εντοπίσω ομοιότητες και διαφορές με την προσωπική μου λογοτεχνική συλλογή, να διαπιστώσω αν έχουμε (με το προς εξέταση πρόσωπο) ταυτότητα προτιμήσεων και σε ποιο βαθμό. Με άλλα λόγια, αν ο άλλος έχει διαβάσει τα βιβλία που έχω κι εγώ διαβάσει. Έτσι, οι βιβλιοθήκες των άλλων γίνονται ένα πρόσφορο πεδίο για συγκρίσεις. Αν έχουμε στις συλλογές μας πληθώρα κοινών αναγνωσμάτων, βγάζω το συμπέρασμα ότι ταιριάζουμε αρκετά. Αν, επιπλέον, έχουμε ολόκληρο το συγγραφικό έργο κάποιου συγγραφέα, τότε το ταίριασμα περνάει σε άλλο επίπεδο, γίνεται ταύτιση. Αυτός ο τρόπος εύρεσης των κοινών χαρακτηριστικών δύο ατόμων θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριλαμβάνεται στα “τι σου αρέσει” των dating apps!

Από την άλλη, αν οι προτιμήσεις μας δεν ταυτίζονται ή η ταύτιση είναι εξαιρετικά περιορισμένη, στα όρια της τυχαιότητας (αν δύο άτομα διαθέτουν εκατοντάδες βιβλία, τότε, οι πιθανότητες λένε ότι θα υπάρχουν και κοινά βιβλία), τότε, οι βιβλιοθήκες των άλλων αποκτούν άλλη αξία, επιτελούν διαφορετικό ρόλο: γίνονται πεδίο εξερεύνησης και συνάντησης με βιβλία και συγγραφείς που δεν είχαν πέσει ποτέ στα χέρια σου ή που γνωρίζεις αλλά δεν έλαβες ποτέ ένα δυνατό ερέθισμα για να τα/τους διαβάσεις.

Οι βιβλιοθήκες των άλλων
Πηγή: lifo.gr

Καλή ώρα η περίπτωση μου αυτές τις μέρες. Βρέθηκα, από καλή μου τύχη, σε ένα διαμέρισμα φίλης η οποία διαθέτει πολλά λογοτεχνικά βιβλία. Φυσικά, η πρώτη μου κίνηση ήταν να ρίξω μία ματιά…και στη συνέχεια μία δεύτερη! Εντόπισα πολλά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει και μου έχουν αρέσει, άλλα που διάβασα πολύ παλαιότερα και τα είχα λησμονήσει και άλλα που τα συνάντησα για πρώτη φορά. Έχω επιλέξει κάποια που θα ήθελα να ξαναδιαβάσω και άλλα που θα δοκίμαζα να τα διάβαζα για πρώτη φορά, χρόνου επιτρέποντος! Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη (όπως και όλες ή σχεδόν όλες) είναι ένας θησαυρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι βιβλιοθήκες των άλλων είναι ο ακριβέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να γνωρίσεις τους συνανθρώπους σου. Διαπιστώνεις πως υπάρχουν πολλά έργα του G.G Márquez; Αυτό σημαίνει πως ο κάτοχος τους είναι άνθρωπος του μαγικού ρεαλισμού, των ταξιδιών, της φαντασίας. Υπάρχουν πολλά έργα του Eco; Αυτό δείχνει ότι τον ενδιαφέρει η σύγχρονη πραγματικότητα και οι φιλοσοφικές αντιλήψεις γύρω από αυτήν. Εντοπίζεις μυθιστορήματα της Σώτης Τριανταφύλλου; Τότε… ενθουσιάζομαι!

Σε κάθε περίπτωση, εξερευνώντας τις βιβλιοθήκες των άλλων, σίγουρα σε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα θα καταλήξεις!


Podcast

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μουράτης

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;