Μαίρη Σάμου: Η γαλάζια συγγραφέας

Mary Samou

Η Μαίρη Σάμου γεννήθηκε και κατοικεί στα Ιωάννινα, όπου εργάζεται σαν καθηγήτρια ξένων γλωσσών. Έχει γράψει δύο βιβλία τα οποία την κατατάσσουν στους ρομαντικούς συγγραφείς με κάποιες έντονες ρεαλιστικές αποχρώσεις. Λίγο πριν την εκπνοή του 2020, μίας δύσκολης χρονιάς για τους συγγραφείς και τους ανθρώπους των τεχνών, όπως και για σχεδόν κάθε άλλο τομέα, εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο: Κάρμα, μία φορά για πάντα.

Το δεύτερο βιβλίο ταιριάζει απόλυτα με το πρώτο που εκδόθηκε το 2019, Παραμύθι για μεγάλους. Και τα δύο βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις i-writing. Η συγγραφέας κινείται στον παραδοσιακό δρόμο του ρομαντισμού: Κυριαρχία του συναισθήματος, επιστροφή στη φύση, ύπαρξη υπερβατικού κόσμου πέρα από τον αισθητικό.

Μαίρη Σάμου
Mary Samou

Το δεύτερο βιβλίο παρουσιάζει, όπως και το πρώτο, την αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων που είναι γραπτό να είναι μαζί και αυτό αποδεικνύεται. Ένα θέμα αρκετά συνηθισμένο θα μπορούσε να πει κανείς, ωστόσο, δίνεται με πολύ ξεχωριστό τρόπο. Στην λογοτεχνία εξάλλου είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε για πρωτότυπα θέματα και ειδικά για το θέμα του έρωτα.

Η Μαίρη Σάμου, όμως, έχει αρχίσει να πλέκει το ύφασμα της δικής της λογοτεχνικής μοναδικότητας. Ο τίτλος του πρώτου βιβλίου θα μπορούσε να γίνει ο γενικός τίτλος κάτω από της νέας λογοτεχνικής τεχνοτροπίας της συγγραφέως στην οποία εντάσσεται και το νέο της βιβλίο. Οι αφηγήσεις της είναι είναι παραμυθένιες αλλά και ενήλικες. Το δεύτερο βιβλίο έχει το παραδοσιακό στήσιμο ενός παραμυθιού ή ενός μύθου όπως αυτούς που συναντούσαμε στο ανθολόγιο ωστόσο όμως η ιστορία είναι ώριμη, ενήλικη και παρόλο που είναι ντυμένη με τα χρώματα της φαντασίας θα μπορούσε να εκφράζει την ιστορία κάθε ανθρώπου. Ο σκληρός πατέρας, η ενηλικίωση και η φυγή συνδυάζονται με φανταστικά ονόματα και εικόνες σε ένα νέο ‘’παραμύθι για μεγάλους’’ από την Μαίρη Σάμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα παρόλο που ο έρωτας είναι κεντρικό στοιχείο και στα δύο βιβλία της πέρα από το ότι η Μαίρη Σάμου φτιάχνει ενήλικα παραμύθια διαφοροποιείται και σε κάτι ακόμα. Από παλιά και έχει διατηρηθεί ως σήμερα να χαρακτηρίζουμε τις ερωτικές ιστορίες ως ‘’ροζ ιστορίες’’. Οι ιστορίες από την Μαίρη Σάμου ωστόσο έχουν ‘’γαλάζιο χρώμα’’. Αυτό φυσικά δεν ανάγεται στο ότι τα εξώφυλλα των βιβλίων είναι γαλάζια ή στο ότι η πρώτη ιστορία σχετιζόταν με την θάλασσα.

Mary Samou

Το ότι η Μαίρη Σάμου γράφει ‘’γαλάζιες ιστορίες’’ φαίνεται από την ίδια την φύση τους. Δεν έχουν ούτε το ροζ χρώμα του ηλιοβασιλέματος, των ονείρων του ιδανικού έρωτα, που πολλές φορές αντικατοπτρίζουν την ματαιοδοξία και το στερεότυπο, ούτε τα γήινα χρώματα της πεζότητας και της απογοήτευσης. Περισσότερο ταιριάζουν τα χρώματα της θάλασσας. Κάθε έρωτας είναι ένα ταξίδι, κάπου ξεκινάει και κάπου τελειώνει. Άλλες φορές με άπνοια άλλες με τρικυμία πολλές φορές και με ναυάγιο αλλά η αξία του ταξιδιού παραμένει αμείωτη.

Το νέο βιβλίο της Μαίρης Σάμου που άρχισε σε ένα δύσκολο ταξίδι για τις τέχνες εντάσσεται σε αυτή τη μοναδικότητα. Το κοινό που απευθύνεται σε είναι συγκεκριμένο, ο καθένας από μας θα θυμηθεί το δικό του ταξίδι διαβάζοντας το.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Ζαφείρης

Γεννηθήκα στα Χανιά το 1990. Ασχολούμαι 12 χρόνια με τη συγγραφή παραμυθιών και άρθρων ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισα την συγγραφή θεατρικών έργων και την υποκριτική δύο πράγματα που αποτελούν τον ζωτικό μου χώρο. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο με παιδικές ιστορίες με τίτλο Ρώτα το παραμύθι. Θεωρώ το διάβασμα το Θέατρο και τον Κινηματογράφο την πιο κατάλληλη ψυχαγωγία

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;