Athens
24°
mist
Υγρασία: 94%
Άνεμος: 1m/s Ν-ΝΑ
Ανώτερη 23 • Κατώτερη 21
Weather from OpenWeatherMap

Ο Αντίχριστος του Νίτσε

O Φρίντριχ Νίτσε (1844-1900) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, αλλά και φιλόλογος, συνθέτης και ποιητής. Ο “Αντίχριστος” είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα του, που προβάλει τον θάνατο του θεού ως μια επιστροφή στην δύναμη του ίδιου του ανθρώπου. Στον θάνατο του θεού, επίσης, αντανακλάται η δημιουργία ενός νέου συστήματος αξιών, που βασίζεται στην επίγεια ζωή, στο τώρα που ζούμε, και όχι σε κάποια μετά θάνατον.

Για τον Νίτσε ο θεός οφείλει να πεθάνει, προκειμένου ο άνθρωπος να εξελιχθεί. “Ίσως ο άνθρωπος να ανεβαίνει συνέχεια προς τα πάνω, από την στιγμή που δεν θα τρέχει πίσω από έναν θεό” (Baroni C., 1986). Εναποθέτοντας τις ελπίδες σε μια ανώτερη ύπαρξη και προβάλλοντας τις αδυναμίες σε μια άλλη κακόβουλη, τα εμπόδια για την ανθρώπινη εξέλιξη αυξάνουν. Με διαφορετικά λόγια, αν δεν αποδεχτούμε ότι η αδυναμία είναι δική μας πώς θα μπορέσουμε να την αλλάξουμε; Κι αν δεν πιστέψουμε στην δύναμη του ίδιου του ανθρώπου, πώς θα καταφέρουμε να τον βελτιώσουμε;

Έτσι, τα βάσανα και οι περιορισμοί οφείλουν να αγκαλιάζονται, αντί να απορρίπτονται μέσω μιας θρησκευτικής τοποθέτησης, η οποία ουσιαστικά συνιστά άμυνα αυτών. Ταυτόχρονα, οι πιο ποθητές καταστάσεις καταδιώκονται από την θρησκεία ως αμαρτίες, όμως αυτές ανήκουν εξίσου στην ανθρώπινη φύση και πρέπει να αναγνωριστούν. “Στην χριστιανική θρησκεία οφείλεται το μίσος προς την περηφάνια, την ελευθερία, το θάρρος και προπάντων προς τις αισθήσεις των απολαύσεων και της χαράς”.

Ο Νίτσε επιθυμεί από τον άνθρωπο να κοιτάξει τον εαυτό του, να αποδεχτεί τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, σαν κομμάτια που του ανήκουν. Από την θρησκεία λείπει η υποχρέωση να κρίνουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας και να τους θεωρούμε σαν πηγή αξιών. Ωστόσο, η αυτογνωσία και η συμφιλίωση με την ανθρώπινη μοίρα είναι σημαντικές, γι’ αυτό και η θρησκεία συνιστά για τον ίδιο τεράστιο εμπόδιο ανάπτυξης. Κρίνουμε λοιπόν τους εαυτούς μας στο εδώ και το τώρα, προκειμένου να βελτιωθούμε και δεν περιμένουμε μια μεταθανάτια κρίση, η οποία όχι μόνο είναι αμφίβολο αν υπάρχει, αλλά ακόμη κι αν το κάνει, δεν διορθώνει καθόλου τα πράγματα την στιγμή που συμβαίνει.

Παράλληλα με την αποδοχή, σημαντικό ρόλο παίζει και η προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αδυναμίες του εαυτού, να αναπτυχθεί το ανθρώπινο δυναμικό και ο άνθρωπος να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του. Πρόκειται για την εξέλιξη του ανθρώπου και στο σημείο αυτό συναντούμε τον Υπεράνθρωπο του Νίτσε.

Ο Νίτσε μας λέει πως ο χριστιανισμός καταδίκασε τα ζωϊκά ένστικτα, την δύναμη και την λογική των ισχυρών ανθρώπων. Έτσι κατέληξαν ανώτερα πνεύματα να φαίνονται αμαρτωλά. “Η χριστιανική θρησκεία δεν πλησιάζει την αλήθεια πουθενά και μόλις η πραγματικότητα την πλησιάσει αυτή λιποψυχά”. Για τον Νίτσε η θρησκεία είναι επίσης θανάσιμος εχθρός της επιστήμης και ως εκ τούτου της απόκτησης γνώσης, που συνιστά κλειδί της ανθρώπινης εξέλιξης.

Θα κλείσουμε το κείμενο σημειώνοντας πως ο “Αντίχριστος” του Νίτσε είναι ένα φιλοσοφικό έργο που αξίζει να διαβάσει κανείς, ασχέτως της θρησκευτικής του τοποθέτησης. Οι υπαρξιακές ιδέες που κρύβονται πίσω από τις γραμμές χαρακτηρίζονται από καθολικότητα κι εξάλλου αυτές είναι που φέρουν την μεγαλύτερη σπουδαιότητα στο έργο. Υποστηρίζονται, μάλιστα, από την σύγχρονη υπαρξιακή και ανθρωπιστική ψυχολογία (έννοιες όπως αυτογνωσία, αυτοπραγμάτωση, αποδοχή συναντώνται ευρέως στην ψυχολογία) ως σημαντικά βήματα για την βελτίωση του ανθρώπου. Ο λόγος του Νίτσε εγείρει προβληματισμούς γύρω από την ζωή και τον θάνατο, τους ανθρώπους γενικά, αλλά και τον εαυτό ειδικότερα. Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρθηκαν κάποια κεντρικά θέματα του έργου, αλλά φυσικά η ολοκληρωμένη ανάγνωση αυτού έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα. Κυρίως μάλιστα για τους αναγνώστες που αρέσκονται στην υπαρξιακή αναζήτηση και αυτοβελτίωση, ο “Αντίχριστος” αποτελεί μια καλή αναγνωστική επιλογή.

Πηγές:

Φρίντριχ Νίτσε, Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ, μετάφραση Ελένη Καλκάνη, εκδόσεις ΔΑΜΙΑΝΟΣ.

Baroni G., Ο ΝΙΤΣΕ μπροστά στο πρόβλημα του θεού, μετάφραση Ραφτόπουλος, εκδόσεις ΔΑΜΙΑΝΟΣ.


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πτυχιούχος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Η αγάπη μου για τη λογοτεχνία είναι μάλλον αθεράπευτη και γι' αυτό δεν την αφήνω ποτέ σε ησυχία.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG