Ματωμένη Έρημος, 5 λόγοι για να το διαβάσετε

Η υπόθεση του μυθιστορήματος  και οι χαρακτήρες του

Η “Ματωμένη Έρημος” είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα της Karin Brynard που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, τον Οκτώβριο. Ας αρχίσουμε αναφέροντας λίγα λόγια για την πλοκή του μυθιστορήματος. Η υπόθεση του βιβλίου διαδραματίζεται στην Νότια Αφρική. Μια λευκή ζωγράφος, η Φρέντυ Σβαρτς και η θετή της κόρη, ένα μικρό κοριτσάκι, δολοφονούνται βίαια στη φάρμα τους. Ο επιθεωρητής Μπίσλααρ της αστυνομίας αναλαμβάνει να λύσει την υπόθεση. Σύντομα καταφτάνει στην πόλη η αδερφή της Φρέντυ, η Σάρα Σβαρτς. Ο επιθεωρητής Μπίσλααρ και η Σάρα Σβαρτς είναι οι δύο πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος μας.

Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι χαρακτήρες που παίρνουν μέρος σε όσα διαδραματίζονται. Οι δύο νέοι σε ηλικία αστυνομικοί που βοηθούν τον Μπίσλααρ στην έρευνα. Η Νέλμαρι Φιλγιούν,  πλούσια μεσίτρια και στενή φίλη του θύματος, της Φρέντυ. Ο διευθυντής της οικογενειακής φάρμας της Φρέντυ, ο Άνταμ Ντε Κοκ, ιθαγενής και επίσης πολύ κοντινό πρόσωπο της Φρέντυ. Ο Μπουτ Πρετόριους, ερωτευμένος με την Φρέντυ, γείτονας της και μεγαλοκτηματίας, επισκεπτόταν την Φρέντυ πολύ συχνά. Η Οουτάνα, ιθαγενής, οικονόμος και νταντά της Φρέντυ και της Σάρας όταν ήταν μικρές, την ένιωθαν σαν δεύτερη μητέρα τους. Ο Μπακς Χανεκομ, αγρότης, λευκός, ακροδεξιός, ρατσιστής, εθνικιστής, ακραίος.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι χαρακτήρες που επηρεάζουν λιγότερο ή περισσότερο την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ματωμένη Έρημο
Πηγή: Skylum.com copyright kesipun

Γιατί να το διαβάσετε αυτό το βιβλίο η “Ματωμένη Έρημος”

Πρώτον,η επιλογή της συγγραφέως Karin Brynard να έχει δύο πρωταγωνιστές προσδίδει στο μυθιστόρημα δύο διαφορετικές οπτικές.  Από τη μια ο επιθεωρητής Μπίσλααρ που αντιπροσωπεύει το νόμο, την πολιτεία, την λογική, που ψάχνει για στοιχεία, αποστασιοποιημένος. Από την άλλη η Σάρα Σβαρτς, αδερφή του θύματος που είναι συναισθηματικά δεμένη. Οι δύο αδερφές είχαν χάσει τον πατέρα τους από ασθένεια. Επίσης, η Σάρα είχε αποξενωθεί από την αδερφή της και τώρα νιώθει τύψεις και ενοχές γι’ αυτό. Η αίσθηση της απώλειας, πρώτα του πατέρα και μετά της αδερφής της, επηρεάζει ψυχολογικά τη Σάρα. Η συγγραφέας καταφέρνει, χωρίς να γίνεται μελοδραματική, να δώσει μια πιο ανθρώπινη διάσταση στο αστυνομικό μυθιστόρημα “Ματωμένη Έρημος”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεύτερον,αναπτύσσει τους χαρακτήρες πολύ καλά. Παράλληλα με την κυρία ιστορία που είναι η έρευνα για την δολοφονία της Φρέντυ, υπάρχουν και άλλες υποπλοκές. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να καταλάβει καλύτερα τις σχέσεις μεταξύ των ηρώων του μυθιστορήματος. Ακόμη, μέσα από αναδρομές στο παρελθόν και από περιστατικά του σήμερα, η συγγραφέας σκιαγραφεί τους χαρακτήρες. Δίνοντας μια σαφή εικόνα για την ψυχοσύνθεση  τους, τις σκέψεις τους, τα κίνητρα τους.

Πηγή Εικόνας : Προσωπικό αρχείο

Τρίτον, χαρακτηριστικό του μυθιστορήματος “Ματωμένη Έρημος” είναι οι γλαφυρές περιγραφές. Οι περιγραφές τοπίων της Νότιας Αφρικής κόβουν την ανάσα. Είναι τόσο ειδυλλιακές που σε κάνουν να θέλεις να επισκεφτείς την Νότια Αφρική. Επίσης, οι περιγραφές των χώρων, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα δωμάτιο είναι σαν να βλέπεις φωτογραφία. Η συγγραφέας το περιγράφει με λεπτομέρειες αλλά χωρίς να γίνεται κουραστική. Είναι σαν να μεταφέρεσαι στον χώρο που περιγράφει.

 

Είναι η “Ματωμένη Έρημος” ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα;

Τέταρτον, το μυθιστόρημα “Ματωμένη Έρημος” καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες. Θεωρώ σημαντικό ένα μυθιστόρημα  να κερδίσει τον αναγνώστη από την αρχή. Πιστέψτε με, έχω αρχίσει βιβλία με όλη την καλή διάθεση αλλά στις πρώτες σελίδες (και για αρκετές ακόμα) δεν γινόταν κάτι συγκλονιστικό.

Πέμπτον, διατηρεί το ενδιαφέρον με μια πλοκή που εξυφαίνεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη με τον κατάλληλο ρυθμό. Ο αναγνώστης προλαβαίνει να αφομοιώσει τις νέες πληροφορίες. Χωρίς όμως το μυθιστόρημα να κάνει “κοιλιά” και χωρίς να γίνεται βαρετό.

Η “Ματωμένη Έρημος” είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε! Ο συγγραφέας Deon Meyer είπε για το βιβλίο:”Σκοτεινό. Καθηλωτικό. Εξαίσιο.”

Πηγή κεντρικής εικόνας : προσωπικό αρχείο


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτα Μπαμπουρδά

Έχω σπουδάσει στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ασχολούμαι με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να ζωγραφίζω,να χορεύω tango και latin χορούς, να βγάζω φωτογραφίες, να διαβάζω λογοτεχνία και να βλέπω ταινίες. Με ενδιαφέρουν πολύ η Αστρονομία και η Αστροφυσική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;