«Μικροί κύριοι» και «Μικρές κυρίες», τα βιβλία που αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους

μικροί κύριοι μικρές κυρίες
Πηγή: blog.public.gr

Τα βιβλία «Μικροί κύριοι» και «Μικρές κυρίες» έχουν αγαπηθεί και διαβαστεί πολύ στην χώρα μας. Το αναγνωστικό κοινό δεν έχει ηλικία καθώς διαβάζονται από μικρά παιδιά αλλά και από ενήλικες ανθρώπους. Η τάση τους μάλιστα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο ενήλικο κοινό, καθώς οι fans έχουν να επιλέξουν ανάμεσα από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων – τετράδια, αξεσουάρ, κούπες, τσάντες, κάλτσες – όπου πρωταγωνιστές είναι οι αγαπημένοι τους μικροί ήρωες.

Ο συγγραφέας και εμπνευστής των βιβλίων ήταν ο Roger Hargreaves ο οποίος απεβίωσε το 1988. Ο γιός του Adam Hargreaves συνέχισε να γράφει και να σχεδιάζει νέους χαρακτήρες αλλά και να του εξελίσσει σε διάφορες μικρές ιστορίες. Ο Adam Hargreaves  δίνει μια νέα πνοή στα βιβλιαράκια και τους πρωταγωνιστές τους, εμπλουτίζοντας την συλλογή με επετειακές εκδόσεις αλλά και με καινούργιες καθημερινές ιστορίες των ήδη αγαπημένων μας μικρών ηρώων. Τα παραμύθια με τις ιστορίες των πρωταγωνιστών αγαπήθηκαν από το παιδικό αναγνωστικό κοινό.

Οι πρωταγωνιστές

Οι πρωταγωνιστές είναι κύριοι και κυρίες με αδυναμίες, χιούμορ, αγωνίες, σκέψεις. Οι συγγραφείς, πατέρας και γιος, προσπάθησαν να δημιουργήσουν βιβλία που θα βοηθήσουν τον αναγνωστικό κοινό να συνειδητοποιήσει ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί. Μέσα από τους ήρωες καταλαβαίνεις ότι το διαφορετικό είναι αποδεκτό και επιθυμητό για μια κοινωνία, ο καθένας μπορεί να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Οι ίδιοι οι μικροί ήρωες αναγνωρίζουν τα ελαττώματά τους και προσπαθούν να τα κάνουν προτερήματα. Χρησιμοποιούν την περιέργειά τους, τα δυνατά τους χέρια, το μικρό σώμα τους για καλό σκοπό και πάντα τα καταφέρνουν.

Οι πρωταγωνιστές ζουν σε μια φανταστική πόλη, έχουν συνηθισμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και περιβάλλονται από ανθρώπινους χαρακτήρες αλλά και ζώα. Οι καρικατούρες που έχουν δημιουργηθεί αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά του ήρωα (π.χ. η κυρία Ψηλομύτα φοράει ψηλά τακούνια και έχει μεγάλη μύτη) αλλά δεν παύουν να σκέφτονται και να αισθάνονται όπως οι άνθρωποι.

Τα παθήματα των πρωταγωνιστών γίνονται μαθήματα για εκείνους αλλά και για τον αναγνώστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πολύχρωμα και εικονογραφημένα βιβλία προσφέρουν ταυτόχρονα απόλαυση αλλά και μεταδίδουν μηνύματα, αξίες και οξύνουν την σκέψη των παιδιών.

«Κοίτα τι έπαθε η κυρία Ψηλομύτα, η καημένη θα έπρεπε να ήταν πιο ευγενική!» θα ακούσεις να λέει ένα παιδί. Και όχι μόνο αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους αλλά κατανοούν και μαθαίνουν πως να διαχειρίζονται τις αδυναμίες τους, πως να αντιμετωπίζουν τον κόσμο και πως να αντιμετωπίζουν τα λάθη τους με χιούμορ και σύνεση. Έτσι τα παιδιά σταματούν να γίνονται επικριτικά με τον εαυτό τους αλλά και με τους φίλους τους. Αποκτούν το αίσθημα ενσυναίσθησης. Βλέπουν επίσης να ζωντανεύουν πολλά συναισθήματα και αισθήματα όπως αγωνία, φόβος, πείσμα, γκρίνια και άλλα πολλά.

Το ίδιο συμβαίνει και στους ενήλικες. Αγαπούν να διαβάζουν τα βιβλία  να αναγνωρίζουν και να μαθαίνουν από αυτά.

Τα βιβλιαράκια αποτελούνται περίπου από 15 σελίδες, με πλούσιες εικονογραφήσεις αλλά και μεγάλα ευανάγνωστα γράμματα για να μπορούν τα παιδιά να τα διαβάζουν μόνα τους ξανά και ξανά. Οι παραστατικές εικόνες εξάπτουν την φαντασία των παιδιών και η ιστορία αποκτά αμέσως περισσότερο ενδιαφέρον. Το μικρό τους μέγεθος τα καθιστά ευκολοδιάβαστα αλλά και βολικά στην μεταφορά τους.

Η ιστορία των βιβλίων

Τα βιβλία πρωτοκυκλοφόρησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου και καταγόταν ο εμπνευστής των βιβλίων «Μικροί κύριοι» και «Μικρές κυρίες». Τα πρώτα βιβλία που κυκλοφόρησαν αφορούσαν πρωταγωνιστές αρσενικού γένους. Τη δεκαετία του 1980 ο Roger Hargreaves ξεκίνησε τη σειρά «Μικρές κυρίες», δημιουργώντας 21 γυναικείους χαρακτήρες. Ο πρώτος χαρακτήρας ήταν ο κύριος Γαργαλίτσας (Mr. Tickle) που εκδόθηκε το 1971. Η εικονογράφηση και η έμπνευση πιθανότατα προήλθε όταν ο Roger Hargreaves  ρώτησε τον γιο του Adam, πως μοιάζει το γαργάλημα. Ο Adam φαντάστηκε μια στρογγυλή, πορτοκαλί φιγούρα με μακριά λυγισμένα χέρια. Την ίδια δεκαετία ο Roger Hargreaves έγραψε περίπου άλλα 38 βιβλιαράκια «Μικροί κύριοι».

Το πρώτο βιβλίο της σειράς «Μικρές κυρίες» που εκδόθηκε το 1980 είχε πρωταγωνίστρια την κυρία Αυταρχική.

Όλοι οι χαρακτήρες της σειράς ζουν και δρουν σε ένα φανταστικό μέρος που ονομάζεται Misterland.

Κάθε βιβλίο της σειρά «Μικροί κύριοι» και «Μικρές κυρίες» παρουσιάζει έναν διαφορετικό τίτλο με κυρίαρχο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του ήρωα ή της ηρωίδας, ο οποίος μεταφέρει ένα ηθικό δίδαγμα.

Οι Γάλλοι και οι Έλληνες αναγνώστες αγάπησαν περισσότερο από άλλους τα βιβλία αυτά. Για αυτό τον λόγο, στην Ελλάδα και την Γαλλία εκδόθηκαν μια σειρά από νέους χαρακτήρες που δεν κυκλοφόρησαν πουθενά αλλού.

μικροί κύριοι
Πηγή: booktown.gr

Τον Φεβρουάριο του 2011, η 20th Century Fox και η 21 Laps Entertainment ανακοίνωσαν την επιθυμία τους και το πλάνο δημιουργίας μιας ταινία κινούμενων σχεδίων εμπνευσμένη από τα βιβλία «Μικροί κύριοι» και «Μικρές κυρίες».

Τα βιβλία κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Χάρτινη πόλη, μέλος του Ομίλου NAKAS GROUP.

Μερικοί γνωστοί τίτλοι της σειράς «Μικροί κύριοι» και «Μικρές κυρίες»- κλασσική σειρά:

 • Ο κύριος Τσαπατσούλης
 • Ο κύριος Δυνατός
 • Η κυρία Ατακτούλα
 • Ο κύριος Σκανταλιάρης
 • Ο κύριος Γαργαλίτσας
 • Η κυρία Τακτική
 • Ο κύριος Έξυπνος
 • Η κυρίας Λαμπερή
 • Ο κύριος Ανάποδος
 • Ο κύριος Αγενής
 • Η κυρία Γελαστούλα
 • Ο κύριος Ανόητος
 • Η κυρία Πεισματάρα
μικρές κυρίες
Πηγή: public.gr

Κυκλοφορούν επίσης γιορτινές εκδόσεις, όπως:

 • Η κυρία Χριστουγεννούλα
 • Η γιορτή των Χριστουγέννων
 • Οι Μικροί κύριοι και το πάρτι γενεθλίων
  χριστούγεννα
  Πηγή: www.directmarket.gr

Βιβλία με περιπέτειες:

 • Μικροί κύριοι: Διακοπές
 • Οι Μικροί κύριοι στην Αρχαία Ελλάδα
 • Οι Μικροί κύριοι και οι πειρατές
 • Οι Μικροί κύριοι στις πυραμίδες
διακοπές
Πηγή: https://booktown.gr

Αλλά και εκδόσεις με καθημερινές δραστηριότητες:

 • Οι Μικροί Κύριοι και η βόλτα στο πάρκο
 • Οι Μικροί Κύριοι μια μέρα με βροχή
 • Οι Μικροί Κύριοι και η παράσταση χορού
 • Οι Μικροί Κύριοι στο τρελό αγρόκτημα
 • Οι Μικροί Κύριοι και ο αγώνας ποδοσφαίρου
 • Οι Μικροί Κύριοι και η πρώτη μέρα στο σχολείο
 • Οι Μικροί Κύριοι και τα κατοικίδια ζωάκια

 

μικρές κυρίες
Πηγή: booktown.gr

Ένας διαφορετικός, ιδιαίτερος χαρακτήρας – Mr Cheeky:

H Βρετανική εφημερίδα Sunday Times το 2001 πραγματοποίησε ένα διαγωνισμό για παιδιά, όπου θα έπρεπε να δημιουργήσουν τον δικό τους χαρακτήρα. Η οχτάχρονη νικήτρια του διαγωνισμού Gemma Almond δημιούργησε τον δικό της «Μικρό κύριο» ο οποίος εκδόθηκε σε επετειακή μορφή 30 χρόνων. Έσοδα από τις πωλήσεις διατέθηκαν για καλό σκοπό, σε μια φιλανθρωπική οργάνωση για την υποστήριξη παιδιών με λευχαιμία.

μικροί κύριοι
Πηγή: mrmen.fandom.com

 

Πηγές:

 • https://en.wikipedia.org/wiki/Mr._Men – Mr. Men (08/10 – 4:38)
 • https://kokkinialepou.gr/i-mikri-kyrii-ke-i-mikres-kyries-ypodechonte-to-neo-melos-tous/ – Nέο μέλος στους Μικρούς Κύριους και τις Μικρές Κυρίες (08/10 – 3:20)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τουρλίδα

Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και προσπαθώ πάντα να κοιτάω-ή να βρίσκω-την θετική πλευρά των γεγονότων. Πολυλογού και κοινωνική αλλά ταυτόχρονα μοναχική. Υπερ-αναλύω σχεδόν τα πάντα και μέσα από την γραφή βρίσκω λίγη γαλήνη. ‘’Success doesn’t come to you; you go to it’’ Marva Collins

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;