Οι Φαροφύλακες, Ένα ανάγνωσμα γεμάτο Ανατροπές

Ξεκινώντας την ανάγνωση του Οι Φαροφύλακες, περίμενα να χαθώ μέσα σε ένα ανάγνωσμα βγαλμένο από υπερφυσικούς εφιάλτες. Δεν μπορώ φυσικά να σας αποκαλύψω αν όντως τους περιείχε. Μπορώ όμως να σας δώσω μία γεύση απ’ όσα ένιωσα μέσα στις σελίδες του. Οι Φαροφύλακες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι μία καινούρια προσθήκη στην τόσο ωραία συλλογή του εκδοτικού και είναι από την συγραφέα Emma Stonex. Αφού λοιπόν αναφέραμε τα βασικά πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για ένα βιβλιό εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα. Παρ’ όλα αυτά επειδή στην ιστορία αυτή δεν υπάρχουν όντως στοιχεία που να έχουν βγει στο φως και δεν γνωρίζουμε τι συνέβη στους τρεις φαροφύλακες η συγγραφέας προτίμησε να μεταφέρει την ιστορία της μερικά χρόνια μετά, ώστε να μην θεωρηθεί ότι είναι και βασισμένο σε αυτά τα γεγονότα. Σεβόμενη πάντα τους συγγενείς των εξαφανισμένων φαροφυλάκων.

Η Ιστορία, Οι Φαροφύλακες

Οι Φαροφύλακες
metaixmio.gr

Το βασικό κομμάτι της ιστορίας μας είναι οι τρεις φαροφύλακες και οι οικογένειες τους οι οποίες ζουν όλα αυτά τα γεγονότα που θα ανακαλύψουμε. Το κείμενο μας μετάφερει μπρος πίσω στον χρόνο ανάλογα με το ποιος μας εξιστορεί τα γεγονότα. Οι γυναίκες και οι οικογένειες είναι 20 χρόνια μετά την εξαφάνιση και οι ίδιοι οι φαροφύλακες μας διηγούνται τα όσα ζουν πριν την εξαφάνιση τους. Παρ’ όλα αυτά μέσα από τις διηγήσεις όλων τους βλέπουμε γεγονότα που συνέβησαν είτε πολύ πιο πριν, είτε σε σημαντικούς σταθμούς της ζωής τους. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι η έντονη απουσία διαλόγου σε αυτό το βιβλίο. Δεν λέω πως δεν υπήρχε καθόλου, μα πολλά κεφάλαια είναι σαν απλά να μας διηγούνται τι συνέβαινε. Με ξάφνιασε πόσο μου άρεσε αυτό το στοιχείο και πόσο έντονα βίωνα μέσα από αυτό τη συναισθηματική τρικυμία που ζούσαν.

Πως γίνεται κάποιοι να αγαπούν την θάλασσα τόσο και άλλοι να μην θέλουν να την βλέπουν; Αν ήμασταν και εμείς στην ίδια κατάσταση με κάποιον από εκείνους θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε ίσως έστω και ελάχιστα την συναισθηματική κατάσταση που κατείχαν μετά από τόσες μέρες εγλκεισμού ή μετά από τόσες μέρες απουσίας του συντρόφου μας. Πέρα από αυτά όμως, πως επηρεάζει όντως το μυαλό η απομόνωση; Και πόσο δύσκολο ήταν σε μία εποχή χωρίς ίντερνετ και τηλέφωνα;

Η Emma Stonex, χρησιμοποιεί την χρήση του κλειστού χώρου για τις περιγραφές των φαροφυλάκων, καθώς είναι φυσικό αφού βρίσκονται μέσα σε ένα φάρο. Μας κάνει να νιώσουμε ότι βρισκόμαστε εκεί μαζί τους και ατενίζουμε την θάλασσα. Όμως ταυτόχρονα μας κάνει να φοβόμαστε για το πως θα αντέξουν μέχρι το τέλος και τι ήταν αυτό που τους συνέβη τελικά; Πως εξαφανίστηκαν όλοι μαζί με μία πόρτα κλειδωμένη από μέσα και γιατί όλα τα ρολόγια έχουν σταματήσει στην ίδια ώρα; Δεν κρύβω ότι συγκλονίστηκα με το πως εξελισσόταν η υπόθεση και πως ο καθένας είναι τόσο ανθρώπινος και έχει τα ελαττώματα του. Όσα φαίνονται να είναι αλήθεια μπορεί και να μην είναι τελικά και όσα μοιάζουν πραγματικά να είναι απλά μία παραίσθηση. Ο καθένας έχει τους εφιάλτες που έζησε στο παρελθόν και κουβαλάει πράγματα που θα σας κάνουν να πονέσετε και να θυμώσετε. Είναι όμως όλα αυτά ικανά να μας εξηγήσουν το γιατί; Δεν μπορώ να πω ότι περίμενα το τέλος. Και διχάστικα σε πολλά σημεία κατά την εξιστόρηση της ιστορίας. Μπορώ να πω όμως ότι υπάρχει ένα αίσθημα λύτρωσης για όλους τελικά. Για όλα αυτά λοιπόν τον πόνο, την απόγνωση, την δικαιοσύνη και την αλήθεια. Αξίζει να διαβάσετε το Οι Φαροφύλακες και να το αφήσετε να σας τραβήξει ως τα βάθη του ωκεανού μαζί του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περίληψη από το οπισθόφυλλο, Οι Φαροφύλακες

Ποια µοίρα περίµενε αυτούς τους καταδικασµένους άντρες; Η θάλασσα ψιθυρίζει τα ονόµατά τους. Κάτω από την επιφάνειά της κρύβονται µαύρα σκοτεινά βράχια, πνίγονται φαντάσµατα. Και πέρα από το σουέλ, ο φαγωµένος από την αλµύρα φάρος στέκει µονάχος και µεγαλειώδης.

Κορνουάλη, 1972. Ένα πλοίο φτάνει σ’ έναν αποµακρυσµένο φάρο, µίλια µακριά από την ακτή, µεταφέροντας προµήθειες για τους φαροφύλακες. Όµως κανείς δεν είναι εκεί. Η είσοδος του φάρου είναι κλειδωµένη από µέσα. Το τραπέζι στρωµένο. Το ηµερολόγιο καιρού του αρχιφαροφύλακα κάνει λόγο για µια καταιγίδα που µαίνεται γύρω από τον φάρο – όµως οι ουρανοί ήταν καθαροί όλη την εβδοµάδα. Στο καθιστικό και την κουζίνα, τα ρολόγια έχουν σταµατήσει. Δείχνουν όλα οκτώ και σαράντα πέντε.
Δύο δεκαετίες αργότερα ένας συγγραφέας θέλει να µάθει τι πραγµατικά συνέβη. Επισκέπτεται τις γυναίκες των αγνοούµενων αντρών, για να µπορέσει να φτάσει στην αλήθεια. Οι αφηγήσεις τους όµως είναι γεµάτες παραλείψεις, κενά και αντιφάσεις. Σιγά σιγά αποκαλύπτονται µυστικά και έρχονται στην επιφάνεια οι θαµµένες αλήθειες. Ένας ύπουλος ίσκιος απλώνεται πάνω από τον βράχο…

Εµπνευσµένο από πραγµατικά γεγονότα. Μια ιστορία για την αποµόνωση και την εµµονή, την πραγµατικότητα και την ψευδαίσθηση, αλλά και για το φως που πρέπει να µείνει αναµµένο όταν όλα τα άλλα τα καταπίνει το σκοτάδι…

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Υπέροχο. Τόσο σαγηνευτικό όσο µια κλασική ιστορία φαντασµάτων· ένα ατµοσφαιρικό µυστήριο που αποκαλύπτει κάθε µυστικό που θέλουµε να κρατήσουµε καλά κρυµµένο. Θα σας καθηλώσει, θα σας παρασύρει και θα σας βυθίσει στη µαγεία του. Διαβάστε το.
Julia Phillips, συγγραφέας

Μια ιστορία φαντασµάτων και την ίδια στιγµή µια απίθανα καθηλωτική ψυχολογική διερεύνηση. Ένα εξαίσιο κείµενο… Στα χέρια της Stonex ο ανείπωτος, ανεξερεύνητος και αθέατος κόσµος που αποκαλούµε «υπερφυσικό», ένας κόσµος που τρέφεται από την απώθηση και τα ψέµατα, γίνεται τροµακτικά απτός.
Guardian

Με ταξίδεψε… Ένα βασανιστικό και σπαρακτικό µυθιστόρηµα που θα σας στοιχειώσει.
Ashley Audrain, συγγραφέας

Ένα εντυπωσιακό µυθιστόρηµα. Η Stonex µετατρέπει µια απλή ιστορία µυστηρίου σε σπουδαία πεζογραφία…Παντρεύοντας απρόσκοπτα καθηµερινές λεπτοµέρειες µε πινελιές του φανταστικού αποτυπώνει τόσο τη γοητευτική ατµόσφαιρα του φάρου όσο και τη ζηµιά που προκαλεί η αποµόνωση και ο εγκλεισµός. Και στο τέλος, µια αίσθηση κάθαρσης. Οι αναγνώστες θα περιµένουν µε ανυποµονησία το επόµενο βιβλίο της.
Publishers Weekly

Βιογραφικό της συγραφέως Emma Stonex

Οι Φαροφύλακες
metaixmio.gr

Η Emma Stonex έχει γράψει πολλά μπεστ σέλερ γυναικείας λογοτεχνίας με ψευδώνυμο. Οι Φαροφύλακες είναι το πρώτο βιβλίο που κυκλοφορεί με το πραγματικό της όνομα. Εργαζόταν για χρόνια ως επιμελήτρια σε μεγάλο εκδοτικό οίκο, πριν αποσυρθεί για να αφοσιωθεί εξ’ ολοκλήρου στη συγγραφή. Ζει στο Μπρίστολ με τον σύζυγό της και τις δύο κόρες της και ήδη γράφει το νέο της μυθιστόρημα που θα κυκλοφορήσει τουλάχιστον σε 25 χώρες.

Για να διαβάσετε ένα απόσπασμα του κειμένου μπορείτε να πατήσετε, εδώ.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντωνιάδου Γεωργία

Ερωτευμένη με το φανταστικό και ό,τι έχει να κάνει με μύθους και περίεργα πλάσματα. Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1994, κατοικεί πλέον στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Όταν δεν είναι κρυμμένη μέσα στα βιβλία της σίγουρα βρίσκεται πίσω απ’ την οθόνη του υπολογιστή γράφοντας μυθιστορήματα, διηγήματα ή άρθρα. Το μυθιστόρημά της με τίτλο "Απρόσμενο Ξύπνημα" μετράει 200.000 προβολές στο Wattpad, την παγκόσμια πλατφόρμα ανάγνωσης βιβλίων. Εξίσου με τη λογοτεχνία, αγαπάει τη ζωγραφική και την τέχνη της φωτογραφίας, διότι πιστεύει πως η καθεμιά απεικονίζει μοναδικές στιγμές, αναμνήσεις και συναισθήματα. Τελοιόφοιτη πλέον στον τομέα του Marketing με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον στα Social Media.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;