Να σου πω μία ιστορία

 

Να σου πω μία ιστορία
Πηγή:www.allevents.in

Να σου πω μία ιστορία, προτείνουν συχνά οι παππούδες και οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους – τουλάχιστον έτσι συνέβαινε στα χρόνια μου – για να τα πείσουν να πάνε στα κρεβάτια τους και να κοιμηθούν. Την ίδια μέθοδο, αλλά με διαφορετικό σκοπό, ακολουθεί και ο ψυχαναλυτής – η αλλιώς ο “Χοντρός’’ – απέναντι στον ασθενή του, στις μικρές ιστοριούλες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο Να σου πω μία ιστορία , του Αργεντινού ιατρού, ψυχαναλυτή και συγγραφέα Χόρχε Μπουκάι.

Ο Ντεμιάν είναι ένας νεαρός φοιτητής, εξαιρετικά ανήσυχος με όσα συμβαίνουν στην προσωπική του ζωή. Μπερδεμένος με τα συναισθήματα του, στις σχέσεις και στις επαφές του με τους άλλους ανθρώπους. Προστρέχει, συστημένος, στον ιδιόρρυθμο ψυχαναλυτή – τον “Χοντρό”, δηλαδή τον ίδιο τον συγγραφέα – για να πάρει συμβουλές και να βρει λύση στα αδιέξοδα του. Όμως, ο Χόρχε δεν είναι ένας συνηθισμένος ψυχαναλυτής που ακολουθεί την πεπατημένη στη μεθοδολογία του. Αφήνει τον Ντεμιάν να εκθέσει με λίγες κουβέντες αυτό που τον απασχολεί και στη συνέχεια ο “Χοντρός” διηγείται στον ασθενή του μία παραβολή που μοιάζει με ένα μικρό παραμύθι. Άσε με να σου πω μία ιστορία, προτρέπει τον Ντεμιάν.

Να σου πω μία ιστορία
Πηγή: www.pinterest.com

Μέσα στις μικρές ιστοριούλες του ψυχαναλυτή υπάρχουν ηθικά διδάγματα που λειτουργούν ως έμμεσες συμβουλές προς τον Ντεμιάν, για να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να ικανοποιήσει την περιέργεια του. Αλλά, ο “Χοντρός” είναι ένας ιδιαίτερος ψυχαναλυτής εφόσον ούτε το γραφείο του είναι αυτό που συναντάμε σε άλλους ειδικούς του τομέα του. Δεν υπάρχει ο καναπές όπου θα καθίσει αναπαυτικά εκείνος που χρειάζεται την ψυχανάλυση αλλά, αντίθετα, δύο πολυθρόνες.

Αφηγητής των συναντήσεων είναι ο Ντεμιάν, ενώ μέσα στις ολιγοσέλιδες ιστοριούλες ( κάθε διήγημα είναι 3-4 σελίδες) υπάρχουν η περιγραφή του σκηνικού, η αφήγηση των συναισθημάτων του Ντεμιάν, ο διάλογος ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές καθώς και η ουσία της κάθε συνάντησης: Να σου πω μία ιστορία…και ο Χόρχε βρίσκει εκείνη που σχετίζεται με το εκάστοτε θέμα που απασχολεί τον ασθενή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκεκριμένο έργο του Μπουκάι γράφτηκε το 2002 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. Το ίδιο έχει συμβεί και με τα περισσότερα βιβλία του καθώς έχει πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα σε πολλές γλώσσες. Στην Ισπανική γλώσσα – στην οποία γράφτηκε – τιτλοφορείται Déjame que te cuente…και πρόκειται για ένα βιβλιαράκι που διαβάζεται απνευστί χάρη στη ζωντάνια του αλλά και στο μικρό μέγεθος του.

Βρέθηκε (ξανά) στα χέρια μου τυχαία. Το είχα αφήσει μέσα σε ένα κιβώτιο, μαζί με άλλα βιβλία και αντικείμενα, στο σπίτι ενός φίλου, μετά από κάποια μετακόμιση μου. Αμέσως μπήκα στον “πειρασμό” να το διαβάσω και πάλι. Η ιστορία του ελέφαντα που, παρά το μέγεθος του, δεν δραπετεύει από το τσίρκο, η ιστορία του αγράμματου πορτιέρη που γίνεται επιτυχημένος επιχειρηματίας…μου φάνηκαν τόσο εύστοχες και σε κάνουν να αναλογιστείς για καταστάσεις της καθημερινότητας σου. Να σου πω μια ιστορία…θα αρχίσω να λέω από εδώ και πέρα, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μουράτης

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;