Ο Πύργος του Δροσίνη στις Γούβες

Πύργος Δροσίνη
Πηγή: kastra.eu

Το χωριό Γούβες βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Ιστιαία. Το έδαφος στο οποίο είναι χτισμένο σχηματίζει μια μεγάλη φυσική λακκούβα, ένα βαθούλωμα, κι αυτό έδωσε στο χωριό το όνομά του.

Σε ένα βραχώδες ύψωμα, όχι πολύ μακριά από το κέντρο του χωριού, υψώνεται ένα διώροφο πέτρινο κτίσμα με δύο κυλινδρικούς πύργους, που αποπνέει έναν Μεσαιωνικό αέρα και μια επιβλητικότητα ασυνάρτητη με το τριγύρω περιβάλλον. Αυτός, λοιπόν, είναι ο «Πύργος του Δροσίνη» όπως λέγεται, καθώς ο μεγάλος λογοτέχνης και διανοούμενος πέρασε αρκετές στιγμές της ζωής του στο μεγαλόπρεπο αυτό κτίσμα γράφοντας.

Η ιστορία του Πύργου 

Ο Πύργος χτίστηκε κάπου στις αρχές του 19ου αιώνα από τον τότε Τούρκο ιδιοκτήτη του, Ιμπραήμ Αγά. Βέβαια, την ανέγερση ανέλαβε ο σκλάβος του Ιμπραήμ, Αχμέτ. Όπως λέει η παράδοση, μετά το τέλος της ανέγερσης ο σκλάβος αρχιμάστορας αφέθηκε ελεύθερος.

Ο πύργος αποτελείται από ένα κεντρικό, διώροφο, ορθογώνιο οικοδόμημα με εσωτερικές διαστάσεις 5✖5 μ περίπου. Το πάχος των τοίχων είναι γύρω στο 1 μέτρο. Οι δύο γωνίες του κτιρίου, η νοτιοδυτική και η βορειοανατολική, έχουν διαμορφωθεί σε στρογγυλούς πύργους με τυφεκιοθυρίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πύργος Δροσίνη
Πηγή: thegreektraveller.com

Το 1831 μετά την απελευθέρωση και την φυγή του Ιμπραήμ Αγά, όλο το τσιφλίκι του στις Γούβες, συμπεριλαμβανομένου και του Πύργου, πουλήθηκε στους: Αλέξανδρο Δεσύλλα και Βαπτιστή Δρόσο. Ύστερα, το 1833 πέρασε στην κατοχή του Κωνσταντίνου Πετροκόκκινου, παππού του Δροσίνη από την πλευρά της μητέρας του.

Πολλά ήταν τα καλοκαίρια που πέρασε ο Δροσίνης στον Πύργο αυτόν και έγραψε αρκετά από τα ποιήματά του, όπως το «Μοιρολόι της Όμορφης», που μιλάει για την Ευμορφία Κόλλια, ή αλλιώς Μορφούλα, τον πρώτο νεανικό έρωτα του ποιητή.

Θρύλοι για τον Πύργο  

Πολλοί είναι και οι θρύλοι που «στοιχειώνουν» τον Πύργο των Γουβών. Ο πιο δημοφιλής απ’ αυτούς είναι εκείνος που θέλει το αίμα ενός Άραβα υπηρέτη του αιμοσταγούς Ιμπραήμ Αγά, να έχει μείνει ανεξίτηλο στους τοίχους του Πύργου, μετά τον σφαγιασμό του από τον αφέντη του. Άλλοι θρύλοι συνδέουν το χώρο γύρω από τον Πύργο με την εμφάνιση περιπλανώμενων μορφών, θύματα κι αυτά του Ιμπραήμ, που η παράδοση τον θέλει γενικότερα τυραννικό και σκληρό με τους υπηρέτες του.

Σήμερα

Σήμερα ο πύργος ανήκει στον δήμο Αρτεμισίου και στις αίθουσές του εκτίθενται έργα λαϊκής τέχνης από την ευρύτερη περιοχή.

Η κύρια είσοδος του Πύργου, στην αρχική μορφή του, βρισκόταν στον δεύτερο όροφο και ο επισκέπτης είχε πρόσβαση σ’ αυτή μέσω μιας ξύλινης σκάλας. Σήμερα μπορεί κανείς να εισέλθει και από το ισόγειο. Το όλο οίκημα έχει πρόσφατα ανακαινιστεί χωρίς όμως να χάνει τίποτα από την γοτθική «εσάνς» του, ενώ στο εσωτερικό του εκτίθενται πολλά προσωπικά αντικείμενα του Γεώργιου Δροσίνη όπως και πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.

Πύργος Δροσίνη
Πηγή: hellenicaworld.com

 

Πηγές:

Πύργος Δροσίνη https://www.eviagreece.gr/item/pirgos-drosinhi/

Πύργος Δροσίνη ή Πύργος Γουβών https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=drosini


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Πέττας

Λέγομαι Κωνσταντίνος Πέττας. Σπουδάζω Φιλολογία στο ΕΚΠΑ, στο τμήμα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών σπουδών. Ζω στον κόσμο της λογοτεχνίας, μου αρέσει να τη μελετώ, να στοχάζομαι μαζί της, να μοιράζομαι τη μαγεία της. Α! Έχω γράψει και ένα βιβλίο- προς το παρόν...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;