Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Δεκέμβριος: Σας παρουσιάζουμε τις νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Αιματοβαμμένες χώρες: Η Ευρώπη μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν, Timothy Snyder

Ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ αποκαλύπτει πως από το 1933 έως το 1945 το σοβιετικό και το ναζιστικό καθεστώς σκότωσαν 14 εκατομμύρια ανθρώπους σε Πολωνία, Βαλτικές Χώρες, Λευκορωσία, Ουκρανία και δυτικές επαρχίες της Σοβιετικής Ένωσης, σε ένα γεωγραφικό χώρο που ο ίδιος αποκαλεί «αιματοβαμμένες χώρες». O Timothy Snyder κατορθώνει να αποδείξει πως η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων των δύο ολοκληρωτικών καθεστώτων δεν είχε σταλεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αλλά σε θαλάμους αερίων, εκτελέστηκε ομαδικά, ή αφέθηκε να πεθάνει από την πείνα, στη γενέτειρα του ή κοντά σε αυτή.

Καταδεικνύοντας τις προμελετημένες πολιτικές εξόντωσης του Χίτλερ και του Στάλιν, ο σπουδαίος ιστορικός γράφει ένα βιβλίο τεκμηριωμένο αλλά και βαθιά ανθρώπινο, καθώς αξιοποιεί στην έρευνα του πέρα από επίσημα έγγραφα, και γραπτές ή προφορικές προσωπικές μαρτυρίες θυμάτων, εβραίων και μη.  Το έργο Αιματοβαμμένες Χώρες διαφωτίζει μία τραγωδία της σύγχρονης ιστορίας.

Με απασχολούν εδώ τα θύματα αλλά και οι θύτες, οι ιδεολογίες και οι σχεδιασμοί, τα πολιτικά καθεστώτα και η κοινωνική πραγματικότητα. Πρόκειται για μια Ιστορία των ανθρώπων που βρήκαν τον θάνατο λόγω πολιτικών αποφάσεων που πάρθηκαν κάπου αρκετά μακριά από τον τόπο όπου κατοικούσαν, στο Βερολίνο ή στη Μόσχα. Η εμφάνιση του Χίτλερ και του Στάλιν στο προσκήνιο ήταν αυτή που μετέτρεψε τους τόπους όπου κατοικούσαν αυτοί οι άνθρωποι σε «αιματοβαμμένες χώρες», σημειώνει στον πρόλογο του ο συγγραφέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο Αιματοβαμμένες χώρες: Η Ευρώπη μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες, τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με τα βραβεία Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων (American Academy of Arts and Letters Award), Βιβλίου Ιστορίας της Ευρώπης (Prix du livre d’ Histoire de l’ Europe), Βραβείο Λειψίας σε Βιβλίο για την Κατανόηση της Ευρώπης (Leipzig Book Award for European Understanding) και Βραβείο Πολιτικής Σκέψης Χάννα Άρεντ (Hannah Arendt Prize for Political Thought) για την ιδιοφυή χρήση των πηγών και την συναρμολόγησή τους σ’ ένα πρωτότυπο μωσαϊκό.

Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα, Σταμάτης Κριμιζής

Ο ομότιμος Διευθυντής Διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Σταμάτης Κριμιζής διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο σε ιστορικές αποστολές της NASA όπως τα Voyager 1 και 2, Galileo, Ulysses, Cassini και New Horizons. Αυτή τη συναρπαστική διαδρομή διαστημικής εξερεύνησης αφηγείται στο βιβλίο με τίτλο Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, ο Δρ. Κριμιζής δήλωσε: «Είναι προφανές ότι με την εξερεύνηση του Πλούτωνα από το New Horizons ακριβώς 50 χρόνια μετά την πρώτη εικόνα από άλλον πλανήτη, τον Άρη το 1965, έκλεισε το πρώτο κεφάλαιο της εξερεύνησης του Ηλιακού μας Συστήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2017 εορτάσαμε τα 40 χρόνια από την εκτόξευση τoυ Voyager-1, που τώρα βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 21 δισ. χλμ. από τη Γη, μέσα στον Γαλαξία, και επίσης τη ‘‘βουτιά’’ του Cassini στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Είναι λοιπόν καιρός να συνοψίσουμε την αποκομιδή της νέας γνώσης για το σύστημα που αποτελεί το σπίτι μας στο απέραντο Διάστημα».

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι αναγνώστες θα μάθουν εκ των έσω πώς γεννήθηκε και υλοποιήθηκε η αποστολή Voyager, η οποία μέχρι σήμερα θεωρείται το σπουδαιότερο εγχείρημα στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης. Επίσης, θα λάβουν μικρά μαθήματα πυραυλικής επιστήμης αλλά και γνώσεις από τα ευρήματα της εξερεύνησης του μυστηριώδους Πλούτωνα και των λεγόμενων πέτρινων πλανητών.

Η αφήγηση του σπουδαίου επιστήμονα μεταφέρει το αναγνωστικό κοινό στα απρόοπτα της συνάντησης του σκάφους της αποστολής NEAR με τον αστεροειδή Έρωτα, όπως και στα πορίσματα που προέκυψαν από την αποστολή του Cassini, η οποία φανέρωσε τα μυστικά του Κρόνου και των δορυφόρων του. Ο Δρ. Κριμιζής ολοκληρώνει την αφήγησή του αποκαλύπτοντας την επόμενη αποστολή της NASA, την πιο τολμηρή στην ιστορία της. Η μοναδική εξιστόρηση του συγγραφέα γίνεται ακόμα πιο ευκολονόητη χάρη στο γλωσσάρι και το εντυπωσιακό, γεμάτο φωτογραφίες, ένθετο που συνοδεύει την έκδοση.

Παράλληλα, το Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα αποτελεί το συγγραφικό πόνημα ενός ανθρώπου που όταν ήταν μικρός συνήθιζε να παρατηρεί τον γεμάτο άστρα ουρανό από τη γενέτειρά του, τον Βροντάδο Χίου, δίχως να περνάει καν από το μυαλό του η σκέψη πως μια μέρα θα βρισκόταν στην πρώτη ομάδα εξερευνητών του Άρη, της Αφροδίτης και των πλανητών που τότε ακόμα δεν μπορούσε να αναγνωρίσει. Έτσι, το βιβλίο –που βασίζεται στο υλικό των παρουσιάσεων που ο συγγραφέας πραγματοποιεί ακούραστα με κέφι σε σχολεία όλης της Ελλάδας– αποδεικνύει πως κάποιος μπορεί να κατακτήσει μέχρι και το Διάστημα χάρη στην ακαταπόνητη προσπάθεια, την επιμέλεια και τη νόηση.

Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια – 40 μοναδικές Ελληνίδες, Κατερίνα Σχινά

Κι αν οι πραγματικές ιστορίες κάποιων κοριτσιών είναι πιο όμορφες, πιο αισιόδοξες και πιο συναρπαστικές από τα παραμύθια; Αν ο δρόμος της ζωής τους δεν αρχίζει και τελειώνει με την προσδοκία ενός ωραίου πρίγκιπα, αλλά ξετυλίγεται γεμάτος προσπάθεια, δράση, ατομικά επιτεύγματα; Δεν είναι αυτά τα ατρόμητα κορίτσια πιο γοητευτικά από τις ζαχαρένιες ηρωίδες των ταινιών; Δεν είναι το καλύτερο πρότυπο για τις μικρές αναγνώστριες που κάνουν τα πρώτα βήματα στον δρόμο της ζωής;

Σαράντα ξεχωριστές Ελληνίδες-πρότυπα ζωής προτείνει το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος με τίτλο Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια: 40 μοναδικές Ελληνίδες. Από την Καλλιπάτειρα, αθλήτρια και μητέρα Ολυμπιονικών, ως την αγωνίστρια του ’21 Μαντώ Μαυρογένους, από την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη ως την παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη, από την αξεπέραστη σοπράνο Μαρία Κάλλας ως τη διάσημη ηθοποιό Κατίνα Παξινού, από την Αγνοδίκη, την πρώτη γιατρό της αρχαιότητας, ως την πρώτη φεμινίστρια Αύρα Θεοδωροπούλου· γυναίκες που πάλεψαν για τους στόχους τους και έμειναν ονομαστές για το έργο τους θα εμπνεύσουν τις μικρές αναγνώστριες.

Επιστήμονες, καλλιτέχνιδες, συγγραφείς, αγωνίστριες της ελευθερίας, αθλήτριες, πολιτικοί που διακρίθηκαν μέσα στην ιστορία της αρχαίας, αλλά ιδίως της σύγχρονης Ελλάδας, παρουσιάζονται με σύντομα κείμενα, γραμμένα από την Κατερίνα Σχινά, σαν μικρά, όμορφα παραμύθια. Τις ιστορίες συνοδεύουν τα πορτρέτα των ηρωίδων του βιβλίου, φιλοτεχνημένα από 16 γνωστούς Έλληνες εικονογράφους, που αποδίδουν με το ιδιαίτερο εικαστικό του ύφος ο καθένας το πνεύμα και τη δυναμική προσωπικότητα αυτών των ασυμβίβαστων Ελληνίδων. Το ύφος των ιστοριών και η ποικιλία της έξοχης εικονογράφησης συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βιβλίου που διαπαιδαγωγεί τα παιδιά ιστορικά, κοινωνικά, αισθητικά.

Ένα βιβλίο απαραίτητο για κάθε παιδική βιβλιοθήκη, πηγή έμπνευσης και γνώσης για κορίτσια και αγόρια. Ένα βιβλίο που δημιουργεί υγιή πρότυπα για τα κορίτσια λίγο πριν από το ξεκίνημα της εφηβείας τους, δείχνοντας πως ο ηρωισμός, η αυτοθυσία, η γνώση, η προσπάθεια, η έμπνευση είναι εκείνα που δίνουν πραγματικό νόημα αλλά και απόλαυση στη ζωή. Ένα βιβλίο που θεμελιώνει την έννοια της ισότητας μέσα από τα ελκυστικά παραδείγματα σαράντα σπουδαίων Ελληνίδων, οι οποίες μεγαλούργησαν υπερβαίνοντας τους περιορισμούς του φύλου τους, απτόητες από τις δυσκολίες και ανένδοτες στην επιδίωξη των στόχων τους.

Που πήγε ο παππούς, Στέλλα Μιχαηλίδου

– Γιαγιά, ο παππούς πήγε στον ουρανό;

– Ναι, πήγε στον ουρανό.

Έτσι ξεκινάει το νέο βιβλίο της Στέλλας Μιχαηλίδου με τίτλο Πού πήγε ο παππούς; το οποίο προσεγγίζει με τον πλέον ευαίσθητο και κατευναστικό τρόπο το θέμα του πένθους και της διαχείρισής του από τα παιδιά και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ένα παιδί αντιλαμβάνεται την απουσία του παππού του και αναρωτιέται πού πήγε. Έτσι, κάνει ένα σωρό ερωτήσεις στη γιαγιά του, προσπαθώντας να ανακαλύψει όχι μόνο πού βρίσκεται ο παππούς αλλά και τι μορφή μπορεί να πήρε. Ευτυχώς, η γιαγιά έχει μια απάντηση για όλες τις απορίες του, βοηθώντας το να δώσει τη δική του ερμηνεία σχετικά με το πού πήγε ο παππούς…

Τα στοιχεία της φύσης, η φαντασία και η αγάπη σε όλες της τις μορφές, συνθέτουν μια ιστορία τρυφερή και ανακουφιστική, που θα αλλάξει την αντίληψη των μικρών –αλλά και των μεγάλων– αναγνωστών σχετικά με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πολύχρωμη, ζωηρή και αιθέρια εικονογράφηση του βιβλίου είναι έργο της Ισπανίδας Mariona Cabassa, η οποία κατοικεί στη Βαρκελώνη και έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 40 βιβλία για παιδιά, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί από τα ισπανικά και εκδοθεί σε άλλες γλώσσες, όπως τα πορτογαλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα κινεζικά.

Καλωσήρθατε,  Barroux

Το Καλωσήρθατε, σε κείμενο και εικονογράφηση του Barroux, είναι μια αστεία και συνάμα επίκαιρη ιστορία με σπουδαία μηνύματα για την κλιματική αλλαγή και το προσφυγικό ζήτημα, που κυκλοφορε

Τρεις πολικές αρκούδες απολαμβάνουν τη ζωή στο παγόβουνο, όταν ξαφνικά ένα κομμάτι της επιφάνειάς του αποκόβεται, με αποτέλεσμα να πλέουν αβοήθητες καταμεσής του απέραντου ωκεανού. Η ανάγκη να βρουν στεριά είναι επιτακτική…

Ταξιδεύοντας πάνω στην παγοβάρκα τους που ολοένα και μικραίνει, οι αρκούδες επιτέλους εντοπίζουν ένα κομμάτι γης όπου κατοικούν μερικές αγελάδες. Οι πολικές αρκουδίτσες ανακουφισμένες ρωτούν τις αγελάδες αν μπορούν να στήσουν το καινούργιο σπίτι εκεί, αλλά η απάντηση είναι αρνητική. Το ίδιο συμβαίνει και στα δύο νησιά που συναντούν μετά, όπου κατοικούν αντίστοιχα, ένα πάντα και δυο καμηλοπαρδάλεις.

Όλα δείχνουν πως και η τελευταία σπιθαμή της παγοβάρκας των αρκούδων θα λιώσει, όταν βρίσκουν ένα νησί ολόδικό τους! Επιτέλους, ένα μέρος για το νέο τους σπίτι! Σύντομα, αλλά ζώα ξεβράζονται εκεί. Άραγε, υπάρχει χώρος και για άλλους στο νησί των πολικών αρκούδων;

Ο ταλαντούχος Barroux, δημιουργεί τρεις αξιολάτρευτες πολικές αρκούδες και μέσα από την περιπέτεια τους θίγει τρία καίρια ζητήματα της σύγχρονης εποχής: κλιματική αλλαγή, ξενοφοβία και φιλοξενία προσφύγων. Η αλληλουχία των γεγονότων της ιστορίας, είναι επίσης άξια αναφοράς καθώς φανερώνει στους μικρούς αναγνώστες πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προκαλούν τη μετακίνηση πληθυσμών που είναι πιθανό να αντιμετωπιστούν με επιφυλακτικότητα από τους κατοίκους των τόπων όπου αναζητούν καταφύγιο και εντέλει να μην μπορέσουν ή να δυσκολευτούν πολύ να στήσουν ένα νέο σπιτικό. Ταυτόχρονα, επενδύοντας στο μικρό κείμενο και τις μεγάλες εικόνες, ο Barroux αποτυπώνει έξοχα την ατμόσφαιρα και την αίσθηση του αχανούς ωκεανού.

Ένα εξαιρετικό έργο διάπλασης μελλοντικών, ευαισθητοποιημένων πολιτών μέσα από ένα εικονογραφημένο βιβλίο που διασκεδάζει και προβληματίζει με τον πιο τρυφερό και ευφάνταστο τρόπο!

Περισσότερες νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος μπορείς να βρεις εδώ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκη Δούκα

Δημοσιογράφος στα σκαριά. Χωρισμένη στα 3: Ελευσίνα // Θεσσαλονίκη // Λυών. Είμαι απλός άνθρωπος, δώστε μου ένα βιβλίο, μια ταινία, εισιτήρια για πολλά ταξίδια και σοκολάτα και θα είμαι ευτυχισμένη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;