Ο έρωτας και ο θάνατος στον Λόρκα

 

Ο έρωτας και ο θάνατος
Πηγή: apodyoptes.com

Ο έρωτας και ο θάνατος ως τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα στη ζωή των ανθρώπων. Δύο καταστάσεις που ενίοτε – και σίγουρα πολύ συχνά στα έργα του Λόρκα – εμπλέκονται και η μία γίνεται η αιτία της άλλης.

Ο Ματωμένος Γάμος (Bodas de Sangre στα ισπανικά) είναι από τα γνωστότερα θεατρικά έργα του – διασημότερου ίσως – Ισπανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα (αν και διέθετε και άλλες καλλιτεχνικές ιδιότητες και ταλέντα) Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Πρόκειται για έργο που έχει ανέβει πολλές φορές στην ελληνική θεατρική σκηνή. Ωστόσο, εδώ θα μας απασχολήσει ως ένα λογοτεχνικό κείμενο που μπορεί να αναγνωστεί όπως οποιοδήποτε μυθιστόρημα. Η διαλογική μορφή του – όπως και κάθε θεατρικού κειμένου – βοηθάει, ανάμεσα σε άλλα, να διαβαστεί γρήγορα. Ανάμεσα στους διαλόγους, παρεμβάλλονται πολλά έμμετρα κομμάτια που κάνουν την ανάγνωση πιο ευχάριστη και δίνουν στο κείμενο ποιητικό χαρακτήρα.

Ο έρωτας και ο θάνατος
Πηγή: dromospoihshs.home.blog

Ο έρωτας και ο θάνατος είναι κυρίαρχοι στο Ματωμένο Γάμο, διαφεντεύουν τη ζωή των πρωταγωνιστών και ορίζουν τη μοίρα δύο οικογενειών που ζούνε στο νότο της Ισπανίας, στην Ανδαλουσία, τόπο καταγωγής του μεγάλου ποιητή. Κοινωνία αγροτική, συντηρητική, μέσα στις παραδόσεις όπου τα προσωπικά πάθη των ανθρώπων είναι έντονα και καθοδηγούν τις πράξεις τους, μέχρι θανάτου.

Ένας θαμμένος, αλλά όχι λησμονημένος, έρωτας έρχεται τυχαία στην επιφάνεια και δυναμιτίζει τις ζωές δύο οικογενειών. Ο Λεονάρντο συναντάει έναν παλιό του έρωτα την ημέρα του γάμου της και τη στιγμή εκείνη όλα αλλάζουν τροπή για να καταλήξουν τραγικότερα μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες. Ο έρωτας και ο θάνατος θα σημαδεύσουν τις ζωές όλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως και σε άλλα έργα του Λόρκα, πέρα από τα πραγματικά πρόσωπα, στην ιστορία εμφανίζονται με μορφή ανθρώπου και άλλες δυνάμεις όπως το φεγγάρι και ο θάνατος, οι οποίες διαμορφώνουν ένα σκηνικό που κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία ή το παραμύθι. Ακόμη και αντικείμενα, μαχαίρια και σπαθιά, εμφανίζονται συχνά στο Ματωμένο Γάμο, όπως και σε άλλα έργα του Λόρκα, ως εργαλεία θανάτου αλλά και ως σύμβολα μίας εποχής όπου η τιμή της οικογένειας ήταν αδιαπραγμάτευτη.

Ο Ματωμένος Γάμος καθιέρωσε τον Λόρκα παγκοσμίως. Γράφτηκε το 1933, λίγα χρόνια πριν τον Ισπανικό εμφύλιο, σε μία εποχή όπου ο Λόρκα στρέφονταν περισσότερο στο θέατρο και “άφηνε” την ποίηση. Μαζί με τα έργα του Γιέρμα και Το Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα θεωρείται ότι αποτελούν μία τριλογία με το ίδιο μοτίβο: ο έρωτας και ο θάνατος στο νότο της Ισπανίας που θα μπορούσε να είναι ο νότος οποιασδήποτε μεσογειακής χώρας. Αν θα θέλαμε να περιγράψουμε με δύο λέξεις το έργο αυτό του Λόρκα, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είναι ένα δράμα, μία τραγωδία, πολύ κοντά στην αρχαιοελληνική τους σημασία.

Για την ιστορία, ο Λόρκα γεννήθηκε στη Γρανάδα της Ανδαλουσίας το 1898 και δολοφονήθηκε από τους Φαλαγγίτες το 1936.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μουράτης

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;