Ο Φρέντρικ Μπάκμαν και η συγκινητική νουβέλα για την άνοια και τα γηρατειά

Φρέντρικ Μπάκμαν
Το εξώφυλλο του βιβλίου. Πηγή εικόνας: storiesmusicandthoughts.wordpress.com

Ο Φρέντρικ Μπάκμαν τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του με τα μυθιστορήματα και τις νουβέλες του. Το βιβλίο του «Ο δρόμος για το σπίτι γίνεται όλο και πιο μακρύς» είναι μια συγκινητική νουβέλα που μιλάει για την άνοια και τα γηρατειά. Ο Φρέντρικ Μπάκμαν στην νουβέλα δίνει ζωή στους οικογενειακούς δεσμούς. Σχέσεις άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους αυτές του παππού-εγγονού και πατέρα-γιου. Στις λίγες σελίδες του βιβλίου διαβάζουμε για την τρίτη ηλικία, τις ασθένειες του εγκεφάλου και τις στιγμές που ζούμε με τους πολύ αγαπημένους μας ανθρώπους.

Η υπόθεση του βιβλίου

Ο Νούα και ο παππούς του κάθονται σε ένα παγκάκι σε μια μικρή πλατεία. Ο παππούς και ο εγγονός είναι πολύ αγαπημένοι μεταξύ τους. Αστειεύονται, συζητάνε ενώ μοιράζονται την αγάπη τους για τα μαθηματικά. Ωστόσο κάθε φορά που γίνεται κάτι η πλατεία όλο και μικραίνει και ο δρόμος για το σπίτι γίνεται όλο και πιο μακρύς. Τα πρόσωπα και τα αντικείμενα στην πλατεία γίνονται πιο οικεία. Ο παππούς προετοιμάζει τον Νούα για το αναπάντεχο «τέλος» που έρχεται.

Οι κουβέντες του παππού γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένες ενώ οι ερωτήσεις προς τον εγγονό του, Νούα, συνεχώς επαναλαμβάνονται. Από την άλλη μεριά οι αναμνήσεις του παππού για την αγαπημένη του σύζυγο συνεχώς επανέρχονται. Τα νεανικά χρόνια τους, η γνωριμία, η πρόταση γάμου και οι στιγμές που πέρασαν μαζί. Είναι φανερό ότι η γιαγιά δεν έφυγε ποτέ από την σκέψη του παππού.

Από το blog στο βιβλίο

Αρχικά ο Φρέντρικ Μπάκμαν δημοσίευσε αυτό το κείμενο στο blog του ωστόσο η απήχηση που είχε ήταν ιδιαίτερα συγκλονιστική. Η ιστορία του Νούα και του παππού δεν έμεινε εκεί και αμέσως έγινε βιβλίο. Ένα μερίδιο από τα δικαιώματα δίνεται στο ίδρυμα Hjärnfonden για μελέτη και έρευνα στις ασθένειες του εγκεφάλου.

Ο Φρέντρικ Μπάκμαν (Fredrik Backman). Πηγή εικόνας: menshouse.gr

Η ιστορία του Νούα και του πάππου έχει συγκινήσει πολλούς αναγνώστες. Όσοι είχαν ή έχουν ηλικιωμένους στο σπίτι σίγουρα θα ταυτιστούν. Πόσο μάλλον όταν τα αγαπημένα μας πρόσωπα οδεύουν προς τη δύση της ζωής τους και εμείς σιωπηρά τους αποχαιρετάμε ενώ βρίσκονται ακόμα ανάμεσά μας. Ο Φρέντρικ Μπάκμαν στη νουβέλα του εξυψώνει την αξία της ζωής και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον Φρέντρικ Μπάκμαν

Ο Φρέντρικ Μπάκμαν γεννήθηκε το 1981 στη Στοκχόλμη και είναι ο πιο δημοφιλής σύγχρονος Σουηδός συγγραφέας. Όλα τα μυθιστορήματά του είναι πνευματώδη και συγκινητικά ταυτόχρονα, αποτυπώνουν ιδιαίτερες ιστορίες απλών ανθρώπων και μεταδίδουν μηνύματα ανθρωπιάς και αισιοδοξίας.

Έγινε γνωστός παγκοσμίως χάρη στο μυθιστόρημά του «Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Οβ», που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έγινε ταινία. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Κέδρος, σε νέα μετάφραση, το 2021. Το μυθιστόρημά του «Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη» έγινε bestseller όπου εκδόθηκε και παρέμεινε για πολλούς μήνες στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των New York Times. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος και αποτέλεσε την εκδοτική έκπληξη του 2017.

Το 2018 από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το επίσης bestseller του συγγραφέα, που έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, «Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ». Ακολούθησαν οι νουβέλες του «Συμφωνία ζωής» το 2019 και «Κάθε πρωί ο δρόμος για το σπίτι γίνεται όλο και πιο μακρύς» το 2020. Το τελευταίο του μυθιστόρημα «Άνθρωποι με άγχος» (Κέδρος, 2020) μεταφράζεται σε 30 γλώσσες και γνωρίζει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. Tα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 46 γλώσσες και έχουν πουλήσει συνολικά πάνω από 13 εκατομμύρια αντίτυπα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;