“Μαίανδρος, το Βουνό των Κενταύρων” ένα βιβλίο που ζωντανεύει το μύθο

Μαίανδρος

 

Περίληψη

Ο ‘Μαίανδρος, το Βουνό των Κενταύρων’ είναι ένα βιβλίο που μας δίνει μια διαφορετική ματιά σε ένα λιγότερο γνωστό μύθο. Η ιστορία ξεκινάει με τον γάμο του Βασιλιά των Θεσσαλών, Ιξίωνα, με τη Δία, κόρη του Βασιλιά της Φωκίδας, Δηίονα. Και επειδή μιλάμε για ένα μύθο, εννοείται πως τα πράγματα δεν θα έχουν μια ευτυχισμένη κατάληξη. Ο Δηίονας προσβάλλει τον Ιξίωνα την ημέρα του γάμου των δύο νεαρών. Ως αντίποινα, ο Ιξίωνας ενορχηστρώνει και φέρνει εις πέρας το φόνο του πεθερού του. Κυνηγημένος από τους θνητούς, ο Ιξίωνας καταλήγει ικέτης στο ναό του Δία, ο οποίος τον σώζει και τον μεταφέρει στον Όλυμπο. Όμως, ο Ιξίωνας συνεχίζει την υβριστική συμπεριφορά του ακόμη και στα παλάτια των θεών. Σύντομα εκδιώκεται και από εκεί έχοντας διαπράξει ύβρις για μια ακόμη φορά.

Μέχρι αυτό το σημείο ο συγγραφέας ακολουθεί το μύθο σχεδόν πιστά. Στη συνέχεια όμως η ιστορία παίρνει άλλες διαστάσεις με ένα εκδικητικό Ιξίωνα σε αναζήτηση του Μαιάνδρου κι ενός θρυλικό όπλου που μπορεί να σκοτώσει τους θεούς. Δε μπορεί να τα καταφέρει όμως μόνος του και αποπλανά όχι ένα αλλά δύο Ολύμπιους θεούς. Ως ανίερη τριάδα πλέον ξεκινούν τη μάχη για κυριαρχία. Θα τα καταφέρουν; Θα ορθώσουν θνητοί και αθάνατοι το ανάστημά τους; Θα σωθεί ο κόσμος από την ακόρεστη ανάγκη του Ιξίωνα για δύναμη;

Μα'ιανδρος/ βιβλίο
Πηγή : fylatos.com/ Αντώνης Κριτοτσέλης

Ο Συγγραφέας

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Πέτρος Σοφιανίδης έδειξε την αγάπη του για τη συγγραφή ήδη από το Γυμνάσιο. Με το πέρασμα του χρόνου, η αγάπη αυτή κορυφώθηκε με την έκδοση του πρώτου βιβλίου ‘Μαίανδρος, το Βουνό των Κενταύρων’ μιας τριλογίας για την αρχαία Ελλάδα με κύριο χαρακτήρα τον Ιξίωνα. Είναι μουσικός με σπουδές στη μουσική τεχνολογία, συνθέτει και παράγει δική του μουσική ως σόλο καλλιτέχνης, ενώ έχει ασχοληθεί και με το ραδιόφωνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα Λόγια

Το ύφος του βιβλίου μας παραπέμπει σε αφήγηση παραμυθιού. Ενώ, ο ‘Μαίανδρος’ συνοδεύεται από αρκετά σκίτσα από τους Γιάννη και Γιώργο Αλεξιάδη. Με πολλές ανατροπές και πλούσια κοσμοπλασία, ο μύθος του Ιξίωνα παίρνει νέα πνοή. Οι σκηνές μάχης και η γρήγορη ροή του προωθούν τη πλοκή και κρατάνε το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Μια λεπτομέρεια είναι η ενθρόνιση γυναίκας στη θέση του Ιξίωνα μετά τη πτώση του. Η Δία είναι από τους πιο ενδιαφέροντες και δυναμικούς χαρακτήρες σε ένα κόσμο που κυριαρχείται από άνδρες.

Στην ιστορία συναντάμε πολλούς μυθολογικούς χαρακτήρες όπως ο Κέκροπας, οι κέρβεροι Νέσσος και Χείρωνας και φυσικά όλους τους θεούς του Ολύμπου. Η μεγάλη ανατροπή έρχεται στο τέλος και κάνει τον αναγνώστη να θέλει να συνεχίσει με το δεύτερο μέρος αυτής της τριλογίας. Υπάρχουν σημεία που μπορεί να κουράσουν τον αναγνώστη αλλά αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία σε αυτό το βιβλίο γραμμένο με πολύ αγάπη από ένα καινούριο Έλληνα συγγραφέα στην αρχή της καριέρας του.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανασία Αγγελοπούλου

Γεννήθηκα στο Καναδά αλλά μεγάλωσα στο Αντίρριο. Μικρό χωριό, μεγάλα όνειρα. Από το 2000 ζω στην Αθήνα όπου και σπούδασα Αγγλική Φιλολογία. Μετά από πολλά χρόνια αποφάσισα να κυνηγήσω το πάθος μου, τη γραφή. Με ένα MFA στη δημιουργική γραφή στη τσέπη ξεκίνησα το ταξίδι και έκτοτε δεν έχω κοιτάξει ξανά πίσω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;