Η πολυδιάστατη προσωπικότητα της Ντόρις Λέσινγκ

Ντόρις Λέσινγκ
Πορτραίτο της σπουδαίας συγγραφέως. Πηγή εικόνας: bookpress.gr

Η Ντόρις Λέσινγκ υπήρξε μια πολυδιάστατη προσωπικότητα για τη παγκόσμια λογοτεχνία. Η Ντόρις Λέσινγκ τόλμησε να μιλήσει μέσα από τα έργα της για την γυναικεία καταπίεση και τις φυλετικές διακρίσεις σε εποχές που οι κλειστές και συντηρητικές κοινωνίες απέφευγαν να το αναφέρουν. Το Νόμπελ λογοτεχνίας ήταν για την Βρετανίδα συγγραφέα μια επιβράβευση για αυτά που τόλμησε να δημιουργήσει στη ζωή της. Η Ντόρις Λέσινγκ έδωσε στο αναγνωστικό κοινό διαμάντια της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Η ζωή της Ντόρις Λέσινγκ

Πολλοί θα αναρωτιούνται τι το σπουδαίο έκανε αυτή η συγγραφέας. Κάποιοι μπορεί να γνωρίζουν για το έργο της και ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που ξέρουν για την σπουδαία ζωή της.

Η Ντόρις Λέσινγκ γεννήθηκε στο Κερμανσάχ της Περσίας (σημερινό Ιράν) το 1919 ως Ντόρις Μέι Τάυλερ. Η οικογένεια βρισκόταν εκεί λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα της. Αργότερα, όταν η Ντόρις Λέσινγκ ήταν πέντε ετών μετακόμισε στην τότε Βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας (σημερινή Ζιμπάμπουε) με την οικογένεια της με την προοπτική του πλουτισμού από την εκμετάλλευση καλλιεργειών καλαμποκιού. Η ζωή της από νεαρή ηλικία ήταν σε ένα αυστηρά θρησκευτικό πλαίσιο με πολλούς περιορισμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψει στα 14 της το σχολείο και να συνεχίσει από μόνη της την μόρφωση της. Η Ντόρις Λέσινγκ έδειξε από μικρή ηλικία την κλίση της προς την συγγραφή.

Ντόρις Λέσινγκ
Η Λέσινγκ σε νεαρή ηλικία. Πηγή εικόνας: literature.gr

Παντρεύτηκε δύο φορές στη ζωή της. Ο πρώτος της γάμος έγινε όταν ήταν 19 ετών με τον Φρανκ Γουισντομ. Με τον πρώτο της σύζυγο απέκτησε δύο παιδιά. Όμως Ο έγγαμος βίος δεν ευδοκίμησε διότι η επιλογή συζύγου προήλθε από τους γονείς της και όχι από την ίδια. Έτσι το 1943 άφησε την οικογένειά της και εγκαταστάθηκε σε δικό της σπίτι. Λίγο καιρό αργότερα έρχεται σε επαφή με κομμουνιστές διανοούμενους. Τούτη η επαφή θα την φέρει πιο κοντά στην μαρξιστική ιδεολογία. Σ’ αυτό τον κύκλο θα γνωρίσει τον δεύτερο σύζυγο της, τον Ανατολικογερμανό διπλωμάτη Γκόντφρηντ Λέσινγκ με τον οποίο θα αποκτήσει ένα γιο. Λίγο καιρό αργότερα και όντας τριάντα θα χωρίσει από τον Λέσινγκ και μαζί με τον μικρότερο γιο της θα μετακομίσει στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης  Σου δίνουμε τον τίτλο, βρες τον συγγραφέα;
Advertisements
Ad 14

Οι σχέσεις της με το Κομμουνιστικό Κόμμα θα κλονιστούν το 1956 μετά την βίαιη εισβολή των Σοβιετικών στην Ουγγαρία. Παρόλα αυτά δεν απαρνήθηκε ποτέ τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω της. Πολλοί είναι αυτοί που χαρακτήρισαν την Λέσινγκ ως μια αντισυμβατική προσωπικότητα. Ήταν ένας θαρραλέος άνθρωπος. Μία επαναστάτρια της διπλανής πόρτας.

2007: Η χρονιά που θα τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Το 2007 ήταν μια σημαντική χρονιά για το έργο της Λέσινγκ. Η Σουηδική Ακαδημία την τίμησε και της απένειμε το βραβείο Νόμπελ με τον χαρακτηρισμό «επική αφηγήτρια της γυναικείας εμπειρίας». Η συγγραφέας είχε μιλήσει αρκετές φορές στα βιβλία της για την θέση της γυναίκας.

Η Ντόρις Λέσινγκ κρατώντας το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (2007). Πηγή εικόνας: tanea.gr

Ήταν 88 ετών όταν έλαβε το βραβείο και αυτό την κατέστησε ανάμεσα στους γηραιότερους συγγραφείς που πήραν Βραβείο Νόμπελ. Λίγα χρόνια αργότερα η Ντόρις Λέσινγκ άφησε την τελευταία της πνοή στις 17 Νοεμβρίου 2013 σε βαθύ γήρας. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι όνομα της μπήκε στο Πάνθεον των καλύτερων συγγραφέων της υφηλίου.

Τα έργα της Ντόρις Λέσινγκ

Το πρώτο βιβλίο της είχε τίτλο «Τραγουδάει το χορτάρι» (1950). Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι το βιβλίο θα σημειώσει επιτυχία. Το «Τραγουδάει το χορτάρι» αναφέρεται στις διαφυλετικές σχέσεις στη Νότια Ροδεσία παρακολουθώντας την ζωή της λευκής Νοτιοαφρικανής Μαίρης Τέρνερ.

Πηγή εικόνας: passepartoutreading.gr

Ακολούθησε η πενταλογία «Τα παιδιά της βίας» ενώ το 1962 κυκλοφορεί ακόμα ένα εξίσου σημαντικό βιβλίο της, «Το χρυσό σημειωματάριο». Το βιβλίο κέρδισε το βραβείο Prix Médicis Étranger το 1976. Επιπλέον, «Το χρυσό σημειωματάριο» έμεινε για έναν ακόμη λόγο στη ψυχή του αναγνωστικού κοινού καθώς ονομάστηκε ως η βίβλος των φεμινιστριών. Ωστόσο αυτό που μας κερδίζει στο «Χρυσό σημειωματάριο» είναι ότι θεωρείται ένα από τα μείζονα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα. Αλλά γνωστά και αξιόλογα μυθιστορήματα της είναι «Οι αναμνήσεις ενός επιζώντα» (1974), «Σικάστα» (1979), «Η καλή τρομοκράτισσα» (1985) και «Το πέμπτο παιδί» (1988).

Διαβάστε επίσης  Το Διπλό Αστέρι: "ένα πραγματικά καθηλωτικό πολιτικό θρίλερ στο διάστημα"

 

Πηγές

Αστραπέλλου, Μ. (2008). Ντόρις Λέσινγκ: Η «επαναστάτρια» της λογοτεχνίας. Ανακτήθηκε από tovima.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 16/3/2022).

Πιμπλής, Μ. (2013). Ντόρις Λέσινγκ: Η συγγραφέας που τόλμησε να μιλήσει για τη γυναίκα. Ανακτήθηκε από tanea.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 16/3/2022).

Σχινά, Κ. (2013). Ντόρις Λέσινγκ: η γυναίκα που συμμετείχε σε όλα. Ανακτήθηκε από booksjournal.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 16/3/2022).

Σχινά, Κ. (2013). Η αντισυμβατική Ντόρις Λέσινγκ. Ανακτήθηκε από oanagnostis.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 16/3/2022).

Ντόρις Λέσινγκ. Ανακτήθηκε από sansimera.gr/biographies. (Τελευταία πρόσβαση στις 16/3/2022).

Ντόρις Λέσινγκ. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org. (Τελευταία πρόσβαση στις 16/3/2022).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Turkish Detective: Εγκλήματα με άρωμα… Κωνσταντινούπολης

Εγκλήματα στην ΠόληΗ σειρά The Turkish Detective είναι από εκείνες
Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Έρωτας και ψυχοθεραπεία – έννοιες ασύμβατεςΗ Κόλαση του Δάντη μοιάζει