Κλασικοί συγγραφείς και οι συγγραφικές γωνιές τους

Οι κλασικοί συγγραφείς, όπως άλλωστε και κάθε καλλιτέχνης ανεξαρτήτως εποχής και ειδικότητας, αγόγγυστα φαίνεται πως φέρουν το βάρος της εμπνεύσεως αλλά και το καθήκον μετουσίωσης αυτής σε τέχνη. Κουβαλούν το συγγραφικό πάθος, την λογοτεχνική τους δεινότητα, την φαντασία και μια συνεπακόλουθη θύελλα από ιδέες έτοιμη να ξεσπάσει σε ανεμοστρόβιλο λέξεων μόλις η πένα τους ακουμπήσει το χαρτί κι επιθυμούν συχνά την αποτύπωση μιας παραστατικής, ζωντανής και γεμάτης σάρκα και αίμα ιστορίας, που παρόμοια θα πέσει σαν σταγόνα αίματος επάνω στον καμβά της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ξεχωρίζοντας παρά τα ποικίλα χρώματα που ήδη τον ζωντανεύουν και κατορθώνοντας να παραμείνει αναλλοίωτη στην αχλή του χρόνου.

Ακόμα κι αυτές οι προσωπικότητες, βέβαια, που πλέον θεωρούνται κλασικοί συγγραφείς βρίσκονταν κάποτε προς αναζήτηση εκείνου του χώρου, στον οποίο η καλλιτεχνική τους προσπάθεια μπορούσε να ευοδώσει, λαμβάνοντας την μορφή του επιθυμητού λογοτεχνικά σμιλευμένου πνευματικού δημιουργήματος. Ένας χώρος του οποίου η αξία δεν μετρούνταν από την προσεγμένη διακόσμηση και την τιμή των επίπλων, αλλά από την ηρεμία που πρόσφερε, την απουσία περισπασμών, τον τρόπο με τον οποίο το φως έπεφτε επάνω σε λογοτεχνικά κείμενα που επρόκειτο να γνωρίσουν ένα διαφορετικό φως, αυτό της δημοσιότητας.

Εμείς από αυτές τις συγγραφικές γωνιές κλασικών λογοτεχνών, συγκεντρώσαμε ορισμένες μονάχα, μια ματιά στις οποίες, σε συγκερασμό με την αναπτυγμένη -εξαιτίας της βιβλιοφιλικής μας τάσης- φαντασία, αρκεί ώστε να ταξιδέψουμε νοερά στην συγγραφική στιγμή έργων που νίκησαν τον χρόνο.

• Η συγγραφική γωνιά του Λέων Τολστόι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

κλασικοί συγγραφείς

(Πηγή Εικόνας: writingcooperative.com)

Διάφορα βιβλία, σημειώσεις και μερικά λουλούδια κυριαρχούσαν στον δημιουργικό χώρο του Λέων Τολστόι, του Ρώσου συγγραφέα των λογοτεχνικών έργων «Πόλεμος και Ειρήνη» και «Άννα Καρένινα», που μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών, χρωματίζοντας την παγκόσμια λογοτεχνία με την βαθιά του γνώση των κρυφών πτυχών της ζωής και την άμεση καθαρότητα του αισθήματος.

• Η συγγραφική γωνιά του Τζον Στάινμπεκ.

κλασικοί συγγραφείς

(Πηγή Εικόνας: writingcooperative.com)

Μια γραφομηχανή και μια βολική πολυθρόνα φαίνεται πως αρκούσαν για τον βραβευμένο τόσο με Νόμπελ όσο και με Βραβείο Πούλιτζερ Αμερικάνο συγγραφέα, Τζον Στάινμπεκ, του οποίου η συγγραφική παραγωγή περιλαμβάνει συνολικά τουλάχιστον 27 βιβλία, μεταξύ των οποίων τα αξιοσημείωτα έργα «Άνθρωποι και Ποντίκια» και «Τα Σταφύλια της Οργής», που απεικονίζουν με γλαφυρό τρόπο την αρνητική πλευρά του καπιταλισμού και της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον ίδιο τον άνθρωπο.

• Η συγγραφική γωνιά της Χάρπερ Λι και του Τρούμαν Καπότε.

κλασικοί συγγραφείς

(Πηγή Εικόνας: writingcooperative.com)

Η Αμερικανίδα νομπελίστας συγγραφέας, Χάρπερ Λι, κι ο ομοεθνής της δημοσιογράφος, συγγραφέας και φίλος της, Τρούμαν Καπότε ήταν ευρέως γνωστό πως συνεργάστηκαν κατά την συγγραφή του λογοτεχνικού έργου του δεύτερου, εν ονόματι Εν Ψυχρώ με την ίδια να προσφέρει την έμπνευση της υπόθεσης και τους χαρακτήρες βασισμένη στις μνήμες της παιδικής της ηλικίας. Η εικόνα μαρτυρά πως χρειάστηκαν διάφορα βιβλία, αρκετές σημειώσεις, αφοσίωση κι άμετρη υπομονή.

• Η συγγραφική γωνιά του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

κλασικοί συγγραφείς

(Πηγή Εικόνας: writingcooperative.com)

Ο σπουδαίος νομπελίστας κολομβιανός συγγραφέας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, φαίνεται πως περιοριζόταν προβληματισμένος σε ένα παλιό τραπέζι με τις σημειώσεις του, τα τετράδια του κι ένα ποτήρι. Εκεί έλαβαν σάρκα κι οστά τα διάσημα μυθιστορήματα του, όπως «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς» και «Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας», τα οποία αποτελούν σταθμό στην ιστορία της λογοτεχνίας κι αναδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αξία του λογοτεχνικού ρεύματος του μαγικού ρεαλισμού.

• Η συγγραφική γωνιά του Τσαρλς Μπουκόβσκι.

κλασικοί συγγραφείς

(Πηγή Εικόνας: writingcooperative.com)

Ένα γραφείο, μια γραφομηχανή, ένα ραδιόφωνο κι ένα κουτί αλκοόλ, αφού άλλωστε για τον Τσαρλς Μπουκόφσκι επρόκειτο. Τον Αμερικανό συγγραφέα και ποιητή, που ζώντας περίπου μια δεκαετία στο περιθώριο, μέσα από αλκοολισμό, απορία, συνεχείς καυγάδες συγκέντρωσε ένα πλήθος εμπειριών, τις οποίες αποτυπώνει στα γραπτά του, που εκτείνονται σε περισσότερα από 50 βιβλία. Σε ένα μικρό γραφείο, όπως φαίνεται, τέθηκαν οι βάσεις για κάτι πολύ μεγαλύτερο, για την θεμελίωση του κινήματος του βρώμικου ρεαλισμού και την δημιουργία μιας μακρόχρονης λογοτεχνικής πορείας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Λόνδου

Γεννημένη το '99 στην Χαλκιδική, αντικείμενο σπουδών μου η φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεγάλη μου λατρεία... τα βιβλία. Βιβλία κοινωνικού, φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχόμενου πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον μου, μα φυσικά σχέση ζωής μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η λογοτεχνία, που με το μαγικό της τρόπο καταφέρνει κάθε στιγμή να με ταξιδεύει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;