Οι Διορθώσεις, το χρονικό μιας άλλης εποχής

Οι Διορθώσεις του Τζόναθαν Φράνζεν
Πηγή: diastixo.gr

Οι Διορθώσεις του Τζόναθαν Φράνζεν (The Corrections, Jonathan Franzen) είναι ένα μυθιστόρημα που, αν και γράφτηκε από έναν συγγραφέα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, σχεδόν πριν από είκοσι χρόνια, ωστόσο βρίσκει ανταπόκριση και εκπέμπει μία ανυπέρβλητη οικειότητα και γοητεία στην καθ’ ημάς πραγματικότητα. Ως αναγνώστες αισθανόμαστε πως ο συγγραφέας διηγείται μία οικογενειακή ιστορία που θα μπορούσε να είναι η δικιά μας ή έστω κάποιου γείτονα ή συγγενή μας. Να την έχουμε ακούσει να μας την διηγούνται φίλοι μας. Νιώθουμε, με άλλα λόγια, τμήμα του κόσμου που περιγράφει ο Φράνζεν.

Η διαχρονικότητα των καταστάσεων που βιώνουν οι ήρωες του είναι ίσως ο βασικός λόγος που Οι Διορθώσεις του Τζόναθαν Φράνζεν διαβάστηκαν από χιλιάδες αναγνώστες, όχι μόνο στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, αφού το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες αλλά απόλαυσε, επίσης, πολύ καλές κριτικές στον λογοτεχνικό χώρο με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα του 21ου αιώνα. Ο Φράνζεν βραβεύτηκε με το Εθνικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το συγκεκριμένο έργο το οποίο έγινε η αφορμή να γνωρίσουν δημοσιότητα και τα υπόλοιπα, προηγούμενα και επόμενα, έργα του, αλλά να γίνει ευρέως γνωστός και ο ίδιος.

Οι Διορθώσεις του Τζόναθαν Φράνζεν
Πηγή: lithub.com

Οι Διορθώσεις του Τζόναθαν Φράνζεν αναφέρονται στην ιστορία μίας αστικής οικογένειας από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ από τα μέσα μέχρι σχεδόν τα τέλη του περασμένου αιώνα. Πρόκειται για ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, την Ένιντ και τον Άλφρεντ, και τα τρία μεγάλα παιδιά τους: τον Γκάρυ, τον Τσιπ και την Ντενίς. Η Ενίντ προσπαθεί να ενώσει τα μέλη μίας οικογένειας που το καθένα τους αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα. Πρόκειται για ζητήματα και δυσκολίες της καθημερινότητας που πολλοί άνθρωποι αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να βιώνουν στον Δυτικό Κόσμο τουλάχιστον. Ο Γκάρυ είναι επιτυχημένος τραπεζίτης αλλά έχει προβλήματα με το αλκοόλ. Η Ντενίς είναι καλή σεφ αλλά μπλέκει ερωτικά με παντρεμένο και ο Τσιπ χάνει κάποια στιγμή τη δουλειά του ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο και αποτυγχάνει παταγωδώς να συγγράψει ένα σενάριο για τον κινηματογράφο. Επιπλέον, ο Αλφρέντ πάσχει από πάρκινσον και, παρά την κατάσταση του, προσπαθεί να επιβάλλει τις αρκετά αναχρονιστικές απόψεις του στα παιδιά του.

Οι ερωτικές σχέσεις, οι εύθραυστοι οικογενειακοί δεσμοί, οι ασθένειες, η κατάθλιψη, το αμερικανικό όνειρο, οι ατομικές επιτυχίες και, κυρίως, οι αποτυχίες στην προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων των ατόμων: Οι Διορθώσεις του Τζόναθαν Φράνζεν καταπιάνονται με όλα αυτά. Η αξία του μυθιστορήματος του δεν έγκειται απλά στην θεματική του αλλά στην μαεστρία και στην αμεσότητα με την οποία γράφει ο Φράνζεν. Η λεπτομερής περιγραφή περιστατικών, συναισθημάτων ακόμη και των πιο απλών κινήσεων του σώματος μας, όταν εκφραζόμαστε, περιλαμβάνονται στα δυνατά σημεία του συγγραφέα.

Οι Διορθώσεις του Τζόναθαν Φράνζεν είναι ένα από τα πέντε μυθιστορήματα που έχει ως τώρα γράψει. Ωστόσο, έχει συγγράψει δοκίμια καθώς και διηγήματα. Όσο για τον τίτλο, που ίσως είναι λιγάκι αδόκιμος για λογοτεχνικό έργο, του πιο διάσημου μυθιστορήματος του, θα πρέπει ο αναγνώστης να κάνει υπομονή μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου όπου κατανοεί το νόημα του όρου. Μέχρι το σημείο εκείνο θα έχει απολαύσει ένα εξαιρετικά καλογραμμένο χρονικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μουράτης

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;