Μία διαστημική…Οδύσσεια

«Ο Μπόουμαν κινούταν μέσα σε μία νέα τάξη δημιουργίας ,την οποία ελάχιστοι άνθρωποι είχαν ποτέ ονειρευτεί. Πέρα από τη σφαίρα της θάλασσας , της στεριάς , του αέρα και του διαστήματος υπήρχε η σφαίρα της φωτιάς , που μόνον εκείνος είχε το προνόμιο έστω και φευγαλέα , να δει .Ήταν υπερβολικό να περιμένει ότι επιπλέον θα την κατανοούσε…»

Ο ουρανός , με τα άστρα, τους πλανήτες και τους αστερισμούς, συνάρπαζε τους ανθρώπους από την μακρινή αρχαιότητα… Οι λαοί των χρόνων εκείνων απέδιδαν την ύπαρξη των αστεριών, της σελήνης, του ήλιου σε διάφορους μύθους, αδυνατώντας να βρουν κάποια άλλη εξήγηση για τη δημιουργία τους. Πιο λογικές θέσεις άρχισαν να εμφανίζονται σιγά σιγά, με την ανάπτυξη της φιλοσοφίας και αργότερα της επιστήμης… Μέσω της προσφοράς πολλών αστρονόμων, από τον Εύδοξο τον Κνίδιο ως τον Καρλ Σάγκαν, έχουν λυθεί ερωτήματα τα οποία προηγουμένως φαινόταν αναπάντητα.

74c6891be16ef86b938906baff2df680

Με την ταχεία εξέλιξη των επιστημών, άρχισε να εμφανίζεται στο προσκήνιο ένα νέο λογοτεχνικό είδος, το οποίο ονομάστηκε επιστημονική φαντασία. Τα πρώτα μυθιστορήματα αυτού του είδους άρχισαν να εμφανίζονται κατά τον 19ο αιώνα, όταν γράφτηκαν βιβλία όπως ο «Φρανκενστάιν» της Μαίρη Σέλλεϋ, αλλά και τα έργα του Ιούλιου Βερν, όπως το «Ταξίδι στο κέντρο της γης» και το «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα». Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το είδος εξαπλωνόταν όλο και περισσότερο, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το 1968, έναν χρόνο πριν ο άνθρωπος πατήσει το πόδι του στο φεγγάρι, υπήρξε ένα έτος-σταθμός για την πορεία του είδους της επιστημονικής φαντασίας. Ήταν η ημερομηνία που εκδόθηκε το βιβλίο «2001: Οδύσσεια του διαστήματος» του Arthur C.Clarke, αλλά και η ομώνυμη ταινία, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στο είδος του, αφού επηρέασε καθοριστικά τον τρόπο που οι άνθρωποι βλέπουν τα άστρα αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επίδραση της γενικής «τρέλας» σχετικά με το διάστημα που επικρατούσε κατά τη δεκαετία του 1960 είναι ολοφάνερη σε αυτό το έργο. Πραγματευόμενο την ανακάλυψη ενός μυστηριώδους μονόλιθου στην επιφάνεια της σελήνης, το βιβλίο «2001:Οδύσσεια» του διαστήματος περιγράφει την πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας σε εξωτερικούς πλανήτες. Έχοντας αρκετούς συμβολισμούς και βαθιά νοήματα αποτελεί μια πραγματική αποκάλυψη για τον αναγνώστη, καθώς εξερευνεί κρίσιμα θέματα που αφορούν τη σχέση του ανθρώπου με την τεχνητή νοημοσύνη, τις δυσκολίες ενός διαστημικού ταξιδιού, την εξωγήινη ζωή αλλά και την εξέλιξη του ίδιου του είδους μας.

 

Έχοντας αρκετές διαφορές από την ταινία, το μυθιστόρημα καλύπτει πολλά κενά που υπάρχουν σε αυτήν. Με τους ιδιαίτερα ενδιαφέροντες χαρακτήρες του, τις αινιγματικές περιγραφές, ικανές να γεμίσουν ερωτήματα φιλοσοφικής φύσεως τον κάθε αναγνώστη, το «2001: Οδύσσεια του διαστήματος» αποτελεί ένα βιβλίο που κανείς δεν θα μπορούσε να αφήσει στην μέση. Αξίζει να επισημανθεί ότι μετά την επιτυχία του πρώτου βιβλίου, γράφτηκαν άλλα δύο, που κυκλοφορούν με τους τίτλους «2010: Οδύσσεια δύο» και «2061: Οδύσσεια τρία».

Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από τους φαν της επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.

archio-lipsis-2


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ιωάννα Τζώτζη

Είμαι μια φοιτήτρια της σχολής Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής,με αγάπη για τα βιβλία,την τέχνη και τους μακρινούς πολιτισμούς..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;