5+1 βιβλία για να επιβιώνουμε κάθε σχολική χρονιά.

σχολική χρονιά

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν πλέον για όλους μια ακόμα ανάμνηση. Το πρώτο σχολικό κουδούνι έχει ήδη χτυπήσει εδώ και κάποιες εβδομάδες και όλοι οι γονείς που έχουν παιδιά σε σχολική ηλικία βρίσκονται σε πανικό. Όποια ηλικία και να έχει το παιδί σου, είτε  βρίσκεται στις πρώτες τάξεις, είτε στις τελευταίες το σχολικό διάβασμα αποτελεί πονοκέφαλο τόσο για εσένα, όσο και για αυτό.

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε 5+1 βιβλία που θα βοηθήσουν και τους γονείς και τα παιδιά να εγκλιματιστούν πολύ πιο εύκολα. Και το σημαντικότερο θα βοηθήσουν τους γονείς  να κάνουν  τα παιδιά  να αγαπήσουν το σχολείο , να αποβάλουν το άγχος και τον φόβο τους και να δημιουργήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις, από τα καλύτερα ίσως χρόνια της ζωής τους.


  • σχολική χρονιάΓονείς, παιδιά και εκπαίδευση: Μια οικογενειακή υπόθεση, Γεωργιάδου-Καμπουρίδη Βαρβάρα. Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται σε έναν οδηγό εμπεριστατωμένες απαντήσεις για τις απορίες κάθε γονέα σε σχέση με το παιδί και την εκπαίδευση. Ακολουθώντας τη διαδρομή του παιδιού από τη βρεφική του ηλικία έως και το λύκειο, το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει πολύτιμο σύμβουλο και συμπαραστάτη για δύσκολες αποφάσεις, με βάση τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Το βιβλίο απευθύνεται πρωτίστως σε γονείς, αλλά και στους δασκάλους εκείνους που θέλουν να βελτιώσουν τους τρόπους επικοινωνίας με τους γονείς των μαθητών τους και τους ίδιους τους μαθητές τους, έχοντας ως κύριο στόχο την πρόοδο των παιδιών σε όλα τα επίπεδα. – Πώς θα επιλέξω βρεφονηπιακό σταθμό; – Να διαβάζω το παιδί στο σπίτι; – Δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο; – Ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες είναι προτιμότερες; – Να προτιμήσω ιδιαίτερα μαθήματα ή φροντιστήριο; Περιεχόμενα: Κεφ. 1: Ανάλυση της σχέσης: γονείς – παιδιά – εκπαίδευση Κεφ. 2: Η προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία Κεφ. 3: Τρόποι επικοινωνίας γονέα – παιδιού – σχολείου Κεφ. 4: Εξωσχολικές δραστηριότητες για μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα: η συμβολή του γονέα Κεφ. 5: Οικογενειακή ζωή και ανάπτυξη ολοκληρωμένης προσωπικότητας του παιδιού Κεφ. 6: Δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο και γιατί; Κεφ. 7: Ουσιαστική και δημιουργική υποστήριξη του παιδιού στη μελέτη και πρόοδό του Κεφ. 8: Ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια ή βοήθεια από τον γονέα; Κεφ. 9: Γονείς και παιδιά φτιάχνουν το δικό τους πρόγραμμα που υπηρετεί τα οράματα και τους στόχους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


  • σχολική χρονιάΑλφαβητάρι, Ουρανία Τουτουντζή. Εκδόσεις Διόπτρα.

Αλήθεια, τι σημαίνουν για εσάς οι δύο λέξεις «καλός μαθητής»; Να παίρνει πάντοτε άριστα; Να αποστηθίζει τις ασκήσεις του;
α. δημιουργική περιέργεια
β. ευαισθησία απέναντι στη φύση και το ωραίο
γ. δίψα για να εξερευνήσει τον κόσμο
δ. το θάρρος της γνώμης του,
τότε κρατάτε στα χέρια σας το κατάλληλο βιβλίο. Το Αλφαβητάρι απευθύνεται τόσο σε γονείς παιδιών του Νηπιαγωγείου και της Α΄ Δημοτικού όσο και σε γονείς παιδιών που μόλις έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού.
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι μία συστηματική μέθοδος για να μάθει το παιδί γραφή και ανάγνωση. Το δεύτερο μέρος συνδυάζει τις απαραίτητες γραμματικές γνώσεις για παιδιά της Α΄ Δημοτικού με ιστορίες από τη μυθολογία που προσφέρονται για να προχωρήσει το παιδί ακόμη περισσότερο στην ανάγνωση.
Μέσα από τις σελίδες του θα διαπιστώσετε ότι είναι εύκολο, απλό και ευχάριστο να προσφέρουμε στα παιδιά μας μία ευρύτερη καλλιέργεια σε συνδυασμό με γραμματικές γνώσεις. Θα διαπιστώσετε ότι είναι εύκολο να προσφέρουμε στα παιδιά μας αληθινή παιδεία με τρόπο ψυχαγωγικό.
Τελικά, τι μαθητής θα θέλατε να είναι το παιδί σας;


  • σχολική χρονιάΠώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο, Ψιλούτσικου Μαρίνα. Εκδόσεις Διόπτρα.

Η μόρφωση είναι το μεγαλύτερο εφόδιο που μπορεί να προσφέρει ένας γονέας στο παιδί του. Αλλά δεν ξεκινάει στην πρώτη δημοτικού, ξεκινάει στο πρώτο «Γιατί, μαμά;». Και δεν τελειώνει στην τρίτη λυκείου ούτε στην αποφοίτηση από τις μεταπτυχιακές σπουδές. Τελειώνει τη μέρα που το παιδί θα πάψει να νιώθει ερευνητής, τη μέρα που θα πάψει να ανακαλύπτει τον κόσμο. Τελειώνει τη μέρα που κάποιος θα το πείσει πως είναι κακό να ρωτάει. Τελειώνει τη μέρα που κάποιος θα το πείσει πως οφείλει μόνο να απαντάει. Μην επιτρέψετε να γίνουν οι απαντήσεις πιο σημαντικές από τα ερωτήματα. Τίποτα άξιο λόγου δεν συνέβη ποτέ επειδή κάποιος επανέλαβε μια «σωστή» απάντηση σε κάποιον που την ήξερε ήδη.

Όλοι γεννιόμαστε τέλειοι ερευνητές, με αστείρευτη διάθεση για μάθηση. Ως μωρά, αντιμετωπίζουμε τα πάντα με ενδιαφέρον και χρησιμοποιούμε όλες τις αισθήσεις μας για να τα καταλάβουμε. Δημιουργήστε το περιβάλλον που θα επιτρέψει στο παιδί σας να νιώθει σε όλη του τη ζωή ερευνητής. Τα τυπικά, οι βαθμοί και τα πτυχία θα έρθουν ως φυσική συνέπεια.


  • σχολική χρονιά50 μαθήματα ζωής που δεν διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία,Sykes Charles. Εκδόσεις Διόπτρα.

Σε εκπαιδευτικούς και γονείς…
Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε…
Πρέπει να κανακεύω τόσο πολύ τα παιδιά μου; Αλήθεια, ο τρόπος διαπαιδαγώγησης που ακολουθώ είναι ο πιο κατάλληλος; Πώς θα μπορέσει το παιδί μου να αντιμετωπίσει τον έξω κόσμο; Πρέπει να είμαι περισσότερο επικριτική στα λάθη του ή μήπως έτσι επηρεάζω την ψυχολογία του; Ποιο μονοπάτι να ακολουθήσω: να μεγαλώσω μια μικρή πριγκίπισσα ή έναν καλά προετοιμασμένο για τα δύσκολα νέο;
Αν θέλετε τα παιδιά να σας ευγνωμονούν σε όλη τους τη ζωή, μοιραστείτε μαζί τους μαθήματα ζωής…

#1. Η ζωή δεν είναι δίκαιη. Πάρτε το απόφαση.
#17. Οι γονείς σας δεν ήταν και πριν γεννηθείτε τόσο βαρετοί όσο είναι τώρα.
#19. Δεν φταίνε οι γονείς σας. Αν τα θαλασσώσατε, η ευθύνη είναι όλη δική σας.
#9. Το σχολείο σας μπορεί να έχει ξεμπερδέψει με νικητές και χαμένους. Η ζωή όμως όχι.


σχολική χρονιάΔώστε θάρρος στο παιδί,Borlangka Hadinger.Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το βιβλίο της Boglarka Hadinger, της διεθνούς φήμης ψυχολόγου από την Αυστρία, διευθύντριας του Ινστιτούτου Λογοθεραπείας και Υπαρξιακής Ανάλυσης της χώρας της, περιλαμβάνει συμβουλές για το πώς γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση και την προσωπικότητα των παιδιών και των εφήβων, τι θα πρέπει να τους παρέχουν για να νιώθουν καλύτερα και να γίνουν ευτυχισμένα.


σχολική χρονιάΟ απόλυτος οδηγός επιβίωσης στο σχολείο,Imke Stotz. Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τέρμα η βαρεμάρα στο σχολείο! Με αυτό το βιβλίο έχεις ό,τι χρειάζεσαι για να απολαμβάνεις και τις πιο μονότονες και βαρετές ώρες της μέρας: παιχνίδια, ανέκδοτα, λογοπαίγνια, γελοιογραφίες και άλλα. Όμως, προσοχή! Μη γελάς δυνατά γιατί θα βρεις τον μπελά σου.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλεξάνδρα Βαλτά

Απόφοιτη τμήματος Κοινωνικής εργασίας, εργαζόμενη μαμά ενός κοριτσιού, με μεγάλη αγάπη στο διάβασμα, στο γράψιμο και στα βιβλία. Χαρισέ μου ένα βιβλίο και θα σου χαρίσω τον κόσμο όλο...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;