Μία θάλασσα, δύο πατρίδες από τον Χριστόφορο Σεμέργελη και τις Εκδόσεις Κέδρος

 

μία θάλασσα δύο πατρίδες
Πηγή εικόνας: secretvolos.gr

Μία θάλασσα δύο πατρίδες, η Θεσσαλική επανάσταση, ένας ανεκτίμητος θησαυρός και μια δυνατή αγάπη. Αυτά διατρέχουν το ιστορικό μυθιστόρημα του Χριστόφορου Σεμέργελη από τις Εκδόσεις Κέδρος.

μία θάλασσα δύο πατρίδες
Πηγή εικόνας: kedros.gr

Το βιβλίο μας μεταφέρει στο 1878 όπου ο ήρωάς μας ξεκινώντας από τη γενέτειρα πόλη του, τη Σμύρνη ταξιδεύει προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου ώστε να φροντίσει για την ασφαλή μεταφορά ενός θησαυρού αμύθητης αξίας. Ταυτόχρονα όμως οι κάτοικοι της Θεσσαλίας οργανώνουν και υλοποιούν τον αγώνα τους προς την απελευθέρωση από την τουρκική κυριαρχία.

Ένας Λεβαντίνος γεννημένος στην Ιωνία από Αγγλίδα μητέρα, συμμετέχει στην ελληνική επανάσταση και μάχεται στο πλευρό μιας γενναίας γυναίκας από τη Μακρινίτσα. Καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασώσει έναν αρχαιοελληνικό θησαυρό και συνδέεται φιλικά με ένα φιλέλληνα Άγγλο δημοσιογράφο.

Στο βιβλίο μία θάλασσα δύο πατρίδες τα χωροχρονικά όρια μοιάζουν εν πρώτοις σαφή. Εκτείνονται ωστόσο με μαστορικό τρόπο βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τα βαθύτερα αίτια κι αιτιατά της ιστορικής εκείνης εποχής.

Μία θάλασσα δύο πατρίδες ενωμένες με την ελληνική ψυχή που δεν ανέπνεε μόνο στους κατοίκους του συνταγματικά ορισμένου ελλαδικού χώρου. Η αρωγή και συμπαράσταση των Ευρωπαίων  φιλελλήνων αλλά και των εύπορων κατοίκων της απέναντι πλευράς του Αιγαίου και η δίψα για ανεξαρτησία των καταπιεσμένων Χριστιανών συνετέλεσαν στην επανάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

μία θάλασσα δύο πατρίδες
Πηγή εικόνας: ellinoistorin.gr

Η ελληνική επανάσταση είχε ξεκινήσει και είχε πετύχει χρόνια πριν, προσφέροντας τους καρπούς της απαρχής. Μέχρι την πλήρη απελευθέρωση όμως ο δρόμος ήταν μακρύς. Η θανάσιμη απειλή και ο φόβος όσο κι αν κυριαρχούσαν δεν σκίαζαν  το όνειρο της ελευθερίας.

Η προδοσία των Μεγάλων Δυνάμεων έρχεται σε αντίθεση με την αυταπάρνηση των αποδεδειγμένα φιλελλήνων. Η οπισθοχώρηση του ελληνικού στρατού καθορίζει την έκβαση των επικείμενων μαχών. Μέσα στο χαλασμό του πολέμου ένας έρωτας ανθεί.

Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού, οι εκκρεμότητες όμως κλείνουν και οι ζωές που θυσιάζονται για τον αγώνα προσφέρουν το νέο ξεκίνημα στους εναπομείναντες.

Ένας θησαυρός χάνεται σε μία θάλασσα, δύο πατρίδες διεκδικούν έναν ήρωα και η Ιστορία γράφεται μέσα από μικρά μα και μεγαλύτερα γεγονότα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικολέτα Ζερβάκη

Ώρα καλή! Μελιτάκους έχει ο νους μου κι όλο και σοδειάζει ιδέες κι ενδιαφέροντα. Η ανάγνωση γεννά ιδέες κι αν αυτές μετουσιωθούν σε γραφή, τότε αυτή γεννά την ελπίδα. "Και κάθε εις που εδιάβασεν,εδά κι ας το κατέχει μη χάνεται στα κίντυνα, μα πάντα ολπίδα ας έχει. Κι εκείνον, όπου εκόπιασε, ας τον καληνωρίζουν κι ας συμπαθούν τα σφάλματα εκείνα οπου γνωρίζουν" (Βιτσέντζος Κορνάρος,Ερωτόκριτος)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;