Η μοναδική ιστορία, Julian Barnes, Εκδόσεις Μεταίχμιο.

SHARE

Η μοναδική ιστορία

Παίρνοντας το βιβλίο “Η μοναδική ιστορία” στα χέρια σου, από το οπισθόφυλλο και μόνο, σου δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα ακόμα αισθηματικό μυθιστόρημα. Το βιβλίο ξεκινά με το σχεδόν σεξπηρικό ερώτημα: “Θα προτιμούσες ν’ αγαπάς πολύ και να υποφέρεις πολύ ή ν’ αγαπάς λίγο και να υποφέρεις λίγο; Νομίζω πως αυτό είναι, τελικά, το μόνο ουσιαστικό ερώτημα”. Ένα φαύλο ερώτημα που ουσιαστικά μένει και αναπάντητο.

Η μοναδική ιστορία όμως απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ένα ακόμα ρομαντικό μυθιστόρημα. Τίποτα στο περιεχόμενο δεν είναι πασπαλισμένο με χρυσόσκονη, όπως στα τυπικά μυθιστορήματα αυτού του είδους, όπως άλλωστε βέβαια και στην πραγματική ζωή. Οι ήρωες του Julian Barnes , δεν νοιάζονται για γάμους, παιδιά. Το “μαζί” με την την έννοια της κτητικότητας απουσιάζει.

Στο βιβλίο παρακολουθούμε την εξιστόρηση της μιας και μοναδικής ιστορίας του πενηντάχρονου πλέον Πολ. Γιατί όπως πιστεύει ο συγγραφέας, μέσω των σκέψεων του ήρωα, όλοι οι άνθρωποι έχουν να διηγηθούν την μια και μοναδική ιστορία τους.

Αρχές της δεκαετίας του εξήντα, σε μια εποχή που τα ήθη και τα έθιμα ήταν κατά πολύ διαφορετικά από το σήμερα, ο δεκαεννιάχρονος Πολ γυρνάει σπίτι του για τις καλοκαιρινές διακοπές από το πανεπιστήμιο. Στο Βίλλατζ, ένα Λονδρέζικο προάστιο, που όλα φαίνονται να κυλούν απελπιστικά αργά. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες γίνεται φανερό ότι ο Πολ με την ορμή των δεκαεννέα του χρόνων θέλει να συγκρουστεί με τα ήθη, με τους γονείς του και με το περιβάλλον του Βίλλατζ γενικότερα. Ωστόσο πείθεται από την μητέρα του να γραφτεί στην τοπική τενιστική λέσχη. Με απώτερο σκοπό βέβαια εκείνης να γνωρίσει κάποιο συνομήλικο κορίτσι της συντηρητικής τοπικής κοινωνίας.

Εκείνος όμως γνωρίζει την Σούζαν, μια γυναίκα 48  ετών παντρεμένη με δυο παιδιά. Η αμοιβαία φιλική συμπάθεια γρήγορα μετατρέπεται σε ερωτική έλξη. Κλισέ; Κοινότυπο; Μπορεί. Οι ομοιότητες όμως της ιστορίας με ότι άλλο μπορεί να σας θυμίζει σταματούν εδώ.  Ο έρωτας και η σχέση του Πολ με την Σούζαν, όπως είναι φυσικό καταφέρνει να αναστατώσει την τοπική κοινωνία. Και κάνει τον Πολ να αισθάνεται κυρίαρχος απέναντι στο φιλικό του περίγυρο. Και ενώ φαίνεται να παρακολουθούμε την εξιστόρηση της ερωτικής αυτής σχέσης, στην πραγματικότητα παρακολουθούμε την πορεία προς  ενηλικίωση του Πολ μέσα από την σχέση αυτή.

Advertisement

Το βιβλίο είναι δομημένο σε τρία κεφάλαια. Στο πρώτο η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο. Είναι η εποχή που ο Πολ γνωρίζει την Σούζαν. Η εποχή που οι αναμνήσεις είναι όλες καλές. Στο δεύτερο κεφάλαιο το εγώ μετατρέπεται σε εσύ. Και με αυτό το τρόπο αλλά και με τις ερωτήσεις που διατυπώνει ο συγγραφέας θα μπορούσαμε να πούμε ότι απευθύνεται στον καθένα από εμάς. Στο τελευταίο μέρος κυριαρχεί το τρίτο πρόσωπο και η αφήγηση γίνεται πιο απόμακρη και αποστασιοποιημένη, όπως και ο Πολ με την σχέση του.

Με αφετηρία την σχέση των ηρώων ο Barnes ξεδιπλώνει όλες του τις σκέψεις και απόψεις για την αγάπη, τον έρωτα, την συντροφικότητα, τον θάνατο. Ζούμε την αποδόμηση της σχέσης τους στιγμή στιγμή. Και με την πυκνή γραφή του ο συγγραφέας μας γεννά συναισθήματα βαθμιαίας λύπης και μελαγχολίας. Συναισθήματα που ζει και ο ήρωας από το δεύτερο μέρος και μετά. Η αφήγηση δεν γίνεται με αυστηρά χρονολογική σειρά. Και ούτε ο ίδιος ο αφηγητής δεν μπορεί να σου πει πιο περιστατικό αντιστοιχεί σε ποιο χρόνο από τα 12 συνολικά που έζησαν οι ήρωες μαζί. Ο ίδιος ο ήρωας φαίνεται να έχει μια επιλεκτική μνήμη. Και ανάλογα σε ποιο στάδιο της σχέσης βρίσκεται η αφήγηση επιλέγει να αναφέρει περιστατικά, αρχικά ευχάριστα και περνώντας ο καιρός τα πιο δύσκολα.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα βαθιά συναισθηματικό βιβλίο που σε προβληματίζει. Ο έρωτας με την πιο σπαρακτική του μορφή κυριαρχεί και η λύτρωση δεν έρχεται ποτέ χωρίς συνέπειες. Κυρίως για εκείνον που έχει την δυνατότητα της επιλογής και που επιλέγει να σωθεί.

Από το οπισθόφυλλο:

Θα προτιμούσες να αγαπάς πολύ και να υποφέρεις πολύ ή να αγαπάς λίγο και να υποφέρεις λίγο; Νομίζω πως αυτό είναι, τελικά, το μόνο ουσιαστικό ερώτημα. Ο πρώτος έρωτας έχει συνέπειες που κρατούν μια ολόκληρη ζωή, όμως ο Πολ, στα δεκαεννιά του χρόνια, δεν μπορεί να το γνωρίζει! Σ’ αυτήν την ηλικία, νιώθει περήφανος που η σχέση του καταπατά τις κοινωνικές συμβάσεις και αναστατώνει τα ήθη της μικρής του πόλης. Μεγαλώνοντας, ωστόσο, οι απαιτήσεις αυτού του έρωτα γίνονται πολύ μεγαλύτερες και βαρύτερες απ’ όσο θα μπορούσε να προβλέψει… Ένα τρυφερό, ενορατικό, στοχαστικό, βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα, γραμμένο με τη μοναδική ευαισθησία ενός από τους σημαντικότερους χαρτογράφους της ανθρώπινης καρδιάς.

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Η μοναδική ιστορίαΓεννήθηκε το 1946 στο Λέστερ της Μεγάλης Βρετανίας. Σπούδασε νομικά και γαλλική φιλολογία στην Οξφόρδη. Το πρώτο του μυθιστόρημα, “Metroland”, εκδόθηκε το 1980. “Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ” (1984) (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) κέρδισε λογοτεχνικά βραβεία στην Αγγλία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Το 1986 η Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων των ΗΠΑ του απένειμε το βραβείο E.M. Forster. Το μυθιστόρημά του “England, England” (Μεταίχμιο, 2002) ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker το 1998, βραβείο που κέρδισε τελικά, το 2011, με το μυθιστόρημα “Ένα κάποιο τέλος” (Μεταίχμιο, 2011). Άλλα έργα του που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά: “Η ιστορία του κόσμου σε 10 1/2 κεφάλαια” (Ψυχογιός, 1992· νέα μετάφραση & έκδοση, Μεταίχμιο, 2012), “Ο σκαντζόχοιρος” (Ψυχογιός, 1993), “Περί ανέμων…” (Ψυχογιός, 1994), “Ο διανοούμενος στην κουζίνα” (Μεταίχμιο, 2004), “‘Αρθουρ και Τζορτζ” (Μεταίχμιο, 2006· 2011), “Χωρίς να φοβάμαι τίποτα πια” (Μεταίχμιο, 2008).

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτη τμήματος Κοινωνικής εργασίας, εργαζόμενη μαμά ενός κοριτσιού, με μεγάλη αγάπη στο διάβασμα, στο γράψιμο και στα βιβλία. Χαρισέ μου ένα βιβλίο και θα σου χαρίσω τον κόσμο όλο...

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG