Michael J. Sandel, Δικαιοσύνη: Τι είναι το σωστό;

Δικαιοσύνη
www.politeianet.gr , Δικαιοσύνη: Τι είναι το σωστό;

«Δικαιοσύνη: Τι είναι το σωστό;»: Στην περιόδο που διανύουμε, κατά την οποία τα τεκταινόμενα και οι διεθνείς εξελίξεις αποτελούν έναυσμα για έναν ευρύ δημόσιο διάλογο γύρω απο την ηθική της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών καθώς και του νόμου περι απαγόρευσης της άμβλωσης στο Τέξας των ΗΠΑ, το σύγγραμμα του Μάικλ Σαντέλ είναι ό,τι πρέπει για να βασανίσει το μυαλό σας και να οξύνει τη κριτική σας σκέψη γύρω απο τις θεμελιώδεις έννοιες της δικαιοσύνης, της ηθικής και της ελευθερίας.

Ο Σαντέλ στο βιβλίο του αλληλεπιδρά μαζί μας μέσα απο διανοητικά πειράματα και ηθικά διλήμματα γύρω απο την ηθική των βασανιστηρίων, των αμβλώσεων, της θανατικής ποινής και της αισχροκέρδειας, που στόχο έχουν όχι να δώσουν μια απάντηση πάνω στο τί είναι εν τέλει ηθικά σωστό ,αλλά να μας εντάξουν σε μια διαδικασία εσωτερικού διαλόγου και προβληματισμού σε σχέση με τις αξιακές μας κρίσεις και κατα πόσο αυτές είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής παρατήρησης ή προκαταλήψεων. Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ζήτημα ηθικής φύσεως- ακόμα και στην πραγματική ζωή- μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι οτι έχουμε συνεκτιμήσει όλες τις παραμέτρους; Η ηθική μας διέπεται απο αναλλοίωτες αξίες ή μεταβάλλεται υπο συνθήκες και κατα το δοκούν;

Στο βιβλίου του Σαντέλ «Δικαιοσύνη», παρελαύνουν μεγάλοι πολιτικοί στοχαστές όπως ο Αριστοτέλης, ο Ιμμάνουελ Κάντ, Ο Τζών Στίουαρτ Μιλλ και ο Τζέρεμι Μπένθαμ, οι οποίοι προσπάθησαν να δώσουν ένα τελεολογικό ορισμό περι Δικαιοσύνης σε μια οργανωμένη κοινωνία εξετάζοντας τους τρείς πυλώνες που την διέπουν: τη μεγιστοποίηση της ευημερίας (ωφελιμισμός), της ελευθερίας και της αρετής. Όσο παραγωγικές και αν είναι αυτές οι προσεγγίσεις στο πεδίο του πολιτικού στοχασμού, άλλο τόσο έχουν αποτελέσει αντικείμενα διαξιφισμού στη δημόσια σφαίρα, καθώς χωρίς την απαραίτητη οριοθέτηση, η ολίσθιση προς την καταστρατήγηση των ατομικών δικαιωμάτων είναι αναπόφευκτη. Απο την άλλη, μια αποστειρωμένη, εργαστηριακή και τεχνοκρατική προσέγγιση της Δικαιοσύνης που δεν αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες είναι ικανή να βυθίσει τη κοινωνία στο χάος.

Ένα είναι το σίγουρο· Κανείς δε ζεί σε αυτό τον κόσμο απαλλαγμένος απο ηθικά κριτήρια. Κάθε ατομικότητα έχει μια δική της προσωπική ηθική την οποία είναι δύσκολο να διαχωρίσει και να μην την αναγάγει σε μια αντίληψη που οριοθετεί το γενικό καλό. Η προσπάθεια εναρμόνισης της προσωπικής διαίσθησης με το ποιό είναι το αντικειμενικά σωστό για το κοινωνικό σύνολο, είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία πρέπει να τίθεται πάντα υπο αμφισβήτηση και εξέταση απο τα ίδια τα άτομα, καθώς τις περισσότερες φορές πηγάζει απο ένα προσωπικό σύστημα πεποιθήσεων που δεν αντανακλά στη συνολική ευημερία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάζοντας το βιβλίο, θα βρεθείτε μπροστά σε βαθιά ηθικά διλήμματα που θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε «Γιατί πιστεύω αυτό που πιστέυω;». «Τί με οδήγησε σε αυτή τη συλλογιστική;». Αυτός είναι και ο σκοπός του Σαντέλ.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μαικλ Σαντέλ, γεννηθείς το 1953 στην Αμερική, διδάσκει Πολιτική Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Οι διαλέξεις του συγκεντρώνουν πλήθος φοιτητών στις πανεπιστημιακές αίθουσες αλλά η φήμη του δεν σταματάει εκεί. Οι ομιλίες του περι «Δικαιοσύνης» έχουν βρεί ανταπόκριση σε μεγάλη μερίδα του διαδικτυακού κοινού με το βίντεο της πρώτης διάλεξης του στο Χάρβαρντ να σημειώνει 15 εκατομμύρια προβολές!

Το βιβλίο «Δικαιοσύνη: Τι είναι το σωστό;», κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Πόλις.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;