Κεριά, Κωνσταντίνος Καβάφης

SHARE

Το ποίημα αυτό είναι αφενός αρκετά ευκολονόητο και αφετέρου μεταδοτικό ως προς τα συναισθήματα του ποιητή: την θλίψη και την απόγνωση καθώς βλέπει τα χρόνια του να περνούν από μπροστά του. Το ποσοστό θλίψης έρχεται να ισορροπήσει μία αχτίδα αισιοδοξίας σχετικά με τα ζεστά και ζωηρά κεριά που αντιπροσωπεύουν τις ημέρες του μέλλοντος, τις ημέρες εκείνες που δεν έχουν έρθει ακόμη. Στις μέρες εκείνες φωλιάζει για τον ποιητή μία ελπίδα βελτίωσης της παρούσας κατάστασης και νέα όνειρα.

Η αισιόδοξη αυτή οπτική όμως αποδεικνύεται ανήμπορη να απομακρύνει την σκέψη του ποιητή από τα σβησμένα κεριά που αντιπροσωπεύουν όλες εκείνες τις ημέρες που έμειναν πίσω μας, που έφυγαν χωρίς επιστροφή και ούτε πρόκειται να τις ζήσουμε ποτέ ξανά. Η σειρά αυτή στο ποίημα του ποιητή είναι αρκετά μεγάλη γραμμή που ολοένα μεγαλώνει* το παρελθόν του στο ποίημα αυτό δεν είναι ένα καταφύγιο αναμνήσεων στις οποίες προστρέχει νοσταλγικά όταν δεν αισθάνεται καλά στο παρόν του, αλλά μία συσσωρευμένη ποσότητα απαισιοδοξίας και θλίψης που αντικατοπτρίζει τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους φεύγει η ζωή.Κεριά

Ο ποιητής δηλώνει πως θέλει να κοιτάζει αυτά τα κεριά που έχουν σβήσει, γιατί στεναχωριέται γνωρίζοντας πως κάποτε τα κεριά αυτά ήταν αναμμένα και σκορπούσαν το φως τους, που αντιπροσώπευαν το παρόν και το μέλλον του. Το φως κάθε κεριού διαρκεί ελάχιστα, κάθε μέρα χάνεται αμέσως.  Ο ποιητής προσπαθεί να επικεντρωθεί στα εναπομείναντα αναμμένα κεριά, στις μέρες του μέλλοντος δηλαδή παρόλο που δεν είναι δεδομένες. Ο ποιητής δηλώνει πως δεν θέλει να στρέψει το βλέμμα του πίσω στα σβησμένα κεριά και να δει πόσο γρήγορα αυτή η γραμμή μεγαλώνει. Ο ποιητής απελπίζεται στην σκέψη του πόσο γρήγορα περνάει η ζωή του και επιθυμεί να μοιραστεί τον φόβο αυτόν μαζί μας ίσως σε μία προσπάθεια να μας επισημάνει πόσο εφήμερη είναι η ζωή και πόσο επιτακτική η ανάγκη να ζούμε την κάθε στιγμή.

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι φοιτήτρια νομικής στο 3ο έτος στην Κομοτηνή, 20 χρονών, κατάγομαι απο την Ηγουμενίτσα και ασχολούμαι εθελοντικά με την αρθρογραφία.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG