Ο ταξιδιάρικος Νίκος Καζαντζάκης μας παρασύρει

Πηγή: www.youtube.com / Καζαντζάκης

Tα βιβλία που έχει γράψει ο Νίκος Καζαντζάκης, πάρα πολλά, η θεματική του γεμάτη αντιπαραθέσεις και ποικιλομορφία. Οι συστάσεις είναι περιττές για τον ογκόλιθο της λογοτεχνίας. Δεν υπάρχει Έλληνας, που να μην γνωρίζει τον Κρητικό δημιουργό. Οι τίτλοι των μυθιστορημάτων του κοσμούν τις βιβλιοθήκες σε όλη την ελληνική επικράτεια και κάθε πολίτης έχει διαβάσει τουλάχιστον ένα απόσπασμα έργου του. Το συγγραφικό κληροδότημα του Κρητικού καλλιτέχνη παρουσιάζει μια αξεπέραστη ευρύτητα σε ύφος και ιδίωμα. Δοκίμια, μυθιστορήματα, μεταφράσεις, ποιήματα, θεατρικά έργα, παιδικά παραμύθια είναι κάποια από τα είδη με τα οποία καταπιάστηκε ο μεγάλος δημιουργός.

Η μεγαλύτερη κειμενική παραγωγή του κορυφαίου λογοτέχνη υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των ταξιδιωτικών του περιηγήσεων. Είναι γνωστά τα “Ταξιδεύοντας” του Καζαντζάκη. Οι τοποθεσίες που επισκέφτηκε εκτείνονται σε όλη την υφήλιο και διαθέτουν μία πολυπολιτισμική ταυτότητα. Tα διηγήματα του περιγράφουν με γλαφυρότητα και παραστατικότητα όλα τα μέρη που εξερεύνησε. Η επιλογή των λέξεων και η ποιητική προσέγγιση της γραφής μεταφέρει τον αναγνώστη σε κάθε χώρα που περιπλανήθηκε ο γιος του “Καπετάν Μιχάλη”. Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία, Ρωσία, Κίνα, Ιεροσόλυμα, είναι οι χώρες που κυριαρχούν στο ταξιδιωτικό ημερολόγιο του κρητικού συγγραφέα. Φυσικά, τα δημιουργήματα του Νίκου Καζαντζάκη εμπεριέχουν αυτοβιογραφικές αναφορές και εμπειρίες από τις περιηγήσεις του.

Το έργο του κρητικού συγγραφέα αποτελεί αποθέωση του ταξιδιωτικού μυθιστορήματος. Σκηνές ζωντανεύουν μέσα από προτάσεις και χαρακτήρες αποκτούν σάρκα στις ιστορίες του καλλιτέχνη. Οι πολλαπλές ιδιότητες του ανθρώπου που κατασκεύασε την “Ασκητική”  παραχωρούσαν δικαιώματα και τον διευκόλυναν να γνωρίζει νέους τόπους. Ακόμη, η επικοινωνία με ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών διεύρυνε τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις προσλαμβάνουσες του μεγάλου δημιουργού. Η υπηρεσία του ως υπουργός ανευ χαρτοφυλακίου προϋπέθετε πολλά ταξίδια και ατελείωτες συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη οπότε όλη αυτή η διαδικασία αποτέλεσε έμπνευση και ενίσχυσε το πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη.

Καζαντζάκης
Νίκος Καζαντζάκης

Αναφορικά με τις περιγραφές των γραπτών εντοπίζουμε μοναδικότητα και αμεσότητα, που περιστοιχίζεται από καίρια επιλογή λέξεων και συντακτική αρτιότητα. Ένας λογοτεχνικός ταξιδιωτικός οδηγός που δελεάζει κάθε αναγνώστη να επισκεφτεί τις χώρες και τις πόλεις που πραγματεύεται. Οι μυρωδιές, οι εικόνες, η σκιαγράφηση των χαρακτήρων και ο μαγικός κόσμος που σχηματίζεται μέσα από την όσμωση όλων αυτών των στοιχείων διεγείρουν τις αισθήσεις και εντείνουν την περιέργεια οποιουδήποτε ασχοληθεί με τα συνθέματα του κρητικού λογοτέχνη.

Η μεγαλύτερη εντρύφηση στα κείμενα του συγγραφέα των  “Αδερφοφάδων” εμπλουτίζει τις γνώσεις που θα μπορούσε να αποκομίσει κάποιος για κάθε γεωγραφικό μέρος του ελλαδικού χώρου και δημιουργεί μία ιστορική βάση δεδομένων για κάθε τόπο. Αυτό πραγματοποιείται με έντεχνο τρόπο και όλη αυτή η πληροφορία μεταφέρεται αβίαστα και με ευχάριστη διάθεση. Όλα τα έργα που τιτλοφορούνται “Ταξιδεύοντας” διακρίνονται από μία γλαφυρότητα και παραστατικότητα αναφορικά με τις περιγραφές τους και μεταφέρουν τον αναγνώστη σε μαγικά μονοπάτια από επαρχίες, μεγαλουπόλεις ευρωπαϊκών χωρών, χώρους λατρείας και άλλες τοποθεσίες. Ο συνδυασμός των συναισθημάτων με την εικονοποιΐα που κατακλύζει τη γραφή του παρουσιάζει ονειρικές τοποθεσίες που λειτουργούν συνειρμικά ανάλογα με τις προσλήψεις και τις αντιλήψεις του κάθε αναγνώστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καζαντζάκης
Πηγή: iscreta.gr / Καζαντζάκης

Αν, λοιπόν, πέσει στα χέρια σας κάποιο έργο του κοσμογυρισμένου συγγραφέα ανοίξτε το και αφεθείτε στη μαγεία του λόγου του. Όπως υποστήριζε και ο ίδιος η απώτερη επιθυμία του ήταν η υβριδική σχέση πνεύματος και σώματος για την τελειότητα του ανθρώπου, για την θέωσή του. Τα λόγια του κατασκευάζουν πνευματικά μέρη του πραγματικού κόσμου και εσωκλείουν τόσο δυνατά νοήματα που η ύλη συναντά το πνεύμα και αντίστροφα. Τολμήστε, λοιπόν, να ταξιδέψετε στους κόσμους του μεγάλου κρητικού καλλιτέχνη και να γεμίσετε εικόνες και αισθήσεις. Μία λογοτεχνική, εικονική, ταξιδιωτική πραγματικότητα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χάρης Παπαεμμανουήλ

Ένας παρατηρητής του χαμένου χρόνου μέσα σε μία διασκεδαστική κοινωνία!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;