«Η κλιματική αλλαγή» της Εμμανουέλας Δούση, από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους.

κλιματική αλλαγή

Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και η κλιματική αλλαγή το καταστρέφει. Ως εκ τούτου χαίρομαι ιδιαιτέρως που εκδόθηκε ένα ελληνικό βιβλίο με το συγκεκριμένο θέμα.

Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος σε συνεργασία με την ακαδημαϊκό κυρία Δούση εξέδωσαν ένα περιεκτικό και ιδιαιτέρως χρήσιμο εγχειρίδιο στο οποίο παρουσιάζονται τα «κλειδιά» για την κατανόηση της περιβαλλοντολογικής αλλαγής. Σε απλή γλώσσα, αλλά με ακαδημαϊκό τρόπο αναλύονται τα ζητήματα που προκύπτουν από τις αλλαγές του περιβάλλοντος. Η κυρία Δούση κατάφερε με επιτυχία, κατά τη γνώμη μου, να “μαζέψει” ένα χαώδες θέμα σε λίγες σελίδες.

Το βιβλίο της κυρίας Δούση χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο καλύπτει τα δεδομένα που έχουμε όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας της γης, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις συνεργασίες μεταξύ των κρατών για να περιοριστεί το πρόβλημα. Στο δεύτερο κεφάλαιο η κυρία Δούση αναφέρεται στις διεθνείς διαπραγματεύσεις και στα διλήμματα που προκύπτουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδιαφέρον έχει το σύντομο χρονικό της διεθνούς συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή που βρίσκεται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Είναι ένα ολιγοσέλιδο σχεδιάγραμμα με τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την κλιματική αλλαγή του περιβάλλοντος .

κλιματική αλλαγή

Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής μελέτης που πραγματοποίησε η κυρία Δούση σε πλήθος ελληνόγλωσσων αλλά και ξενόγλωσσων βιβλιογραφικών πηγών. Το θέμα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό όμως η κυρία Δούση ως ειδικός το αναπτύσσει με παραδείγματα, επιχειρήματα και δεδομένα που δε μπορούν να αμφισβητηθούν. Συμπληρωματικά δίνονται μεταφρασμένοι πίνακες με δεδομένα από έγκριτα περιοδικά μέσω των οποίων μπορούμε να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος.

Κατά την γνώμη μου, η «Κλιματική αλλαγή» αποτελεί μια συμπυκνωμένη αλλά ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία αρχικά θίγει το θέμα, ορίζοντας τα πλαίσιά του, εμβαθύνει στις συμφωνίες που γίνονται ανάμεσα στα κράτη και συνδέει το περιβαλλοντολογικό πρόβλημα και την λύση του με το οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχει. Η σειρά «Μικρές Εισαγωγές», στην οποία ανήκει το βιβλίο αποτελείται από βιβλία γραμμένα από ειδικούς και δίνουν έγκυρη και σε βάθος πληροφόρηση χωρίς, όμως, να κουράζουν με επιστημονικές ορολογίες και δεδομένα.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ανεβαίνει -και πόσο- η θερμοκρασία της Γης; Αυξάνονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου; Υπάρχει -και πόσο αποτελεσματική είναι τελικά- η διεθνής συνεργασία; Τι άλλαξε από το Κιότο μέχρι το Παρίσι; Η κλιματική αλλαγή, ένα από τα δυσκολότερα και τα πιο σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, είναι μια εντελώς πραγματική, μια πλανητική απειλή. Συνδέεται με κρίσιμους τομείς της οικονομίας, του τρόπου ζωής και οργάνωσης των κοινωνιών μας, του ίδιου του τρόπου ζωής μας. Ενέργεια, τρόφιμα, νομοθεσία, επιχειρηματικές αποφάσεις, τεχνολογία, μεταφορές, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, επιλογή καυσίμων και πολλά άλλα ακόμη πρέπει να συζητηθούν σχεδόν εξαρχής.
Μπορεί η νέα διεθνής συμφωνία να γίνει το όχημα για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα; Ποιοι είναι οι κατάλληλοι στόχοι; Και πώς όλα αυτά επηρεάζουν την Ελλάδα; Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές και ποιο το κόστος της αδράνειας στην αντιμετώπιση του προβλήματος; Τέλος, ποιες είναι οι προκλήσεις του συστήματος διακυβέρνησης της κλιματικής αλλαγής από τη διεθνή κοινότητα;

Η συγγραφέας του βιβλίου

κλιματική αλλαγήΗ Εμμανουέλα Δούση είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris I, Panthéon-Sorbonne. Έλαβε δύο μεταπτυχιακά διπλώματα στο δημόσιο διεθνές δίκαιο/διεθνείς οργανισμούς (1990) και στο δίκαιο περιβάλλοντος (1992). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με διδακτορικό, το οποίο έλαβε με άριστα.

Από το 1992 έως το 1994 εργάστηκε στη Γαλλία, αρχικά ως ασκούμενη στην UNESCO και, στη συνέχεια, ως ερευνήτρια στη ΜΚΟ INSULA-International Scientific Council for Island Development. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (1994) και στο Υπουργείο Αιγαίου (1994-1996). Από το 1997 έως το 1999 διετέλεσε εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρόγραμμα Ecos-Ouverture (Βρυξέλλες, Παρίσι και Βουδαπέστη).

Το 2002 εξελέγη λέκτορας διεθνών θεσμών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2014 είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ στη Γαλλία (2011, 2013 και 2016). Έχει επίσης διατελέσει visiting fellow στο European University Institute στη Φλωρεντία (2014).

Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες και τρία βιβλία με άλλους συγγραφείς, καθώς και άρθρα στα περιοδικά Revue Générale de Droit International Public, Annuaire du droit de la mer, Southeast European and Black Sea Studies, Revue Hellénique de Droit International, Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, καθώς και σε ξενόγλωσσους και ελληνόγλωσσους συλλογικούς τόμους.

Κράτα το


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέλλα Γιαννοπούλου

Βέρα Θεσσαλονικιά με λατρεία στα αμάξια, το διάβασμα και τη μαγειρική. Με εκφράζει: «Κάθε άνθρωπος δίνει την δική του μάχη ενάντια σε κάποιο αυταρχικό κατεστημένο του καιρού του, για να ζήσει με τους δικούς του όρους»

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;