Οι ομορφότερες κινητές βιβλιοθήκες του κόσμου

SHARE

Όλοι έχουμε δει όμορφες και μικρές βιβλιοθήκες σε όλον τον κόσμο που μας κάνουν εντύπωση, όπως πάνω σε ποδήλατα και σε μικρά φορτηγάκια. Ευτυχώς, ο άνθρωπος βρίσκει πάντα τρόπο να διαβάσει βιβλία και αυτό με τα χρόνια δεν αλλάζει.

Αρχικά, οι κινητές βιβλιοθήκες ξεκίνησαν για να διευκολύνονται οι άνθρωποι που ζούσαν σε χωριά και μακριά από τις αστικές μεγαλουπόλεις. Όμως, ακόμα και με την ύπαρξη του διαδικτύου, συνεχίζουν να υπάρχουν κι ας είναι πιο πολύ θέμα «ρετρό». Εμείς δεν παραπονιόμαστε.

Δεν έχετε, λοιπόν, την περιέργεια να δείτε τις κινητές βιβλιοθήκες, για τις οποίες μιλάμε;

Το ποδήλατο στο Πόρτλαντ

κινητές βιβλιοθήκες

Σκοπός αυτού του ποδηλάτου-βιβλιοθήκης είναι να παρέχει βιβλία σε άστεγους στην περιοχή του Πόρτλαντ. Η καλλιτέχνιδα Laura Moulton, γυρίζει όλη την πόλη για να βρει τα κατάλληλα σημεία για να «παρκάρει» και να μοιράσει τα βιβλία της. Μια πολύ όμορφη ιδέα, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, όλοι έχουν δικαίωμα σε ένα καλό βιβλίο! Μια δράση που θα πρέπει να επεκταθεί σε κάθε μια γωνιά του κόσμου.

Δίνει τα βιβλία που μεταφέρει, μόνο σε όσους είναι γραμμένοι στον κατάλογο της και τους δίνει το περιθώριο μιας εβδομάδας, για να τα διαβάσουν. Στην αρχή ήταν μόνη της, αλλά από το 2011 υπάρχει μια ομάδα που αποτελείται από επτά άτομα, που κάνει μαζί της αυτή τη δουλειά.

«Πες μια ιστορία» στην Πορτογαλία

κινητές βιβλιοθήκες

Αυτό το χαριτωμένο μπλε βαν γυρίζει όλη τη Λισαβόνα και έχει στα ράφια του βιβλία κλασσικής πορτογαλικής λογοτεχνίας, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, όπως στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά αλλά και ισπανικά.

Το «Πες μια ιστορία», όπως ονομάζεται αυτή η κινητή βιβλιοθήκη, είναι ένας όμορφος τρόπος για να προωθηθεί η πορτογαλική κουλτούρα με όσο το δυνατόν ανέξοδο τρόπο και ο κόσμος να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στην τοπική λογοτεχνία. Πόσο όμορφο, να βγαίνεις από τος σπίτι και ακριβώς από κάτω να έχει παρκάρει το βιβλίο που θα σου κρατήσει συντροφιά για λίγο καιρό;

Advertisement

«Ilbibliomotocarro» στην Ιταλία

κινητές βιβλιοθήκες

Μετά από 42 χρόνια διδασκαλίας σε σχολεία στην Ιταλία, ο Antonio La Cava αγόρασε ένα μεταχειρισμένο φορτηγό και το τροποποίησε για να στεγάσει 700 βιβλία.

Ταξιδεύει την ιταλική ύπαιθρο με το φορτηγό που μοιάζει σαν τα παλιά παγωτατζίδικα. Στο ταξίδι του κάνει οκτώ στάσεις και διανύει περισσότερα από 400 χιλιόμετρα την εβδομάδα, ενώ δίνει τα βιβλία δωρεάν. Να πούμε ότι δεν ζηλεύουμε κι ότι δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο για την Ελλάδα; Θα ναι ψέμα…

«Beep Beep Books» στις Φιλιππίνες

κινητές βιβλιοθήκες

Η «Beep Beep Books» είναι μια κινητή βιβλιοθήκη, η οποία προσφέρει βιβλία στα παιδιά σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές. Το φωτεινό πολύχρωμο παλιό λεωφορείο, διαθέτει νέα και μεταχειρισμένα βιβλία και προσπαθεί να βοηθήσει τις σχολικές βιβλιοθήκες να λειτουργήσουν και πάλι.

Κιμωλίστες- Κίμωλος

κινητές βιβλιοθήκες

Σίγουρα θα είχατε δει πέρυσι, κάπου στα social media, τις ανοιχτές βιβλιοθήκες της Κιμώλου. Φέτος, η εθελοντική ομάδα Κιμώλου, «Κιμωλίστες», αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο project, την πρώτη κινητη βιβλιοθήκη του νησιού!

Όλα αυτά, με την βοήθεια του Μελέτη. Ποιός είναι ο Μελέτης; Μα ο γαϊδαράκος, φυσικά, που θα κάνει τις μεταφορές των βιβλίων σε όλες τις παραλίες του νησιού για το καλοκαίρι! Ο φίλος μας, θα κάνει βόλτες στα στενάκια του γραφικού Χωριού της Κιμώλου δύο φορές κάθε εβδομάδα, και θα σταματάει σε συγκεκριμένες στάσεις, όπως πλατείες και κεντρικά σημεία του Χωριού, μοιάζοντας βιβλία για να δανειστούμε και να διαβάσουμε εντελώς δωρεάν στις πανέμορφες παραλίες της Κιμώλου. Τα βιβλία θα επιστρέφονται σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις ανοιχτές βιβλιοθήκες (μια κασέλα, μια πιατοθήκη και δύο κρεμάστρες από ξύλα της θάλασσας), που είναι εγκατεστημένες σε κεντρικά σημεία του Χωριού. Αν βρεθείτε, λοιπόν, στην Κίμωλο τον Αύγουστο, μην ξεχάσετε να πάρετε ένα βιβλίο από τον Μελέτη και να επισκεφθείτε τα sites: www.kimolistes.com και www.afentakeio.gr για περισσότερες πήροφορίες.

Advertisement

Καμήλα-βιβλιοθήκη στη Μογγολία

κινητές βιβλιοθήκες

Η μογγολική παιδική κινητή βιβλιοθήκη, βρίσκεται πάνω σε μια καμήλα (!) και φέρνει πολλά παιδικά βιβλία για τα παιδιά των νομάδων σε απομονωμένα χωριά και τις περιοχές της ερήμου Γκόμπι.

Οι περισσότερες βιβλιοθήκες της χώρας μετατράπηκαν σε τράπεζες πριν από δεκαετίες, δυστυχώς, μειώνοντας την εύκολη πρόσβαση σε βιβλία, στις απομακρυσμένες περιοχές. Η βιβλιοθήκη-καμήλα έχει ταξιδέψει 80.000 χιλιόμετρα, μέσα από κάθε επαρχία της χώρας, τα τελευταία 20 χρόνια! Αν υπάρχει θέληση, με λίγα λόγια, υπάρχει και τρόπος!

Βιβλιοθήκη-λεωφορείο στη Νέα Ορλεάνη

κινητές βιβλιοθήκες

Η Laurence Copel είχε αρχικά ένα τρίκυκλο-βιβλιοθήκη για να προσφέρει βιβλία στα παιδιά γύρω από την 9η περιφέρεια, στην Νέα Ορλεάνη. Τώρα, έχει εξελιχθεί και έχει πάρει ένα κίτρινο φορτηγό, με την ελπίδα να δώσει στα παιδιά πρόσβαση σε ακόμη περισσότερα βιβλία. Όσο περνάει ο καιρός, η «επιχείρηση» επεκτείνεται κι εμείς το λατρεύουμε!

Βιβλιοθήκη στάση λεωφορείου

κινητές βιβλιοθήκες

Αυτή η βιβλιοθήκη είναι σταθερή, αλλά βοηθά εκείνους που περιμένουν για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υπάρχουν περίπου 47 βιβλιοθήκες σε στάσεις λεωφορείων στην Μπογκοτά και σε άλλες πόλεις της Κολομβίας. Είναι βασισμένες αποκλειστικά σε εθελοντές και η αποστολή τους είναι απλή: να προσφέρουν μόρφωση στους κατοίκους με όποιον δυνατο τρόπο. Οι εθελοντές, είναι διαθέσιμοι να προτείνουν βιβλία σε κάθε ενδιαφερόμενο, αλλά και να βοηθήσουν τα παιδιά στις σχολικές εργασίες τους.

Την επόμενη φορά που θα περιμένετε το λεωφορείο που ποτέ δεν θα έρθει, θυμηθείτε ότι στην Κολομβία, στην πραγματικότητα, δεν θα θέλατε να έρθει!

Με στοιχεία από το o-klooun.com

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσιογράφος στα σκαριά. Χωρισμένη στα 3: Ελευσίνα // Θεσσαλονίκη // Λυών. Είμαι απλός άνθρωπος, δώστε μου ένα βιβλίο, μια ταινία, εισιτήρια για πολλά ταξίδια και σοκολάτα και θα είμαι ευτυχισμένη.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG